Opgeladen: 2-6-2016
Opgeborgen in: Rommelhok
Translation: Dietary advice doesn't improve nutrition of elderly - supplements do (12-8-2016)

Voorlichting verbetert de voeding van ouderen niet - supplementen wel

Natuurlijk kun je beter je vitamines, mineralen en eiwitten uit alledaagse voedingsmiddelen halen dan uit supplementen. Maar soms is dat gewoon verdraaid moeilijk - en in sommige situaties is het zelfs onmogelijk. Hieperdepiephoera voor de supplementenindustrie. Dat is de boodschap van een humane studie die voedingswetenschappers van de University of Southampton in Engeland binnenkort publiceren in Clinical Nutrition.

Vergeten ondervoeding
Je hoort er niet zoveel over, maar grote delen van de bewoners van verzorgingstehuizen zijn ondervoed. Door hun hoge leeftijd en inactiviteit is hun eetlust zo sterk afgenomen dat ze niet meer voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen. Bovendien laat de opname van veel stoffen te wensen over. Tekorten aan onmisbare voedingsstoffen als folaat, vitamine B6, vitamine B12, zink, kalium en magnesium komen schrikbarend veel bij zeventigers, tachtigers, negentigers en eeuwlingen voor.

De tekorten zijn zo serieus dat wij - de onwetende en onnozele samenstellers van dit gratis webmagazijn - ons afvragen wat er zou gebeuren met de levensverwachting van de gemiddelde wereldbewoner zou gebeuren als iedereen boven de zeventig een fatsoenlijk gedoseerde multivitamine zou slikken.

De onderzoekers wilden weten welke strategie het meest geschikt is om die vergeten ondervoeding te bestrijden. Voorlichting over gezonde voeding? Of supplementen in de vorm van soepen, pudding en shakes?

Studie
De onderzoekers experimenteerden gedurende 12 weken met enkele tientallen bewoners van verzorgingstehuizen. Hun gemiddelde leeftijd was 88 jaar, en alle proefpersonen vertoonden tekenen van ondervoeding.

De helft van de proefpersonen kreeg informatie over het belang van goede voeding, en zo praktisch mogelijk informatie over de samenstelling van een gezond dieet. Ze kregen sheets en bezoek van een diëtist die de proefpersonen vertelde hoe ze hun calorische inname op peil moesten houden, en welke levensmiddelen veel eiwitten, vitamines en mineralen bevatten.

De andere helft van de proefpersonen kreeg supplementen. Dat waren meestal vloeibare levensmiddelen, met een hoog eiwitgehalte en toegevoegde vitamines en mineralen. De producten waren geproduceerd door Nutricia.

Resultaten
In de laatste week van het experiment was de inname van vitamines en mineralen in de suppletiegroep [ONS] significant verhoogd. De inname in de groep die voorlichting had gekregen [Dietary advice] was niet veranderd.

ONS (VFI) = mineralen en vitamines uit reguliere voeding in de suppletiegroep; ONS (VFI+ONS) = totale inname van mineralen en vitamines in de suppletiegroep.


Voorlichting verbetert de voeding van ouderen niet - supplementen wel


Voorlichting verbetert de voeding van ouderen niet - supplementen wel


Linksboven zie je hoe de inname van eiwitten toenam in de suppletiegroep. Het grijze deel van de staven staat voor de inname van eiwitten uit de supplementen. Rechtsboven zie je de eiwitinname van de groep die voorlichting had gekregen. Die was niet veranderd.

Conclusie
"This study in malnourished care home residents indicates that oral nutritional supplements can improve [...] nutritional intake more effectively than dietary advice alone", concluderen de onderzoekers.

Belangen
Twee co-auteurs van het onderzoek staan op de loonlijst van Nutricia, de producent van de gebruikte supplementen. Nutricia sponsorde het onderzoek bovendien.

Bron:
Clin Nutr. 2016 Jan 11. pii: S0261-5614(16)00003-0.

Meer:
Eenvoudige multivitamine maakt je blijer (5-5-2016)
Een multivitamine is zo gek nog niet (17-6-2012)
Je leeft tien jaar langer als je elke dag een multivitamientje slikt (25-9-2009)


Multivitamines verhogen testosteronspiegel in seksueel actieve mannen, suggereert dierstudie
Onderzoekers gebruikten varkens als proefdier.

Slik elke dag een multivitamine en blijf makkelijker op gewicht
Epidemiologie.

Multivitamine vermindert agressie in gevangenissen
Experiment in een jeugdgevangenis.