Opgeladen: 2-9-2018
Opgeborgen in: Vitamines, Vitamine D, Overgewicht
Translation: Meta-study: lower vitamin D levels, more excess weight (3-9-2018)

Metastudie: verband tussen lage vitamine D-spiegel en overgewicht

Als er voldoende vitamine D in je bloed zit, is je kans op overgewicht kleiner dan als er weinig vitamine D in je systeem circuleert. En hoe dikker je bent, hoe sterker is het verband. Dat is interessant, want in sommige landen heeft bijna de helft van de bevolking minder vitamine D in zijn systeem dan wetenschappers optimaal achten.

Studie
Deense wetenschappers, verbonden aan de universiteit van Aarhus, traceerden 55 eerder gepubliceerde studies waarin onderzoekers bij grote groepen mensen zowel de vitamine D-spiegel als de BMI hadden gemeten. De Denen voegden de uitkomsten van die studies bijeen, en analyseerden ze opnieuw.

Resultaten
Uit 45 studies peuterden de onderzoekers gegevens over mensen zonder diabetes, en voegden die samen. Vervolgens splitsen de onderzoekers de gegevens weer in drie groepen. De eerste groep gegevens had betrekking op mensen met een BMI van 18-25, de tweede op mensen met een BMI van 25-30 en derde op mensen met een BMI van boven de 30.

In alle groepen was de BMI lager naarmate er meer vitamine D in het bloed van de proefpersonen zat, maar in de groep met de hoogste BMI was het verband het sterkste.

Klik op de figuren hieronder voor een grotere versie.


Metastudie: verband tussen lage vitamine D-spiegel en overgewicht


Metastudie: verband tussen lage vitamine D-spiegel en overgewicht


Metastudie: verband tussen lage vitamine D-spiegel en overgewichtDe onderzoekers deden hetzelfde met de gegevens van mensen met diabetes, en kwamen tot dezelfde slotsom. In deze groep waren de verbanden tussen vitamine D en BMI nog sterker dan in de groep zonder diabetes.

Conclusie
Epidemiologisch onderzoek zoals dit laat verbanden zien, en niet elk verband is een causaal verband. Maar omdat andere studies suggereren dat vitamine D invloed heeft op de manier waarop spieren omgaan met vet en energie, is het goed mogelijk dat een lage vitamine D-spiegel inderdaad een factor is in overgewicht.

Hoe je met suppletie je vitamine D-spiegel kunt optimaliseren lees je hier en hier.

Bron:
Nutrients. 2018 Aug 28;10(9).

Meer:
Afslankdieet werkt beter in combinatie met extra vitamine D (17-5-2015)
Vitamine D-kuur verlaagt vetmassa (28-10-2012)
Combinatie krachttraining en vitamine D maakt taille slanker (7-9-2012)


Hoge vitamine D-spiegel reduceert kans op diabetes type-2 Vet verbranden met circuittraining lukt beter met extra vitamine D Shake met 20 gram whey en 20 microgram vitamine D helpt afslankende dikkerds spiermassa vasthouden

Hoge vitamine D-spiegel reduceert kans op diabetes type-2
Vitamine D beschermt misschien tegen diabetes, suggereert een epidemiologische studie in PLoS One.

Vet verbranden met circuittraining lukt beter met extra vitamine D
En dat komt waarschijnlijk doordat de combinatie van circuittraining en suppletie met vitamine D de spieren gevoeliger maakt voor insuline.

Shake met 20 gram whey en 20 microgram vitamine D helpt afslankende dikkerds spiermassa vasthouden
Humane studie met opmerkelijke resultaten.