26.11.2012

Nachtuil sneller dik dan vroege vogel

Mensen die laat gaan slapen en laat opstaan worden makkelijker dik dan mensen die vroeger naar bed gaan en ook vroeger opstaan. Dat blijkt uit een kleine humane studie die neurologen van Northwestern University hebben gepubliceerd in Obesity.

Te weinig slaap leidt tot meer vetmassa, en misschien ook wel tot minder spiermassa. Dat blijkt uit tientallen studies. Onderaan deze pagina staan links naar stukjes over sommige van die studies.

Minder is er nog bekend over het slaapritme en overgewicht. Je hebt nachtmensen, die pas laat gaan slapen en laat opstaan, en vroege slapers die bij voorkeur vroeg opstaan. Wie van hen worden nu het makkelijkste dik? Die vraag wilden de onderzoekers beantwoorden.

De onderzoekers bestudeerden 52 deelnemers van 18-71 jaar. De onderzoekers volgden hun leefritme gedurende 7 dagen, en lieten de deelnemers bovendien noteren wat, hoeveel en wanneer ze aten.

Iets meer dan de helft van de deelnemers behoorde tot de categorie 'vroege vogels'. Gemiddeld sliepen de vroege vogels in om 0.30 AM en werden ze om 8.10 AM weer wakker. Ze sliepen 6 uur en 30 minuten per etmaal.

Iets minder dan de helft van de deelnemers behoorde tot de categorie 'nachtuilen'. De gemiddelde nachtuil sliep pas om 3.45 AM, en werd om 10.45 AM weer wakker. De gemiddelde nachtuil sliep dus ongeveer 5 uur en 30 minuten per etmaal.

De nachtuilen aten per etmaal 248 kcals meer dan de vroege vogels, vertelt de tabel hieronder. Daarnaast aten de nachtuilen ook ongezonder. Ze dronken meer frisdrank, gebruikten meer fast-food-maaltijden en aten minder groenten en fruit. Het is niet verwonderlijk dat de nachtuilen dikker waren dan de vroege vogels. De gemiddelde vroege vogel had een BMI van 23.7, de gemiddelde nachtuil een BMI van 26.0.


Nachtuil sneller dik dan vroege vogel


Nachtuil sneller dik dan vroege vogel


Toen de onderzoekers hun gegevens met statistiek bewerkten, ontdekten ze dat de korte slaapduur van de nachtuilen het dikmakende effect van hun leefstijl niet kon verklaren. Het is dus de gewoonte van nachtuilen om 's nachts te eten die uitlokt tot overeten.

"Human circadian rhythms in sleep and metabolism are synchronized to the daily rotation of the earth, so that when the sun goes down you are supposed to be sleeping, not eating", zegt onderzoeksleider Phyllis Zee in een persbericht dat Northwestern University aan de publicatie wijdde. [northwestern.edu May 4, 2011] "When sleep and eating are not aligned with the body's internal clock, it can lead to changes in appetite and metabolism, which could lead to weight gain."

De resultaten van de studie zijn niet alleen relevant voor mensen die willen afvallen, maar ook voor mensen die 's nachts werken, aldus Zee. "It's midnight, but they're eating lunch. Their risk for obesity as well as cardiovascular, cerebrovascular and gastrointestinal disorders is higher."

Bron:
Obesity (Silver Spring). 2011 Jul;19(7):1374-81.

Meer:
Voldoende slaap geeft beter dieetresultaat (19-11-2012)
Slaaptekort maakt dik (17-10-2012)
Weinig slaap, dikke buik (14-12-2010)