Opgeladen: 3-3-2020
Opgeborgen in: Immuunsysteem
Translation: Animal study: oatmeal fibre protects athletes against viruses (16-11-2011)

Dierstudie: havermoutvezels beschermen sporters tegen virussen

Dierstudie: havermoutvezels beschermen sporters tegen virussen
Sporters die bang zijn dat hun zware training hun immuunsysteem verzwakt, kunnen zichzelf beschermen tegen virussen als ze elke dag ontbijten of lunchen met havermout. Dat suggereert een al wat oudere dierstudie, die in 2004 verscheen in Medicine and Science in Sports and Exercise.

Bèta-glucanen
Immuuncellen herkennen veel ziektekiemen aan de bèta-glucanen [structuurformule hieronder] in hun membranen. Bèta-glucanen zijn suikerketens die niet menselijke cellen zitten, maar wel in paddestoelen, havermout, algen of biergist. Als je die producten binnenkrijgt - zo wil de theorie - dan schud je je immuuncellen bij wijze van spreken wakker. Je zet ze op scherp, en daardoor blijf je makkelijker ziektevrij als er daadwerkelijk een ziektekiem in je lichaam komt.

Je vindt bèta-glucanen in immunomodulerende supplementen, meestal in concentraties van enkele honderden milligrammen per capsule. Suppletie met bèta-glucanen uit havermout is eigenlijk onnodig, want je vindt ze in overvloed in de havermout die je koopt in de supermarkt. In een halve kop havermout van Quaker Oatmeal zit al 2-3 gram bèta-glucanen.


Dierstudie: havermoutvezels beschermen sporters tegen virussen


Immunostimulerende producten met bèta-glucanen zijn vooral interessant voor sporters - en dan vooral voor duursporters. Hun lange trainingssessies remmen hun immuunsysteem. Krachttrainingen verminderen de werking van het immuunsysteem ook, maar in mindere mate.

Studie
In 2004 deden onderzoekers van de University of South Carolina een dierstudie, waarin ze mannelijke muizen lieten rennen op een treadmill totdat de dieren niet meer konden. Daarna stelden ze de muizen bloot aan het Herpes simplex virus Type 1.

Op de dag van de sessie, en twee dagen daarvoor, kreeg de helft van de muizen bèta-glucanen uit havermout [OBG] door hun drinkwater. Hoeveel bèta-glucanen de muizen binnenkregen vertelt de studie niet, maar als we gaan rekenen en schatten, en de doses vervolgens vertalen naar een volwassen mens van 80 kg, dan komen we ongeveer op 600-700 mg per dag. De andere helft van de muizen kreeg drinkwater zonder toevoegingen [H2O].

De onderzoekers herhaalden hun proeven met muizen die niet renden [Con].

Resultaten
Bij zowel de dieren in de sedentaire Con-groep als in de actieve Ex-groep beschermden de bèta-glucanen tegen virusbesmetting. Hadden de muizen gerend, maar waren ze niet behandeld met bèta-glucanen, dan was na 3 weken 40 procent van hen nog gezond en was 60 procent nog in leven. Waren de dieren wel behandeld met bèta-glucanen, dan waren die percentages respectievelijk 60 en 80 procent.


Dierstudie: havermoutvezels beschermen sporters tegen virussen


Dierstudie: havermoutvezels beschermen sporters tegen virussen


Dierstudie: havermoutvezels beschermen sporters tegen virussen


De figuur hierboven verklapt iets over het werkingsmechanisme van bèta-glucanen. Je ziet dat de levensvatbaarheid van immuuncellen uit de darmen van de muizen, 3 dagen na de uitputtende sessie en de toediening van het herpesvirus, statistisch significant verminderde. Suppletie met bèta-glucanen hief dat effect op.

Sponsor
Het onderzoek is betaald door de Quaker Oats Company en Gatorade.

Bron:
Med Sci Sports Exerc. 2004 Aug;36(8):1321-7.

Meer:
Glucanen uit paddenstoelen beschermen tegen virusinfectie (29-2-2020)
AHCC vergroot overlevingskansen bij besmetting met dodelijk virus (9-2-2020)
Deze twee paddenstoelen schakelen het humaan papillomavirus uit (5-9-2018)


Waarom je minder vaak ziek bent als je elke dag 100 gram champignons eet Minder vermoeidheid, meer weerstand en toch hard trainen dankzij beta-glucanen Oesterzwam houdt sporters ziektevrij

Waarom je minder vaak ziek bent als je elke dag 100 gram champignons eet
Omdat je lichaam dan meer van een antilichaam aanmaakt dat bescherming biedt tegen alle typen virussen en bacteriën.

Minder vermoeidheid, meer weerstand en toch hard trainen dankzij bèta-glucanen
Als je kampt met zware fysieke stress - bijvoorbeeld omdat je snoeihard traint - dan kun je misschien tegelijkertijd vermoeidheid verminderen en je immuunsysteem sterk houden door suppletie met bèta-glucanen.

Oesterzwam houdt sporters ziektevrij
Oesterzwammen - wetenschappelijke naam: Pleurotus ostreatus - bevatten suikerketens die het immuunsysteem activeren, en griep en verkoudheid helpen voorkomen.