Uitkomsten humane studies met TTA vallen vies tegen
Gisteren schreven we over tetradecylthioacetic acid [meestal afgekort tot TTA], een stof die we tegenkwamen in afslanksupplementen en die in dierstudies de lever verandert in een kacheltje dat in een ongekend tempo vetzuren opstookt. Goed spul om overtollig lichaamsvet te verliezen, zou je denken. Maar in de paar studies waarin mensen TTA gebruikten, lazen we toch iets anders.
2004
In 2004 gaven onderzoekers van het Rikshospitalet in Oslo 10 mensen met HIV 4 weken lang elke dag 1 gram TTA. [Eur J Clin Invest. 2004 Oct;34(10):709-15.] De suppletie had geen effect op de T-cellen, maar verlaagde wel de concentratie TNF-alpha, het 'slechte cholesterol' LDL en de triglyceriden in hun bloed. Maar afslanken? Ho maar.
2008
Noorse onderzoekers, verbonden aan de universiteit van Bergen, gaven 18 vrijwilligers in een fase-1-trial gedurende 7 dagen 200, 600 of 1000 milligram TTA per dag. Noemenswaardige bijwerkingen kwamen niet aan het licht. [Diabetes Obes Metab. 2009 Apr;11(4):304-14.] TTA is dus veilig. Voor zover je dat tenminste uit een trial van 7 dagen kunt afleiden.
2009
In 2009 publiceerden Noorse onderzoekers, ook verbonden aan de universiteit van Bergen, een kleine humane studie waarin ze 16 mannen met diabetes type-2 gedurende 4 weken elke dag 1 gram TTA gaven. De mannen volgden een dieet of slikten diabetesmedicijnen om hun ziekte onder controle te krijgen. Een aantal van hen gebruikte ook statines.
De cholesterol- en triglyceridenspiegel van de mannen verbeterde, maar de mannen verloren geen gram gewicht.
In diezelfde publicatie vertellen de onderzoekers ook over experimenten met menselijke spiercellen. In concentraties van enkele tientallen micromollen verhoogde TTA de oxidatie van vetzuren, ontdekten de Noren.
In de spiercellen vergrootte de stof de aanmaak van carnitine palmitoyltransferase-I, een enzym dat betrokken is bij de verbranding van vetzuren, en CD36/fatty acid translocase, een eiwit dat betrokken is bij de opname van vetzuren.
Toch zijn die effecten kennelijk niet zo sterk dat de proefpersonen vet afslanken. Misschien worden ze tenietgedaan door een toename van de eetlust. Die is aangetoond in de dierstudies waarover we gisteren schreven.
Wat weten we nu over TTA?
TTA is synthetisch vetzuur, dat niet in de natuur voorkomt, dat je moet gebruiken in gramhoeveelheden [een capsule bevat toch al snel een halve gram] en dat niet door het lichaam wordt verbrand. Joost mag weten of het goedje zich ergens in je lichaam ophoopt.
TTA is bovendien een stof met een farmacologische werking, en die je dus kunt beschouwen als een experimenteel medicijn waarvan de veiligheid voor mensen nog niet goed is uitgezocht. En die in verkennende humane studies niet doet wat hij moet doen.
Geen stof die in supplementen thuishoort.
Bron:
Diabetes Obes Metab. 2009 Apr;11(4):304-14.
Meer:
Een hele rare vetverbrander, dat tetradecylthioacetic acid (4-6-2018)
|