04.01.2015

Veilig vet verliezen met 30 milligram Aframomum melegueta per dag

Japanse onderzoekers vermoeden dat extracten van de Afrikaanse plant Aframomum melegueta - Melegueta-peper in de toko - mensen met overgewicht kunnen helpen bij het bereiken van een gezond gewicht. Een bescheiden dagelijkse dosis van 30 milligram verhoogde in proefpersonen het energieverbruik met 100 kilocalorieën per dag en verminderde de hoeveelheid buikvet.

Aframomum melegueta

In het Noorden van Afrika gebruiken koks de zaden [onder] van de gemberachtige plant Aframomum melegueta als specerij. Ze geven voedsel een peperachtige smaak.


Veilig vet verliezen met 30 milligram Aframomum melegueta per dag


Veilig vet verliezen met 30 milligram Aframomum melegueta per dagTraditionele genezers gebruiken de zaden van de Aframomum melegueta daarnaast als een libidostimulerend middel. Dat effect is in dierstudies aangetoond. [Behav Pharmacol. 2002 May;13(3):243-7.] In dierstudies verhogen extracten van de plant bovendien de testosteronspiegel. [Andrologia. 2012 Feb;44(1):53-8.] Bodybuilders kennen Aframomum melegueta misschien als bestanddeel van Test Powder, een sportsupplement van USP Labs dat de testosteronspiegel moet verhogen.


Veilig vet verliezen met 30 milligram Aframomum melegueta per dagAfslanksupplement
Voedingswetenschappers van Tenshi College in Japan bestuderen Aframomum melegueta al enkele jaren om een hele andere reden. Ze vermoeden dat de bestanddelen van de plant gewichtsverlies kunnen veroorzaken door activering van de receptor TRPV1 - dezelfde receptor waarmee stimulerende verbindingen uit rode peper en gember interacteren.

In 2013 publiceerden de Japanners een humane studie waarin suppletie met Aframomum melegueta het calorieverbruik tijdens blootstelling aan kou verhoogde. [Br J Nutr. 2013 Aug;110(4):733-8.] De combinatie van kou en Aframomum melegueta stimuleerde de productie van warmte door de bruine vetcellen, aldus de Japanners.

Studie
Dezelfde onderzoekers publiceerden onlangs een andere humane studie, waarin ze studentes van 19-22 jaar gedurende 4 weken elke dag 30 milligram van een zelfgemaakt Aframomum melegueta-extract op alcoholbasis gaven. De proefpersonen slikten bij elke maaltijd een capsule van 10 milligram. Bij een andere gelegenheid herhaalden de onderzoekers de procedure, maar gaven de studentes toen een placebo.

Resultaten
Veilig vet verliezen met 30 milligram Aframomum melegueta per dag
Je ziet in de figuur hiernaast hoe na de suppletie [zwarte balkjes] de studentes per dag 100 kilocalorieën meer verbruikten dan voor de suppletie [witte balkjes].

Suppletie met Aframomum melegueta had geen statistisch significante effecten op het lichaamsgewicht, maar wel op de vetmassa - op het viscerale vet in de buikholte, om precies te zijn. Dat is positief. Teveel visceraal vet verhoogt de kans op zo ongeveer elke denkbare chronische ziekte.


Veilig vet verliezen met 30 milligram Aframomum melegueta per dagConclusie
De onderzoekers pleiten voor meer onderzoek, onder meer naar de effecten van Aframomum melegueta op mensen met overgewicht. Maar ze vermoeden dat Aframomum melegueta op afzienbare termijn uit de bus zal komen als een veilig en effectief middel tegen overgewicht.

Bron:
J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2014;60(1):22-7.

Meer:
Dierstudie: Sint Janskruid gaat vorming lichaamsvet tegen (21-12-2014)
Aronia verhoogt thermogenese (16-8-2013)
Chlorophyl als afslanksupplement (7-8-2014)