Opgepoetst: 1-9-2020
Opgeladen: 30-11-2011
Opgeborgen in: Afslanken
Translation: Weighing yourself every day keeps your weight stable (10-1-2013)

Dagelijks wegen houdt je op gewicht

Als je wilt voorkomen dat je dikker wordt, weeg je dan elke dag op hetzelfde moment en schrijf op wat de weegschaal je vertelt. Volgens voedingswetenschappers van Cornell University voorkomt de informatie die je op die manier verkrijgt dat je dikker wordt.

Studie
Amerikaanse studenten komen in de eerste maanden van hun studie steevast enkele kilo's aan. Hoeveel precies, dat vertelt de tabel hieronder. De onderzoekers vroegen zich af of ze die gewichtstoename konden verhinderen met een Tissue Monitoring System.

Dat Tissue Monitoring System hield in dat studenten zichzelf elke ochtend, meteen nadat ze waren opgestaan, wogen op een weegschaal. Vervolgens mailden ze hun gewicht naar de onderzoekers.

Vanaf het moment dat de onderzoekers metingen van 7 dagen hadden, bepaalden ze op basis van lineaire regressie hoe het gewicht van de proefpersonen zich ontwikkelde, en mailden de uitkomsten dagelijks terug naar de studenten. Die wisten dus - vanaf dag 7 - of ze bezig waren dikker te worden, afvielen of netjes op gewicht bleven.


Dagelijks wegen houdt je op gewicht


Resultaten
In een experiment met verse vrouwelijke eerstejaars testten de onderzoekers gedurende 12 weken hun Tissue Monitoring System uit op een dozijn proefpersonen [Experimentals]. De dozijn andere eerstejaars hoefde zich niet te wegen [Controls].

Zoals je hieronder ziet bleven de studentes in de experimentele groep keurig op gewicht, en werden de studentes in de controlegroep tijdens de proef 3 kg dikker.


Dagelijks wegen houdt je op gewicht


Een jaar later herhaalden de onderzoekers hun experiment met andere eerstejaars, maar gingen toen een stapje verder. Ze berekenden niet alleen of de proefpersonen in de experimentele groep dikker of slanker werden, maar vertelden de proefpersonen ook met hoeveel kilocalorieën ze hun dagelijkse calorie-inname moesten verlagen als ze op gewicht wilden blijven.


Dagelijks wegen houdt je op gewicht


Dat systeem werkte nog beter, zie je hierboven. De studentes in de experimentele groep bleven niet op gewicht, maar vielen zelfs af.

Conclusie
De onderzoekers denken dat systemen zoals hun Tissue Monitoring System kunnen helpen om de vetzuchtepidemie een halt toe te roepen.

"The first step in reversing the epidemic of obesity must be to prevent further weight gain in the population", schrijven ze.

"The results of this study raise the hope that the TMS, or a similar system that monitors daily body weight, may provide people with a technology to enable them to maintain their weight in an environment that is constantly encouraging weight gain."

Bron:
Int J Obes (Lond). 2006 Jun;30(6):1003-10.

Meer:
Nachtuil sneller dik dan vroege vogel (26-11-2012)
Chips, aardappels en frisdrank zijn de grootste dikmakers (20-10-2012)
Slaaptekort maakt dik (17-10-2012)


Metastudie: afslanken gaat beter met paleodieet Afslanktip uit Harvard: eet meer bessen Druivensap maakt slanker, verbetert cholesterol

Metastudie: afslanken gaat beter met paleodieet
Als je wilt afslanken, is een paleodieet effectiever dan een voedingspatroon zoals voorlichters en reguliere wetenschappers dat doorgaans propageren.

Afslanktip uit Harvard: eet meer bessen
Als je slanker wilt worden, verhoog dan je inname van groenten en fruit. Vooral bessen correleren met een gezond gewicht.

Druivensap maakt slanker, verbetert cholesterol
Laat vrouwen elke dag een paar glazen witte druivensap drinken, en een maand later is hun middelomvang met een paar centimeter afgenomen, en is hun HDL aanmerkelijk verhoogd.