Opgepoetst: 9-3-2021
Opgeladen: 17-12-2012
Opgeborgen in: Noten, Afslanken
Translation: Why pistachio nuts work in a weight-loss diet (and pretzels don't) (9-2-2013)

Waarom pistachenoten passen in een afslankdieet (en pretzels niet)

Waarom pistachenoten passen in een afslankdieet (en pretzels niet)
Als je afvalt met een niet al te streng dieet kan een schaaltje met zoutjes je afslanksucces ondergraven. Pistachenoten zijn een betere keus. Tot die conclusie komen onderzoekers van het UCLA Center for Human Nutrition in een studie die is verschenen in de Journal of the American College of Nutrition.

A calorie is not a calorie
Volgens de meeste wetenschappers val je af als je minder kilocalorieën in je lichaam stopt dan je verbruikt, en is daarmee de kous af. Maar volgens een groeiende minderheid is ook het type kilocalorieën van belang. "A calorie is not a calorie", luidt het credo van die stroming. De betere populaire afslankdiëten zijn mede op dat principe gebaseerd.

Echte foute kilocalorieën komen uit snel opneembare koolhydraten. Epidemiologen ontdekken steevast dat mensen die veel van dat soort koolhydraten in de vorm van chips, friet, kant-en-klare aardappelproducten en frisdrank binnenkrijgen sneller dik worden dan slimmerds die die voedingsmiddelen uit hun dieet hebben geknikkerd.

In zoutjes als pretzels zitten dat soort extra-dikmakende koolhydraten ook. Je ziet de voedingswaarde rechtsonder.


Waarom pistachenoten passen in een afslankdieet (en pretzels niet)


Studie
De onderzoekers vroegen zich af wat je mensen die afslanken het beste voor snack kunt gunnen: een voedingsmiddel met gezonde vetten, of een voedingsmiddel met vooral koolhydraten.

Uit studies blijkt dat een dieet met veel gezonde vetten in de vorm van olijfolie of noten gezond is, maar omdat 'vet' nu eenmaal een slechte naam heeft, mijden veel afslankers nog steeds voedingsmiddelen waarin wat meer vet zit. Met hun studie wilden de onderzoekers nagaan of dat terecht is.

De onderzoekers gaven een groep van twee dozijn proefpersoon een dieet dat gedurende 12 weken dagelijks 500 kilocalorieën minder leverde dan de proefpersonen verbruikten. Elke avond aten de proefpersonen 220 kilocalorieën in de vorm van 56 gram zoute pretzels.

Een even grote groep proefpersonen volgde een identiek dieet, maar at 's avonds 240 kilocalorieën in de vorm van 53 gram pistachenoten. Je ziet de voedingswaarde linksboven.


Waarom pistachenoten passen in een afslankdieet (en pretzels niet)


Resultaten
Bij de pistachegroep verbeterde de cardiovasculaire gezondheid, ontdekten de onderzoekers. De concentratie triglyceriden [zeg maar: vet] in hun bloed daalde. Dat zie je in de figuur hieronder. Klik op de figuur voor de volledige tabel.


Waarom pistachenoten passen in een afslankdieet (en pretzels niet)


Waarom pistachenoten passen in een afslankdieet (en pretzels niet)


Je ziet hierboven hoe de BMI van de proefpersonen veranderde gedurende de 12 weken die het experiment in beslag nam. De gemiddelde BMI in de pretzelgroep zakte van 30.9 naar 30.3, die van de pistachegroep van 30.1 naar 28.8.

In kilo's uitgedrukt: de pistachegroep ging van 86.0 naar 82.3 kilo en verloor 3.7 kilo; de pretzelgroep ging van 85.5 naar 82.8 en verloor 2.7 kilo. De pistachegroep verloor dus een kilo meer dan de pretzelgroep.

Bron:
J Am Coll Nutr. 2010 Jun;29(3):198-203.

Meer:
Hoe je dankzij de afstandsbediening van je TV moeiteloos kunt afvallen (7-12-2012)
Dagelijks wegen houdt je op gewicht (30-11-2012)
De allermakkelijkste afslanktip (23-11-2012)


Eet meer noten, word slanker Dit gebeurt er als je elke dag twee handen walnoten eet Dit gebeurt er als je chips vervangt door cashewnoten

Eet meer noten, word slanker
Als mensen een beetje meer noten gaan eten, worden ze op de langere termijn niet dikker, maar slanker.

Dit gebeurt er als je elke dag twee handen walnoten eet
Je cholesterolhuishouding verbetert, en nee, je wordt niet dikker.

Dit gebeurt er als je chips vervangt door cashewnoten
Als je chips uit je dieet knikkert en vervangt door cashewnoten, dan scheelt je dat op de langere termijn misschien een hartaanval. Of hoef je niet aan de statines.