Opgeladen: 6-1-2021
Opgeborgen in: DHEA, Psychologie
Translation: Break an addiction? Supplementation with 100 milligrams of DHEA per day increases your chance of success (7-1-2021)

Verslaving doorbreken? Kans op succes is groter met 100 milligram DHEA per dag

Verslaving doorbreken? Kans op succes is groter met 100 milligram DHEA per dag
Als je in het nieuwe jaar graag wilt stoppen met verslavende gewoonten, denk dan eens aan DHEA. Volgens een humane studie die in 2015 verscheen in Addiction Biology maakt suppletie met DHEA het doorbreken van verslavingspatronen minder moeilijk.

Verslaving & DHEA
In 2008 publiceerden onderzoekers van Tel Aviv University in Israël een kleine studie, waarin heroïnegebruikers met het stimulerende buprenorphine van hun verslaving probeerden af te komen. [Eur Neuropsychopharmacol. 2008 Jun;18(6):406-13.] Een deel van de proefpersonen kreeg daarnaast ook dagelijks 100 milligram DHEA.

Bij de meeste proefpersonen leek DHEA de ontwenningsverschijnselen te verminderen. In theorie zou dat heel goed kunnen. In proefdieren verhoogt DHEA de hoeveelheid dopamine- en serotoninereceptoren in de hersenen. Daardoor vermindert verslavingsgedrag, en dus ook de verslavende werking van drugs.

Studie
Onderzoekers van het Israel Institute of Technology vroegen zich af of DHEA-suppletie de kansen van druggebruikers die hun verslaving wilden doorbreken kan vergroten. Ze recruteerden 64 verslaafden, die in een prestigieuze kliniek minstens een maand werden behandeld, en gaven de helft van hen tijdens hun verblijf elke dag een placebo. De andere helft van de proefpersonen slikte elke dag 100 milligram DHEA.

De Israëliërs gebruikten een product van het Amerikaanse Biosynergy Health Alternatives. [biosynergy.com] Biosynergy betaalde de studie overigens niet. De studie werd gefinancieerd door de Israëlische antidopingautoriteit.

Resultaten
Van de studiedeelnemers die DHEA gebruikten was 16 maanden na de behandeling 12 procent weer drugs gaan gebruiken. In de placebogroep was dat 38 procent. Dat verschil was statistisch significant.

De figuur hieronder is verkleind. Klik er op voor een grotere versie.


Verslaving doorbreken? Kans op succes is groter met 100 milligram DHEA per dag


In het bloed van de proefpersonen die niet terugvielen in hun druggebruik zat een maand nadat ze de kliniek hadden verlaten meer DHEA-sulfaat [de belangrijkste vorm van DHEA in het bloed] dan in het bloed van de proefpersonen die wel terugvielen.

Conclusie
"An effect of DHEA on subsequent relapse can emerge even in treatment centers with an extensive [...] program", concluderen de onderzoekers. "In the placebo condition, the rate of reuse more than a year after leaving the rehabilitation center was about 38 percent, which is at the low end of the typically observed rates."

"The applicability of using DHEA in other types of interventions should be verified."

Bron:
Addict Biol. 2016 Jul;21(4):885-94.

Meer:
Stoppen met roken vaker succesvol door krachttraining (25-5-2014)


DHEA-supplementen verhogen IGF-1-spiegel

Tai Chi als levensstijl: minder cortisol, meer DHEA

Metastudie: DHEA verbetert lichaamssamenstelling oudere mannen

DHEA-supplementen verhogen IGF-1-spiegel
In sommige studies stimuleert suppletie met DHEA de spiergroei niet, maar in andere weer wel. Dus wat is het nou?

Tai Chi als levensstijl: minder cortisol, meer DHEA
De beoefening van de Chinese bewegingskunst Tai Chi verhoogt de concentratie DHEA in het lichaam, en verlaagt tegelijkertijd de concentratie cortisol.

Metastudie: DHEA verbetert lichaamssamenstelling oudere mannen
Supplementen met DHEA, de verbinding die in het lichaam verandert in hormonen als testosteron en estradiol, hebben wel degelijk een effect op de lichaamssamenstelling, maar je moet je van dat effect niet al te veel voorstellen.