Opgepoetst: 10-5-2022
Opgeladen: 19-7-2012
Opgeborgen in: Koolhydraatarm dieet & voeding met langzame koolhydraten, Afslanken
Translation: Low-carb diet makes it easier to maintain weight loss (2-8-2012)

Dieet met weinig koolhydraten maakt gezond gewicht vasthouden makkelijker

Als je bent afgevallen, wordt het vasthouden van een gezond gewicht makkelijker als je overstapt op een dieet met wat meer eiwitten en fors minder koolhydraten. Dat schrijven onderzoekers van Children's Hospital Boston in het prestigieuze medische tijdschrift JAMA. Een tikje te extreem? Een dieet met vooral langzaam opneembare koolhydraten werkt ook.


Dieet met weinig koolhydraten maakt gezond gewicht vasthouden makkelijker


Slank blijven
Afslanken is moeilijk, maar het vasthouden van je nieuwe gewicht is nog moeilijker. Dat komt misschien omdat afslankpogingen de stofwisseling van het lichaam veranderen en het energieverbruik omlaagschroeven.

Studie
De onderzoekers wilden die theorie testen op 21 dikke twintigers en dertigers met een BMI van gemiddeld 34.4. Die proefpersonen verloren eerst 12.5 procent van hun lichaamsgewicht met een gematigd eiwitrijk dieet. Je ziet de samenstelling hieronder.

Daarna begon het eigenlijke experiment. De onderzoekers lieten hun proefpersonen gedurende 3 perioden van 4 weken hun nieuwe gewicht vasthouden. De ene keer kregen de proefpersonen een dieet dat vooral weinig vet bevatte [Low Fat]. In dat dieet lag het accent op volle graanproducten.

Een andere keer kregen de afgevallen dikkerds een dieet met een accent op langzaam opneembare koolhydraten [Low Glycemic Index], waarin een aantal graanproducten waren vervangen door bonen of fruit met weinig zetmeel.


Dieet met weinig koolhydraten maakt gezond gewicht vasthouden makkelijker


Weer een andere keer kregen de proefpersonen een dieet met wat meer eiwit en bijzonder weinig koolhydraten [Very Low Carb]. De onderzoekers hadden zich bij de samenstelling laten inspireren door het Atkinsdieet.

Resultaten
Je zit hieronder dat een dieet met langzaam opneembare koolhydraten het energieverbruik minder verlaagde dan het dieet met weinig vet. Maar nog beter werkte het koolhydraatarme dieet. Lichamelijke activiteit speelde, wat het lichaamsgewicht betreft, geen rol van betekenis.


Dieet met weinig koolhydraten maakt gezond gewicht vasthouden makkelijker


De onderzoekers vonden een verhoogde concentratie van het stresshormoon cortisol in de urine van de proefpersonen toen die een eiwitrijk dieet volgden. Dat was geen verrassing.

In dikke mensen die eiwitrijk gaan eten neemt de activiteit van het enzym 11-beta-HSD1 toe en neemt de activiteit van de enzymen 5-alpa- en 5-beta-reductase juist af. [J Clin Endocrinol Metab. 2007 Nov;92(11):4480-4.] Het eerste enzym verhoogt de concentratie actief cortisol in het lichaam, de andere twee verlagen het.

Conclusie
Om die reden vinden de onderzoekers dat mensen die zijn afgevallen het beste kunnen overstappen op een dieet met veel langzaam opneembare koolhydraten. Hoewel het vasthouden van een gezond gewicht het beste gaat met een koolhydraatarm dieet, zijn de onderzoekers bang dat de verhoogde cortisolspiegel schadelijk is voor de gezondheid.

Als je de referenties van de onderzoekers checkt vraag je je af of dat niet een beetje overdreven is. De onderzoekers baseren zich op een Nederlandse studie, waarin de sterftekans van 65-plussers hoger is naarmate er meer cortisol in hun urine zit. [J Clin Endocrinol Metab. 2010 Nov;95(11):4959-64.]

Uit die studie komt de figuur hieronder.

Je ziet het verband tussen de sterftekans, hart- en vaatziekten [CVD] en de hoeveelheid cortisol in de urine. De hoeveelheid cortisol waarbij de sterftekans stijgt, is fors hoger dan de hoeveelheid cortisol bij de proefpersonen uit de JAMA-studie. [Tabel]


Dieet met weinig koolhydraten maakt gezond gewicht vasthouden makkelijker


Bron:
JAMA. 2012 Jun 27;307(24):2627-34.

Meer:
Afgeslankt? Een eiwitrijke voeding dieet maakt je nog slanker (8-5-2022)
Jojo-effect misschien verleden tijd door suppletie met L-serine (7-5-2022)
Afgeslankt? GLA houdt de verloren kilo's weg (1-6-2007)


Afslankdieet stopzetten in de weekeinden vergroot vetverlies en voorkomt spierafbraak Dit gebeurt er als je 14 gram gojibessen per dag eet Nooit meer dik? Dan meer bewegen

Afslankdieet stopzetten in de weekeinden vergroot vetverlies en voorkomt spierafbraak
Als mensen die trainen met gewichten afslanken, verliezen ze meer vet en minder spieren als ze in de weekeinden ophouden met afslanken, en op die twee dagen precies genoeg energie consumeren om op gewicht te blijven.

Dit gebeurt er als je 14 gram gojibessen per dag eet
Als je anderhalve maand dagelijks 14 gram gojibessen eet, neemt de omvang van je taille enkele centimeters af. Bovendien verbetert je cholesterolhuishouding en neemt de concentratie antioxidanten in je bloed toe.

Nooit meer dik? Dan meer bewegen
Als je in het verleden flink wat kilootjes bent afgevallen, en die verdwenen kilo's ook graag weg wilt houden, ga dan meer bewegen. Veel meer.