07.12.2012

Hoe je dankzij de afstandsbediening van je TV moeiteloos kunt afvallen

Als je 1. geregeld TV kijkt en 2. wel wat kilootjes vet kunt missen, dan kun je afvallen als je consequent wegzappt van de advertenties voor junkfood. Die stimuleren zonder dat je dat merkt je inname van kilocalorieën, ontdekten psychologen van Yale University. Makers van advertenties voor frisdrank en fastfood-ketens hebben geleerd hoe ze hongergevoelens bij kijkers kunnen oproepen.

Studie
Hoe je dankzij de afstandsbediening van je TV kilo's kunt afvallen
De onderzoekers publiceerden in 2009 een serie experimenten in Health Psychology, waarin ze proefpersonen blootstelden aan bestaande TV-advertenties. In één van die experimenten gebruikten de onderzoekers een kleine honderd studenten van 18-24 jaar. De studenten moesten zestien minuten bekijken van een TV-show die werd onderbroken door twee reclameblokken met in totaal elf commercials.

De onderzoekers lieten de studenten de ene keer commercials zien voor producten die niets met voeding van doen hadden [Control], een andere keer commercials voor junkfood [Snack Ads], en weer een andere keer commercials voor gezond bedoelde levensmiddelen zoals sinaasappelsap, eiwitrepen of kant-en-klare ontbijtproducten [Nutrition Ads].

Daarna moesten de studenten snacks proeven. Daarbij zaten gezonde snacks, zoals wortels en selderijstengels, maar ook chocolaatjes, kaaszoutjes en chips. De onderzoekers registreerden hoeveel de proefpersonen precies aten.

Resultaten
De figuur hieronder vertelt je dat na het zien van de commercials voor junkfood de studenten van alles meer aten. Ze aten fors meer ongezonde producten, maar aten ook meer groenten. TV-commercials voor junkfood maken kennelijk hongerig.


Hoe je dankzij de afstandsbediening van je TV kilo's kunt afvallen


De onderzoekers ontdekten dat de gevoeligheid voor commercials voor junkfood groter was in studenten die zichzelf beperkingen in hun eetgedrag oplegden [Restrained eaters] en in mannen.

De figuren hieronder laten je de z-scores zien. Hoe hoger een z-score, des te sterker verhoogt een factor de ontvankelijkheid voor junkfood-advertenties.


Hoe je dankzij de afstandsbediening van je TV kilo's kunt afvallen


Hoe je dankzij de afstandsbediening van je TV kilo's kunt afvallen


In advertenties voor junkfood speelt plezier en genot een sleutelrol. De commercials kunnen bij kijkers het verlangen opwekken om te zwelgen in voedsel, vermoeden de onderzoekers. Vooral mensen die hun eetgedrag proberen te reguleren zijn gevoelig voor die verborgen psychologische boodschap van de junkfood-advertenties.

Advertenties voor gezonde levensmiddelen hebben echter het tegenovergestelde effect, en remmen de eetlust.

Conclusie
"TV food advertising increases snack consumption and may contribute to the obesity epidemic", schrijven de psychologen. "Current industry efforts to self-regulate TV food advertising to youth are limited to children 12 years and under but the present findings suggest that reduced exposure to unhealthy food advertising would be beneficial for all age groups."

Bron:
Health Psychology 2009, Vol. 28, No. 4, 404413.

Meer:
Dagelijks wegen houdt je op gewicht (30-11-2012)
Nachtuil sneller dik dan vroege vogel (26-11-2012)
De allermakkelijkste afslanktip (23-11-2012)