Opgeladen: 7-7-2018
Opgeborgen in: Psychologie
Translation: More testosterone means more appreciation for status symbols (8-7-2018)

Meer testosteron betekent meer waardering voor statussymbolen

Waarom dragen zo veel - goddank niet alle - extreem gespierde bodybuilders van die monsterlijke grote horloges? En waarom verplaatsen diezelfde atleten zich opmerkelijk vaak in even monsterlijke patsersloepen? Het antwoord op die en een aantal soortgelijke vragen vind je in een artikel dat marktwetenschappers van de University of Pennsylvania publiceerden in Nature Communications.

Studie
De onderzoekers lieten 234 mannen van 18-55 jaar zich inwrijven met een gel. Bij ongeveer de helft van de mannen was dat een gel met testosteron, bij de andere helft een gel zonder actieve stoffen.


Meer testosteron betekent meer waardering voor statussymbolenVier uur na het aanbrengen van de gel moesten de mannen reclametekstjes voor 6 producten lezen.

Per product lazen de mannen 3 tekstjes: een tekst waarin de nadruk lag op de kwaliteit van het betreffende artikel [Quality], wat voor leuke dingen je ermee kon doen [Power] of het statusverhogende karakter van het ding [Status].


Meer testosteron betekent meer waardering voor statussymbolen


Meer testosteron betekent meer waardering voor statussymbolen


Meer testosteron betekent meer waardering voor statussymbolenVervolgens vertelden de mannen welke omschrijving hun kooplust het meest stimuleerde.

Resultaten
De mannen die testosteron hadden gekregen hadden significant meer voorkeur voor de statusproducten dan de mannen die zich hadden ingesmeerd met een gel zonder testosteron.


Meer testosteron betekent meer waardering voor statussymbolenConclusie
Meer testosteron betekent meer waardering voor statussymbolen
"In the animal kingdom, testosterone promotes aggression, but the aggression is in service of status", vertelt co-auteur Colin Camerer in een persbericht. [sciencedaily.com July 3, 2018] "In our closest animal kin, males spend a lot of time and energy fighting to establish dominance. We do, too, but our weapons are what we wear, drive, and live in rather than claws, fists, and muscles."

"A lot of human behaviors are repurposed behaviors seen in our primate relatives. So, here, we're replacing physical aggression with a sort of 'consumer' aggression."

Bron:
Nat Commun. 2018 Jul 3;9(1):2433.

Meer:
Het psychologische effect van TRT met een gram testosteron per maand (6-8-2017)
In bedrieglijke situaties vergroot testosterontherapie de kans op blunders (3-5-2017)
Mannen op testosterontherapie vooral tevreden over verbetering concentratievermogen (2-4-2016)


Testosteronspiegel van eenzame man is hoger
Mannen die in sociale groepen leven maken minder testosteron aan dan mannen die in isolatie leven.

Testosteron maakt je onverschillig
Naarmate er meer testosteron in je lichaam circuleert ben je minder bezig met wat andere mensen denken of voelen.

Testosteron maakt mannen eerlijker
Ook als ze weten dat niemand ze op een leugen zal betrappen, vertellen high-T-mannen vaker de waarheid dan mannen met minder testosteron in hun lichaam.