Opgepoetst: 9-1-2020
Opgeladen: 26-2-2012
Opgeborgen in: Afslanken
Translation: Weekends sabotage weight loss attempts (28-3-2012)

Weekeinden saboteren afslankpogingen

Je doet je best om af te vallen, maar je schiet niet erg op. Je zou graag de overtollige kilo's vet graag sneller zien verdwijnen. Volgens een Amerikaanse studie uit 2008 gaat het mis in de weekeinden.

Studie
Voedingswetenschapper Susan Racette, verbonden aan Washington University in St. Louis, publiceerde 4 jaar geleden in Obesity een experiment dat 1 jaar duurde en waaraan 48 proefpersonen van 50-60 jaar meewerkten. De meesten van hen waren te dik.

Negentien proefpersonen vielen gedurende dat jaar af doordat ze minder gingen eten [CR]. Nog eens 19 proefpersonen vielen af doordat ze meer gingen bewegen [EX]. Tenslotte deden 10 proefpersonen in de controlegroep geen enkele poging om af te vallen [HL].

Resultaten
De minder-eters verloren 8.0 kg, de meer-bewegers 6.4 kg. De onderzoekers monitorden hun proefpersonen zo nauwgezet dat ze konden achterhalen dat in de weekeinden het gewichtsverlies bij de afslankers stopte. In de weekeinden kwamen de afslankers zelfs aan.


Weekeinden saboteren afslankpogingen


De figuren hieronder vertellen hoe dat mogelijk was. Op zaterdagen en zondagen steeg de inname van energie. De afslankers hadden kennelijk besloten dat ze zich mocht verwennen met calorierijk voedsel. Ze gingen ook een beetje minder bewegen, maar die afname was statistisch niet significant.


Weekeinden saboteren afslankpogingen


Weekeinden saboteren afslankpogingen


De meer-bewegers vielen op ma-di-wo-do 0.32 kg af, maar werden op vr-za-zo weer 0.24 kg zwaarder. De minder-eters verloren op ma-di-wo-do 0.28 kg, maar werden op vr-za-zo weer 0.06 kg zwaarder. In de weekeinden stopte dus niet alleen het afvallen, maar ging zelfs een deel van het afslankresultaat weer verloren.

De onderzoekers monitorden hun proefpersonen voordat ze aan hun afslankpogingen begonnen. In die periode was het weekeinde-effect nog sterker. Dat kwam niet alleen omdat de afslankers in de weekeinden meer gingen eten, maar ook fors minder bewogen.


Weekeinden saboteren afslankpogingen


Conclusie
Veel afslankexperts en diëtisten vertellen afslankers dat ze in het weekeinde mogen eten wat ze willen. Ongetwijfeld is dat verstandig vanuit psychologisch oogpunt, omdat het het volhouden van het afslankdieet makkelijker maakt. Het onderzoek van Racette laat echter zien dat afslankers in de weekeinden meer eetdiscipline nodig hebben, niet minder.

"Weekend dietary indulgences contribute to weight gain or cessation of weight loss", schrijven de Amerikanen. "Our results support the importance of maintaining consistent dietary and physical activity patterns throughout the week to avoid unwanted weight gain and to facilitate consistent weight loss."

Misschien zouden diëtisten afslankers kunnen adviseren om hun 'vrije eetmoment' te beperken tot een uur per week, of tot een enkele maaltijd. Een compleet weekeinde zondigen is, ehm, zonde.

Bron:
Obesity (Silver Spring). 2008 Aug;16(8):1826-30.

Meer:
Afgevallen? Discipline in het weekeinde en op vakantie houdt je op gewicht (8-2-2012)


Sneller resultaat door afslankdieet met gedroogde pruimen Op afslankdieet? Drink gewoon water in plaats van light-frisdrank Afslanken met rooibos?

Sneller resultaat door afslankdieet met gedroogde pruimen
Als je probeert af te slanken, dan kan de vervanging van ongezonde snacks door gedroogde pruimen er misschien voor zorgen dat je betere resultaten boekt.

Op afslankdieet? Drink gewoon water in plaats van light-frisdrank
Als dikke mensen proberen af te slanken door minder te eten en meer te bewegen, boeken ze meer succes als ze bij hun maaltijden water drinken in plaats van light-frisdrank.

Afslanken met rooibos?
Het drinken van rooibosthee kan misschien helpen voorkomen dat je dik wordt, en geeft heel misschien ook je afslankpogingen meer kans van slagen. In vitro-studie.