|
Dieet met weinig koolhydraten maakt gezond gewicht vasthouden makkelijker
Als je bent afgevallen, wordt het vasthouden van een gezond gewicht makkelijker als je overstapt op een dieet met wat meer eiwitten en fors minder koolhydraten. Dat schrijven onderzoekers van Children's Hospital Boston in het prestigieuze medische tijdschrift JAMA. Een tikje te extreem? Een dieet met vooral langzaam opneembare koolhydraten werkt ook.
Slank blijven
Studie
Daarna begon het eigenlijke experiment. De onderzoekers lieten hun proefpersonen gedurende 3 perioden van 4 weken hun nieuwe gewicht vasthouden. De ene keer kregen de proefpersonen een dieet dat vooral weinig vet bevatte [Low Fat]. In dat dieet lag het accent op volle graanproducten.
Een andere keer kregen de afgevallen dikkerds een dieet met een accent op langzaam opneembare koolhydraten [Low Glycemic Index], waarin een aantal graanproducten waren vervangen door bonen of fruit met weinig zetmeel.
Weer een andere keer kregen de proefpersonen een dieet met wat meer eiwit en bijzonder weinig koolhydraten [Very Low Carb]. De onderzoekers hadden zich bij de samenstelling laten inspireren door het Atkinsdieet.
Resultaten
In dikke mensen die eiwitrijk gaan eten neemt de activiteit van het enzym 11-beta-HSD1 toe en neemt de activiteit van de enzymen 5-alpa- en 5-beta-reductase juist af. [J Clin Endocrinol Metab. 2007 Nov;92(11):4480-4.] Het eerste enzym verhoogt de concentratie actief cortisol in het lichaam, de andere twee verlagen het.
Conclusie
Als je de referenties van de onderzoekers checkt vraag je je af of dat niet een beetje overdreven is. De onderzoekers baseren zich op een Nederlandse studie, waarin de sterftekans van 65-plussers hoger is naarmate er meer cortisol in hun urine zit. [J Clin Endocrinol Metab. 2010 Nov;95(11):4959-64.]
Uit die studie komt de figuur hieronder.
Je ziet het verband tussen de sterftekans, hart- en vaatziekten [CVD] en de hoeveelheid cortisol in de urine. De hoeveelheid cortisol waarbij de sterftekans stijgt, is fors hoger dan de hoeveelheid cortisol bij de proefpersonen uit de JAMA-studie. [Tabel]
Bron:
Meer:
|
|