Opgeladen: 11-7-2016
Opgeborgen in: Afslanken, Olijfolie, Noten
Translation: No translation yet

Haal je vetten vooral uit noten en olijfolie, en blijf makkelijker slank

Als je vetten vooral uit olijfolie, noten en avocado komen, word je waarschijnlijk minder snel dik dan als je vetten uit andere bronnen komen. Dat melden Italiaanse voedingsonderzoekers, verbonden aan de University of Naples Federico II, in Food & Function. Het lichaam maakt meer van het verzadigende en eetlustremmende oleoylethanolamide aan na een maaltijd die veel oliezuur bevat. Oliezuur is het belangrijkste vetzuur in olijfolie, noten en avocado.

Studie
De onderzoekers gaven vijftien proefpersonen bij drie verschillende gelegenheden een ontbijt met dertig gram brood en 30 milliliter plantaardige olie. De ene keer was dat zonnebloemolie [SO], de andere keer was dat olijfolie [VOO] en weer een andere keer een zonnebloemolie met een vetzuursamenstelling die sterk leek op die van olijfolie [HOSO].


Haal je vetten vooral uit noten en olijfolie, en blijf makkelijker slankHaal je vetten vooral uit noten en olijfolie, en blijf makkelijker slank
Zonnebloem bevat vooral linolzuur [structuurformule hiernaast], een meervoudig-onverzadigd vetzuur dat 'goed' is voor hart & bloedvaten, en dat fabrikanten van 'gezonde' margarines en spreads graag in hun producten stoppen.

Sommige voedingswetenschappers vrezen dat we er, dankzij al die 'gezonde' producten, eigenlijk teveel van consumeren. Het lichaam kan er ontstekingsfactoren van maken. Die zijn niet relevant voor dit verhaal, maar we noemen ze toch maar even.

Haal je vetten vooral uit noten en olijfolie, en blijf makkelijker slank
In olijfolie zit vooral oliezuur [structuurformule hiernaast], een enkelvoudig-onverzadigd vetzuur dat praktisch net zo 'goed' is voor hart & bloedvaten als linolzuur, maar waarover voedingswetenschappers minder kopzorgen hebben. Het lichaam kan er geen ontstekingsfactoren van maken.

Resultaten
Bij de lunch na het ontbijt consumeerden de proefpersonen spontaan minder kilocalorieën als ze bij het ontbijt olijfolie [VOO] of de oliezuurrijke zonnebloemolie [HOSO] hadden gebruikt.


Haal je vetten vooral uit noten en olijfolie, en blijf makkelijker slankMechanisme
Als de proefpersonen bij hun ontbijt oliezuurrijke vetten hadden geconsumeerd, dan waren ze later op de dag meer verzadigd.


Haal je vetten vooral uit noten en olijfolie, en blijf makkelijker slank


Haal je vetten vooral uit noten en olijfolie, en blijf makkelijker slankNa het ontbijt met olijfolie of de oliezuurzonnebloemolie was in het bloed van de proefpersonen de concentratie oleoylethanolamide [OEA] [structuurformule hieronder] langdurig verhoogd. Dat zie je hierboven.

De onderzoekers gaan er van uit dat oleoylethanolamide een eetlustremmende werking heeft. De chemische structuur van oleoylethanolamide maakt aannemelijk dat het lichaam deze stof ook daadwerkelijk van oliezuur maakt.


Haal je vetten vooral uit noten en olijfolie, en blijf makkelijker slankEndocannabinoïden
Oleoylethanolamide is een endocannabinoid. Hij interacteert onder meer met de G protein-coupled receptor 119, en remt in dierstudies de eetlust. [Cell Metab. 2006 Mar;3(3):167-75.]

Het lichaam maakt nog meer endocannabinoïden aan, zoals arachidonoylethanolamide, 2-arachidonoylglycerol, linoleoylethanolamide en palmitoylethanolamide. De onderzoekers vonden geen effecten van de vetzuursamenstelling van de maaltijd op die verbindingen.

Conclusie
"In this study for the first time it was demonstrated that the oleic acid content of a meal can increase the post-prandial response of circulating oleoylethanolamide and it may reduce energy intake at subsequent meals in humans", besluiten de onderzoekers.

"The present data offer a concept to design new food ingredients for energy intake control using edible oils rich in oleic acid."

"Further studies should evaluate whether these findings can be also reproduced in overweight/obese subjects and/or in the context of meals nutritionally balanced for macronutrient ratio."

Bron:
Food Funct. 2015 Jan;6(1):204-10.

Meer:
Lichaam verbrandt na inspanning liever enkelvoudig onverzadigd vet (19-10-2010)
Waarom je makkelijker slank blijft met olijfolie dan met verzadigd vet (16-10-2010)
Dieet met veel enkelvoudig en meervoudig onverzadigd vet houdt slank (4-1-2010)


Afgevallen? Dieet met gezonde vetten houdt verloren vetmassa weg
Als je bent afgevallen helpt een dieet met gezonde onverzadigde vetten je om de verloren kilo's weg te houden. Deens humaan onderzoek.

Met een mediterraan dieet kun je net zo goed afvallen als met Atkins
Humaan onderzoek.

Meer adrenaline door olijfolie
Een voedingspatroon met vierge olijfolie als belangrijkste vetbron is niet alleen gezond omdat de vetzuren in olijfolie zo goed zijn voor je zijn. Dierstudie uit Japan.