Opgepoetst: 26-8-2022
Opgeladen: 25-5-2014
Opgeborgen in: Psychologie, Krachttraining
Translation: Strength training increases success of attempts to quit smoking (10-6-2014)

Stoppen met roken vaker succesvol door krachttraining

Mensen die stoppen met roken slagen vaker als ze tegelijkertijd beginnen met krachttraining. Volgens onderzoekers van Brown University in de VS voorkomt krachttraining ook de toename van het lichaamsvet, waarmee ex-rokers vaak te maken krijgen.


Stoppen met roken vaker succesvol door krachttraining


Bewegen & stoppen met roken
Volgens een handjevol studies maakt lichaamsbeweging het stoppen met roken makkelijker. De verschijnselen van ontwenning, het verlangen naar een sigaret, de depressieve stemming en de toename van het gewicht worden minder als ex-rokers meer gaan bewegen.

Je zou dus verwachten dat de bewegingsvorm die het meeste vraagt van het lichaam - krachttraining - nog nuttiger is voor ex-rokers dan andere bewegingsvormen, maar wetenschappelijk onderzoek daarnaar was er niet.

Nog niet.


Stoppen met roken vaker succesvol door krachttraining


Studie
De pilot study die Joseph Ciccolo van Alpert Medical School of Brown University publiceerde in Nicotine & Tobacco Research is klein. Ciccolo liet 25 rokers van 18-65 jaar stoppen, gaf ze voorlichting en nicotinepleisters - en liet de helft van hen 2 keer per week een uur aan krachttraining doen.

Elke sessie bestond uit een full body workout van 10 oefeningen. Aanvankelijk deden de proefpersonen per oefeningen slechts 1 set van 10 reps, maar na 3 weken werden dat 2 sets. De proefpersonen verhoogden hun gewichten als ze sets met meer dan 10 reps konden maken.

Resultaten
Toen de 3 maanden voorbij waren stopte de krachttraining, maar Ciccolo volgde de proefpersonen nog 3 maanden. Hij ontdekte dat de krachttraining de kans op het stoppen met roken verdubbelde.

Na 6 maanden had 16 procent van de proefpersonen die aan krachttraining hadden gedaan geen enkele sigaret gerookt. In de controlegroep was dat bijna de helft.


Stoppen met roken vaker succesvol door krachttraining


De krachttraining voorkwam bovendien dat de proefpersonen dikker werden. Na de 3 maanden waren de ex-rokers zelfs een halve kilo vetmassa kwijtgeraakt.


Stoppen met roken vaker succesvol door krachttraining


Conclusie
"Cigarette smoking kills more than a thousand Americans every day, and while the large majority of smokers want to quit, less than five percent are able to do it without help", zegt Ciccolo in een persbericht. [sciencedaily.com]

"We need any new tools that can help smokers successfully quit and it appears resistance training could potentially be an effective strategy."

"Adequately powered trials of resistance training for smoking cessation, including comparisons to other types of physical activity [...] are now required", schrijft Ciccolo in zijn artikel.

Het onderzoek is betaald door het Amerikaanse National Cancer Institute.

Bron:
Nicotine Tob Res. 2011 Aug;13(8):756-60.

Meer:
Roken maakt je onaantrekkelijker (18-12-2017)
Waarom bodybuilders die nog steeds roken BCAA's moeten gebruiken (27-3-2014)
Spieren van rokers groeien minder snel (10-5-2010)


Roken, snoepen en intensief bewerkte voedingsmiddelen slecht voor spieren

Afslankcocktail voor ex-rokers: nicotine plus cafeine

Slechte conditie is nog ongezonder dan roken

Roken, snoepen en intensief bewerkte voedingsmiddelen slecht voor spieren
Een dieet met veel suiker, maar ook roken, een haperende insulinehuishouding en een zittende leefstijl verminderen de spierkracht.

Afslankcocktail voor ex-rokers: nicotine plus cafeïne
Ex-rokers winnen in de regel een paar kilo vetmassa.

Slechte conditie is nog ongezonder dan roken
Amerikaanse cardiologen publiceerden dit spraakmakende onderzoek in JAMA Network Open.