Opgeladen: 9-1-2017
Opgeborgen in: Noten & pinda's
Translation: No translation yet

Twintig procent minder kilocalorieën in walnoten dan het tabellenboek je vertelt

Twintig procent minder kilocalorieën in walnoten dan het tabellenboek je vertelt
Het lichaam neemt lang niet alle kilocalorieën in amandelen en pistachenoten op, schreven we eerder. Dat geldt ook voor walnoten, vertellen onderzoekers van het Amerikaanse landbouwministerie in de Journal of Nutrition. Volgens hun studie kun je het aantal kilocalorieën dat volgens de tabellen en labels in walnoten zit verminderen met 21 procent.

Het Atwater-systeem
Voedingsonderzoekers bepalen de hoeveelheid kilocalorieën in voedingsmiddelen met een methode die de Amerikaanse chemicus Wilbur Olin Atwater [je ziet hem hierboven] ontwikkelde in de negentiende eeuw. Bij die methode ga je ervan uit dat het lichaam een vaststaand percentage van de koolhydraten, eiwitten en vetten in voedingsmiddelen opneemt.

Volgens recent onderzoek - dat is betaald door producenten van noten - zijn die percentages voor amandelen en pistachenoten te royaal.

Studie
De onderzoekers gaven 18 proefpersonen gedurende 3 weken elke dag 42 gram walnoten. Daarin zaten 275 kilocalorieën en 27 gram vet. Vervolgens bepaalden ze samenstelling van de ontlasting van de proefpersonen.


Twintig procent minder kilocalorieën in walnoten dan het tabellenboek je vertelt Twintig procent minder kilocalorieën in walnoten dan het tabellenboek je vertelt


Tijdens een andere periode van 3 weken, waarin de proefpersonen geen walnoten aten, consumeerden de studiedeelnemers een standaarddieet zonder walnoten. Ook tijdens die periode bepaalden de onderzoekers de samenstelling van de ontlasting.

Resultaten
Tijdens de periode dat de proefpersonen walnoten aten, zaten er significant meer vetten - en dus ook meer kilocalorieën - in hun vaste ontlasting.


Twintig procent minder kilocalorieën in walnoten dan het tabellenboek je vertelt


Conclusie
"In conclusion, the metabolizable energy value of walnuts consumed as part of a mixed diet is 21% less than predicted from the Atwater factors", resumeren de onderzoekers. "The addition of walnuts to the diet decreases fat availability but not the availability of carbohydrate or protein."

Twintig procent minder kilocalorieën in walnoten dan het tabellenboek je vertelt
"The discrepancy between the measured metabolizable energy value and the value estimated by use of the Atwater factors for walnuts is similar to the discrepancy for almonds. The discrepancy was less, however, for pistachios. [Br J Nutr. 2012 Jan;107(1):120-5.] The reason for these differences among nuts is unclear."

"Nevertheless, all of these tree nutsprovide less metabolizable energy than the value determined by the Atwater factors, which could help to explain the observations that consumers of nuts do not gain excessive weight."

Sponsor
Het onderzoek is betaald door het Amerikaanse landbouw ministerie en de California Walnut Commission, [walnuts.org] een organisatie voor walnoottelers.

Bron:
J Nutr. 2016 Jan;146(1):9-13.

Meer:
Pinda's zijn geen dikmakers (28-9-2015)
Amandelen leveren minder calorieën dan je denkt (9-3-2013)
Raar maar waar: amandelen zijn caloriebommetjes, maar maken niet dik (5-9-2007)


Noten en pinda's maken je een beetje slanker
Mensen die geregeld pinda's en noten eten zijn drie kilo lichter dan mensen die dat niet doen, en zijn drie centimeter slanker in hun taille.

Waarom pistachenoten passen in een afslankdieet (en pretzels niet)
Als je afvalt met een niet al te streng dieet kan een schaaltje met zoutjes je afslanksucces ondergraven. Pistachenoten zijn een betere keus.

Handje amandelen in de middag verbetert lichaamssamenstelling
Als je mensen bovenop hun reguliere voeding die 43 gram amandelen laat eten, dan zou je verwachten dat ze dikker worden. Maar dat gebeurt volgens deze studie dus niet.