Opgeladen: 1-12-2020
Opgeladen: 23-1-2015
Opgeborgen in: Intervaltraining, Afslanken, Vitamine D, Vitamines
Translation: Burning fat with circuit training goes better with extra vitamin D (27-2-2015)

Vet verbranden met circuittraining lukt beter met extra vitamine D

Bescheiden dosis vitamine D vergroot vetvrije massa
Een supplement met extra vitamine D kan de positieve effecten van circuittraining op de lichaamssamenstelling versterken. Dat ontdekten onderzoekers van Kyung Hee University in Zuid-Korea. Waarschijnlijk komt dat doordat de combinatie van circuittraining en suppletie met vitamine D de spieren gevoeliger maakt voor insuline.

Studie
De onderzoekers experimenteerden met ruim vijftig vrouwen, die allemaal ouder waren dan 65 en te dik waren. De meesten van hen hadden diabetes type-2. De vrouwen hadden bovendien te weinig vitamine D in hun bloed. In ontwikkelde landen hebben de meeste mensen minder vitamine D in hun systeem dan wetenschappers optimaal vinden. [Mayo Clin Proc. 2013 Jul;88(7):720-55.]

De onderzoekers verdeelden de vrouwen in 4, ongeveer even grote groepen.

Eén groep slikte dagelijks 1200 eenheden vitamine D per dag.

Een tweede groep deed 3-4 keer per week een circuittraining, die een half tot een heel uur in beslag nam. De training bestond uit "push-ups with knees against the floor, running on the spot, squats, walking in place, good morning exercises, step-ups, stair-climbing, side lunges, high jumps with open arms, and leg-lifts". "The 10 kinds of movements above were performed without any break time in 1 set, which lasted for 1 minute", schrijven de Koreanen.

Een derde groep slikte vitamine D, en deed aan circuittraining. Tenslotte was er een controlegroep die geen extra vitamine slikte en ook niet trainde.

Resultaten
De gecombineerde aanpak van suppletie en circuittraining had een beter effect op de lichaamssamenstelling dan suppletie en circuittraining afzonderlijk.


Vet verbranden met circuittraining lukt beter met extra vitamine D


Vet verbranden met circuittraining lukt beter met extra vitamine DJe ziet hierboven dat geen enkele aanpak een overtuigend effect had op het vetpercentage. Maar toen de onderzoekers keken naar de vetmassa's in de midsectie zagen ze dat circuittraining wel degelijk leidde tot een afname. De gecombineerde aanpak leek iets beter te werken dan circuittraining alleen.


Vet verbranden met circuittraining lukt beter met extra vitamine DAnalyse van het bloed van de vrouwen maakte duidelijk dat vooral de combinatie van circuittraining en suppletie met vitamine D de vrouwen gezonder maakte. De combinatie [D+T] verlaagde de concentratie triglyceriden behoorlijk.


Vet verbranden met circuittraining lukt beter met extra vitamine D


Vet verbranden met circuittraining lukt beter met extra vitamine DIn de vrouwen in de combinatiegroep nam de gevoeligheid voor insuline fors toe. De Koreanen vermoeden dat ze daarmee hebben verklaard waarom de combinatie van suppletie met vitamine D en circuittraining de lichaamssamenstelling in hun proefpersonen verbeterde.

Conclusie
"From the results of this study, it was concluded that vitamin D intake and circuit training for 12 weeks would have a positive effect on the abdominal fat and blood lipid of elderly women with vitamin D deficiency and type 2-diabetes", resumeren de Koreanen.

"In particular, the most important information obtained in this study is that in situations where vitamin D intake is combined with exercise training, the improvements in body composition, abdominal fat, blood lipid, and insulin resistance index are greater than situations with one single treatment."

Bron:
J Exerc Nutrition Biochem. 2014 Sep;18(3):249-57.

Meer:
Meer spieren en minder vet in de bulk door extra vitamine D (12-5-2010)
Combinatie krachttraining en vitamine D maakt taille slanker (7-9-2012)
Vitamine D versnelt vetafbraak tijdens afvallen, beschermt de vetvrije massa (19-2-2008)


Korte intervaltraining tussen de maaltijden houdt afslankdieet op de rails

Half uur intervaltraining per dag heft de negatieve effecten op van het allerslechtste dieet denkbaar

Drie keer per week tien minuutjes intervallen, en je wordt fitter, gezonder en slanker

Korte intervaltraining tussen de maaltijden houdt afslankdieet op de rails
Pilot study.

Half uur intervaltraining per dag heft de negatieve effecten op van het allerslechtste dieet denkbaar
Canadese bewegingswetenschappers lieten 15 gezonde mannen gedurende 2 weken uitsluitend junkfood eten.

Drie keer per week tien minuutjes intervallen, en je wordt fitter, gezonder en slanker
En je hoeft tijdens die korte intervaltraining maar drie keer twintig seconden voluit te gaan...