Opgeladen: 29-5-2018
Opgeborgen in: Afslanksupplementen
Translation: Daily supplementation with 250 mg oleoylethanolamide causes fat loss (30-5-2018)

Spontaan vet verliezen door suppletie met oleoylethanolamide

Afslanken wordt misschien stukken makkelijker en aangenamer door dagelijkse suppletie met een paar honderd milligram van het lichaamseigen oleoylethanolamide. Dat schrijven onderzoekers uit Iran in Appetite. Hoewel hun proefpersonen hun manier van leven niet hoefden te veranderen, verloren ze toch spontaan enkele kilootjes vet. Door het supplement gingen ze minder eten.

Oleoylethanolamide
Oleoylethanolamide [structuurformule hieronder] zit in microgramhoeveelheden in havermout, cacao en noten, maar de dunne darm maakt het in beduidend grotere hoeveelheden zelf aan. Hoe meer enkelvoudig onverzadigde vetzuren uit bijvoorbeeld olijfolie, avocado's en noten je binnenkrijgt, hoe meer oleoylethanolamide er in je lichaam circuleert.


Spontaan vet verliezen door suppletie met oleoylethanolamide


Oleoylethanolamide is een endocannabinoid: een lichaamseigen stof, die interacteert met endocannabinoidreceptoren. Een al wat oudere theorie is dat oleoylethanolamide voorkomt dat een andere endocannabinoid, arachidonylethanolamine interacteert met de cannabinoid-type-1-receptor [CB1]. Je lichaam maakt N-arachidonylethanolamine van linolzuur. Omdat arachidonylethanolamine door interactie met de CB1 eetlust stimuleert, zou oleoylethanolamide kunnen eetlust verminderen.

Studie
Leuk, al die theorie. Maar werkt het in de praktijk ook echt zo? Om daar achter te komen deden voedingswetenschappers van de universiteit van Tabriz een experiment met 57 obese mensen van 18-59 jaar. Gedurende 8 weken kreeg de ene helft van hen dagelijks 2 capsules van 125 milligram oleoylethanolamide, en de andere helft een placebo.

De onderzoekers synthetiseerden hun oleoylethanolamide zelf. De dosis die ze gebruikten is niet extreem. Het oleoylethanolamidesupplement van RiduZone bevat bijvoorbeeld 200 milligram oleoylethanolamide per capsule.


Spontaan vet verliezen door suppletie met oleoylethanolamide


Resultaten
De vetmassa van de proefpersonen die oleoylethanolamide gebruikten nam met 1.3 kilo af, die van de proefpersonen in de placebogroep nam met iets meer dan een halve kilo toe.


Spontaan vet verliezen door suppletie met oleoylethanolamide


Het was vooral het buikvet dat in de oleoylethanolamide-groep slonk, suggereert de figuur hieronder.


Spontaan vet verliezen door suppletie met oleoylethanolamide


Suppletie met oleoylethanolamide verminderde hongergevoelens, rapporteerden de proefpersonen. Ze hadden niet alleen minder trek in eten dan de proefpersonen in de placebogroep, maar hadden na hun maaltijden ook langer een vol en verzadigd gevoel.

Mechanisme?
Toen de onderzoekers bloedcellen van hun proefpersonen, afgenomen voor en na de toediening van oleoylethanolamide, analyseerden, zagen ze dat het supplement het gen voor PPAR-alpha had aangeschakeld. Ze vermoeden dat daardoor oleoylethanolamide de eetlust vermindert.


Spontaan vet verliezen door suppletie met oleoylethanolamide


Conclusie
"The main finding of this study is that supplementation with 2 x 125-mg oleoylethanolamide capsules for 8 weeks enhanced the expression of the PPAR-alpha gene, improved anthropometric measurements (weight, BMI, waist circumference, and fat mass) and appetite sensations (hunger, desire to eat foods, and cravings for sweets decreased, and fullness increased)", schrijven de onderzoekers.

"Considering the many beneficial effects of oleoylethanolamide in various metabolic pathways, its use as a complementary approach to weight loss could be effective in suppressing appetite and controlling weight in obese people; however, further studies are needed to confirm the current results."

Bron:
Appetite. 2018 May 19. pii: S0195-6663(18)30155-7.

Meer:
Oleoylethanolamide: waarom je makkelijker slank blijft als je vetten vooral uit olijfolie en noten komen (11-7-2016)
Combinatie van N-oleyl-phosphatidyl-ethanolamine en EGCG maakt afslankdieet makkelijker (26-12-2012)


Echinacea maakt onbezorgd

Cannabidiol maakt je binnen drie uur minder verlegen

Palmitoyl-ethanolamide (PEA), een natuurlijke pijnstiller zonder bijwerkingen

Echinacea maakt onbezorgd
In het lichaam interacteren Echinacea-alkamides met de cannabinoid CB1-receptor.

Cannabidiol maakt je binnen drie uur minder verlegen
"Cannabidiol is a drug with multiple pharmacological targets, including the interaction with several receptors (CB1, CB2, GPR55, TRPV1, and 5-HT1A), interference with the uptake and metabolism of endocannabinoids, and increase hippocampal neurogenesis in the adult brain."

Palmitoyl-ethanolamide (PEA), een natuurlijke pijnstiller zonder bijwerkingen
Volgens een dierstudie misschien een antidepressivum, volgens obscure humane studies ook een effectieve pijnstiller.