15.01.2015

Streng afslankdieet werkt beter als je af-en-toe zondigt

Veel diëtisten adviseren hun cliënten om, als ze een dieet met weinig calorieën volgen, om op enkele vastomschreven dagen de teugels te laten vieren, en dan gewoon te eten wat ze willen. Dat maakt het volhouden van zo'n afslankdieet makkelijker, is de beredenering. Die calorie shifting-aanpak is uitstekend, ontdekten voedingswetenschappers van Shahid Beheshti University of Medical Sciences in Iran. Niet zozeer omdat het volhouden van een calorie shifting-dieet makkelijker is, maar ook omdat de bereikte resultaten minder snel verdwijnen als je weer gewoon gaat eten.

Studie
De onderzoekers experimenteerden met 2 groepen van elk 37 vrouwen met een BMI van 25-37. Ze waren 26-50 jaar.

De ene groep volgde 6 weken een traditioneel - maar wel streng - calorie restriction diet. Dat hield in dat de vrouwen hun inname van energie calorieën verminderden tot 55 procent van hun basismetabolisme of resting metabolic rate. De resting metabolic rate is het aantal calorieën dat je verbrandt bij volledige rust.

De andere groep volgde een nog strenger calorie shifting diet, dat bestond uit 3 cycli van elk 2 weken. Het eerste deel van die cyclus duurde 11 dagen, en daarin aten de vrouwen slechts 45 procent van het aantal calorieën dat hun lichaam in rust verbrandde. Het tweede deel van de cyclus duurde 3 dagen, en in die periode mochten de vrouwen zoveel eten als ze wilden.

Toen de 6 weken voorbij waren gaven de onderzoekers de vrouwen nog eens 4 weken een dieet met precies genoeg calorieën om hun nieuwe lichaamsgewicht vast te houden.

Resultaten
De vrouwen verloren evenveel kilo's tijdens het traditionele calorie restriction diet als tijdens het calorie shifting diet. Maar nadat het afslankdieet was afgelopen nam het lichaamsgewicht in de calorie restriction diet-groep [CR] meer toe dan in de calorie shifting diet-groep [CS].


Streng afslankdieet werkt beter als je af-en-toe zondigtHet effect wordt nog dramatischer als je kijkt naar de vetmassa. Nadat het afslankdieet achter de rug is bouwt de traditionele calorie restriction diet-groep snel vetmassa op - maar de calorie shifting diet-groep niet.


Streng afslankdieet werkt beter als je af-en-toe zondigtVerklaring
De vrouwen die afslankten met een calorie restriction diet waren tijdens rust minder calorieën gaan verbranden, terwijl in de vrouwen in de calorie shifting diet-groep de resting metabolic rate constant was gebleven.


Streng afslankdieet werkt beter als je af-en-toe zondigtConclusie
"The effect of the calorie shifting diet on weight loss was more persistent than that of the calorie restriction diet, while both groups had a 1 month follow-up period with approximately the same calorie intake", resumeren de onderzoekers. "Further analysis suggested the involvement of reduced resting metabolic rate in weight regain of the calorie restriction diet subjects during the follow-up period, which remained in levels near baseline for the calorie shifting diet subjects."

Dezelfde onderzoekers ontdekten ook dat een calorie shifting diet nog betere resultaten oplevert in combinatie met cafeïne-suppletie. Meer daarover lees je hier.

De aanpak van de onderzoekers was bijzonder streng. De mate calorierestrictie was fors, en nog forser in de calorie shifting diet-groep. Als je een veel milder streng afslankdieet volgt, dan zou de calorie shifting-aanpak wel eens niet kunnen werken. Waarom precies, dat lees je hier.

Bron:
Int J Prev Med. 2014 Apr;5(4):447-56.

Meer:
Afslanken met eiwitdieet verhoogt metabolisme (9-8-2008)