Opgeladen: 25-12-2020
Opgeladen: 10-12-2011
Opgeborgen in: Immuunsysteem
Translation: Got a cold? Continue gentle training (11-1-2012)

Verkouden? Rustig doortrainen kan prima

Alle sporters staan wel eens voor het dilemma. Ze hebben een virus onder de leden. Ze zijn verkouden, hebben keelpijn en voelen zich niet erg fit. Wat moeten ze nu? Doortrainen? Of rust nemen tot het immuunsysteem het virus heeft opgeruimd? In 1998 gaven bewegingswetenschappers van Ball State University in de VS antwoord op die vraag.

Studie
De onderzoekers verdeelden vijftig redelijk fitte proefpersonen van 19-29 jaar over 2 groepen. De eerste groep trainde om de andere dag 40 minuten op 70 procent van de maximale hartslag [EX]. Dat is matig-intensief. De proefpersonen konden kiezen tussen sessies op een stairclimber, een treadmill of een fiets.

De andere groep was niet fysiek actief [NEX].

Toen de proef begon infecteerden [inoculation] de onderzoekers de proefpersonen met rhinovirus-16. Rhinovirus-16 is een alledaags verkoudheidsvirus. Daarna keken de onderzoekers hoe de verkoudheid zich in beide groepen proefpersonen ontwikkelde.


Verkouden? Rustig doortrainen kan prima


Resultaten
De duur van de verkoudheid was in beide groepen gelijk, maar in de eerste 6 dagen van het experiment had de traininggroep minder symptomen dan de inactieve groep. Beide groepen produceerden evenveel slijm. De proefpersonen moesten hun volgesnotterde zakdoekjes inleveren, zodat de onderzoekers konden wegen hoeveel slijm daarin zat.

In de grafieken hieronder zie je z-values. Die geven aan hoeveel een meting op een moment afwijkt van het gemiddelde van alle gedane metingen.


Verkouden? Rustig doortrainen kan prima


Verkouden? Rustig doortrainen kan prima


Conclusie
"Results from this investigation suggest that moderate exercise training during a rhinovirus-caused upper respiratory illness under the conditions of this study design do not appear to affect illness symptom severity or duration", conluderen de onderzoekers. "This finding is important for athletes and fitness enthusiasts alike who are interested in maintenance of their fitness levels during a rhinoviruscaused upper respiratory illness."

Sporters die tijdens een verkoudheid intensiever of langer trainen dan de proefpersonen in deze studie zullen hun herstel waarschijnlijk vertragen. Dat concludeerden dezelfde onderzoekers in een overzichtsstudie die ook in de jaren negentig verscheen. [Int J Sports Med. 1994 Jan;15(1):1-9.]

Intensieve inspanning remt - onder meer via een verhoging van de cortisol- en testosteronspiegel - het immuunsysteem.

Bron:
Med Sci Sports Exerc. 1998 Nov;30(11):1578-83.

Meer:
Zware verkoudheid sneller over door flinke dosis zink (18-10-2011)
Dierstudie: havermoutvezels beschermen sporters tegen virussen (12-10-2011)
Helft minder vaak ziek door probioticum Lactobacillus reuteri (12-4-2011)


Altijd maar verkouden? Probeer vitamine D3

Verkouden? Met een fikse dosis vitamine C ben je sneller beter

Verkoudheid sneller de baas door combinatie zink en vitamine C

Altijd maar verkouden? Probeer vitamine D3
Ben je altijd maar verkouden? Lig je elke avond te hoesten? Is je ene antibioticakuur nog niet afgelopen, of zit je weer aan de volgende?

Verkouden? Met een fikse dosis vitamine C ben je sneller beter
Dat achterhaalde een Finse wetenschapper die alle belangrijke studies naar de effecten van suppletie met vitamine C bij infecties verzamelde en analyseerde.

Verkoudheid sneller de baas door combinatie zink en vitamine C
Omdat de R weer in de maand zit, lazen we een al wat oudere studie van de onderzoeksafdeling van chemieconcern Bayer.