Opgepoetst: 27-8-2022
Opgeladen: 2-10-2014
Opgeborgen in: Dementie & Alzheimer, Cardio- & duurtraining
Translation: Aging shrinks your brains; cardio makes them grow (4-11-2011)

Veroudering laat hersenen krimpen, cardiotraining laat ze groeien

Na je dertigste beginnen je hersenen te krimpen. Eerst heel, heel langzaam, maar met klimmen van de jaren neemt het tempo toe. Als je lang genoeg leeft is dementie dus onvermijdelijk. Zou je denken. Psychologen van de University of Pittsburgh ontdekten dat je de aftakeling van je hersenen kunt omdraaien als je 3 keer per week 40 minuten hardloopt.


Veroudering laat hersenen krimpen, cardiotraining laat ze groeien


Hersenen verouderen
Een cruciaal orgaan in de hersenen is de hippocampus. Hoe beter dat orgaan functioneert, des te beter werkt je geheugen. Als je 60 jaar bent, krimpt de hippocampus jaarlijks met 1-2 procent. Dat klinkt zorgwekkend, maar neurologen beschouwen het als een onvermijdelijk gevolg van veroudering.

Toch zijn er aanwijzingen dat beweging dat proces kan vertragen, stopzetten en misschien zelfs kan omdraaien. Laat je ouderen 3 keer per week een uurtje hardlopen op 67-70 procent van hun maximale hartslag, dan is na een half jaar hun hersenvolume toegenomen. [J Gerontol A Biol Sci Med Sci. 2006 Nov;61(11):1166-70.] Volgens reviews laten cardioprogramma's de hersenen van gezonde ouderen beter werken. [Cochrane Database Syst Rev. 2008 Jul 16;(3):CD005381.]

Studie
De Amerikaanse psychologen deden een experiment met 120 gezonde mannen en vrouwen van gemiddeld 66 jaar. De helft van de proefpersonen deed een jaar lang 3 keer per week aan strek-oefeningen, de andere helft liep 3 keer per week 40 minuten hard met een intensiteit was 60-75 procent van de maximale zuurstofopname. Daarbij kun je niet meer een gesprek voeren.

Resultaten
Tijdens het experiment verminderde het volume van de hippocampus van de proefpersonen die strek-oefeningen deden.

Bij de proefpersonen die hardliepen gebeurde het tegenovergestelde. Bij hen nam het volume van de hippocampus met 2 procent toe.


Veroudering laat hersenen krimpen, cardiotraining laat ze groeien


Veroudering laat hersenen krimpen, cardiotraining laat ze groeien


De onderzoekers bepaalden aan de hand van de maximale zuurstofopname hoeveel fitter de proefpersonen waren geworden, en ontdekten dat naarmate de proefpersonen fitter werden, hun hippocampus meer groeide.

De onderzoekers ontdekten ook hoe training de hippocampus liet groeien. Hardlopen verhoogde de aanmaak van brain-derived neurotrophic factor [BDNF]. BDNF doet met hersenen ongeveer hetzelfde als wat anabole steroïden met spierweefsel doen.

De onderzoekers bepaalden tenslotte de geheugenwerking van de proefpersonen met tests. Hoe meer de hippocampus groeide, des te meer verbeterden de scores van de proefpersonen.

Slot
O ja. Als BDNF inderdaad een sleutelfactor is in het positieve effect van beweging op de hersenen, dan kan toediening van het sportsupplement bèta-alanine dat effect misschien versterken. Deze tip krijgt u gratis en voor niets van de redactie van Ergogenics.

Bron:
Proc Natl Acad Sci U S A. 2011 Feb 15;108(7):3017-22.

Meer:
Je kans op Alzheimer halveren | Zo doe je dat (1-10-2011)
Het anti-Alzheimerdieet is een oude bekende (29-9-2011)
Reageerbuisstudie: ashwagandha remt Alzheimer (27-6-2011)


Een gezond voedingspatroon houdt je hersenen langer jong

Veel omega-3-vetzuren in je bloed? Dan houden B-vitamines je scherp als de jaren klimmen

Fytochemicalien in wortels, sinaasappels en tomaten beschermen tegen dementie

Een gezond voedingspatroon houdt je hersenen langer jong
Wat is nu het allerbelangrijkste dat je op middelbare leeftijd kunt doen om je geheugen scherp en je cognitieve vermogens op peil te houden?

Veel omega-3-vetzuren in je bloed? Dan houden B-vitamines je scherp als de jaren klimmen
Suppletie met B-vitamines kan misschien de hersenen van zeventigplussers gezond helpen houden. Maar dan moeten ze wel voldoende omega-3-vetzuren binnenkrijgen.

Fytochemicaliën in wortels, sinaasappels en tomaten beschermen tegen dementie
In rode, oranje en donkergroene groenten en fruitsoorten zitten stoffen die de hersenen kunnen beschermen tegen verouderingsprocessen.