Opgeladen: 5-9-2017
Opgeborgen in: Zoetstoffen, Afslanken, Overgewicht
Translation: People who use light products are fatter (30-10-2017)

Mensen die light-producten gebruiken zijn dikker

Mensen die light-producten gebruiken zijn dikker
Als je calorierijke zoete producten vervangt door producten met zoetstoffen als aspartaam, dan val je misschien een beetje af. Maar de mensen die in de praktijk light-producten consumeren zijn niet slanker, maar juist dikker dan mensen die dit soort producten helemaal niet gebruiken. Dat ontdekten Canadese onderzoekers, verbonden aan de universiteit van Manitoba.

Studie
De onderzoekers traceerden trials en epidemiologische studies naar de gezondheidseffecten van zoetstoffen, veegden de uitkomsten bijeen en analyseerden ze opnieuw.

Resultaten
In trials waarin onderzoekers de studiedeelnemers gedurende een specifieke periode onder gecontroleerde omstandigheden light-producten lieten gebruiken, namen de BMI en het lichaamsgewicht een beetje af. Het effect was echter niet erg overtuigend.


Mensen die light-producten gebruiken zijn dikkerIn epidemiologische studies, waarin onderzoekers mensen die light-producten vergeleken met niet-gebruikers, waren light-consumenten juist dikker dan niet-gebruikers.


Mensen die light-producten gebruiken zijn dikkerOvergewicht vergroot de kans op diabetes type-2. Volgens de epidemiologische studies die de onderzoekers analyseerden verhoogden zoetstoffen de kans op diabetes fors. Het effect was groter dan je op basis van het effect van zoetstoffen op het lichaamsgewicht zou verwachten.


Mensen die light-producten gebruiken zijn dikkerIn interviews hebben de onderzoekers over dat verband alarm geslagen. "Caution is warranted until the long-term health effects of artificial sweeteners are fully characterized", zegt eerste auteur Meghan Azad bijvoorbeeld in een persbericht. [sciencedaily.com July 17, 2017] "Given the widespread and increasing use of artificial sweeteners, and the current epidemic of obesity and related diseases, more research is needed to determine the long-term risks and benefits of these products."

Maar in hun publicatie vertellen Azad en haar collega's dat er in de studies, die vertellen dat light-producten de kans op diabetes type-2 vergroten, een vertekening zit. Studies die laten zien dat zoetstoffen de kans op diabetes vergroten worden gepubliceerd, studies met een andere uitkomst verdwijnen in een bureaula - en worden waarschijnlijk vervolgens opgegeten door chemofobe kaboutertjes.


Mensen die light-producten gebruiken zijn dikkerConclusie
Het lijkt er op dat light-producten in de echte wereld vooral worden gebruikt door mensen die ongezond leven. Omdat light-producten hun inname van energie verlagen, denken ze misschien dat ze nu een vrijbrief hebben om van iets anders meer te gaan eten.

Bron:
CMAJ. 2017 Jul 17;189(28):E929-E939.

Meer:
Afslankdieet lukt beter met drie glazen light-frisdrank per dag (21-11-2014)
Cola met high-fructose corn syrup maakt dik, cola met aspartaam niet (17-10-2011)


Streng afslankdieet werkt beter als je af-en-toe zondigt

Eiwitrijk afslankdieet werkt nog beter met zes maaltijden per dag

Een koolhydraatarm dieet of een traditioneel afslankdieet combineren met krachttraining? Kan allebei, concludeert studie

Streng afslankdieet werkt beter als je af-en-toe zondigt
De calorie shifting-aanpak werkt. Studie uit Iran.

Eiwitrijk afslankdieet werkt nog beter met zes maaltijden per dag
Het aller-aller-aller-allerbeste dieet waarmee je vet kunt verliezen en spiermassa kunt vasthouden is natuurlijk een dieet met verhoudingsgewijs veel eiwitten. En een eiwitrijkrij afslankdieet werkt nog beter als je...

Een koolhydraatarm dieet of een traditioneel afslankdieet combineren met krachttraining? Kan allebei, concludeert studie
In combinatie met krachttraining verlies je met een traditioneel afslankdieet net zo veel vet, en houd je net zo makkelijk spiermassa vast, als met een koolhydraatarm dieet.