Een multivitamine is zo gek nog niet
Duizenden sporters slikken elke dag een multivitaminepreparaat. Zo weten ze zeker dat ze al hun vitamines en mineralen binnenkrijgen. Volgens een studie van het Nederlandse onderzoeksinstituut TNO uit 1988 hebben ze een punt. Een dieet met te weinig vitamine B1, B2, B6 en C vermindert al binnen enkele weken het prestatievermogen, aldus TNO.
Vitamines en mineralen
Natuurlijk weten sporters ook wel dat je beter je mineralen en vitamines uit je reguliere voeding kunt halen dan uit een pil.
Maar als je voeding toevallig te weinig vitamines bevat? Wat als je, zonder dat je het weet, te weinig vitamine zus of zo binnenkrijgt? In die situaties fungeert een goedkoop supplement als een soort verzekering.
Studie
In 1988 publiceerden onderzoekers van TNO de resultaten van een experiment waarin ze bij 12 gezonde mannelijke studenten een tekort aan vitamine B1, B2, B6 en C lieten ontstaan. Dat deden ze met het dieet hieronder.
Je zou de mensen de kost moeten geven die dag-in-dag-uit eten zoals de proefpersonen in deze studie. Of de mensen die nog ongezonder eten.
De TNO-ers gaven hun proefpersonen ook een supplement dat de tekorten aanvulde - behalve dan het tekort aan vitamine B1, B2, B6 en C.
Een controlegroep van 11 studenten kreeg hetzelfde dieet, plus een supplement dat wel alle vitamines aanvulde.
In de 2 weken voordat de depletie begon, tijdens de depletieperiode - na week 2 tot en met week 10 - en tijdens de recovery-periode waarin de inname van vitamines weer normaliseerde, bepaalden de onderzoekers het prestatievermogen van de studenten. De TNO-ers onderwierpen de studenten aan een inspanningstest op een fiets waarbij de intensiteit geleidelijk toenam.
Resultaten
De tabel hieronder vertelt dat de maximale zuurstofopname [VO2max] afnam met bijna tien procent. Bij sommige proefpersonen was dat negatieve effect fors hoger, aldus de onderzoekers.
"Despite a mean decrease in aerobic power of 9.8 percent that was observed during the period of low vitamin intake, the individual responses in deficient subjects varied from -25.3 to +3.1 percent", schrijven ze.
Ook groot was het effect op de verzuring. Het punt waarop steeds intensievere inspanning de melkzuurspiegel in het bloed [OBLA] laat stijgen verschoof in de experimentele groep naar beneden. Weer varieerde de respons van de proefpersonen behoorlijk.
"Although a mean decrease in OBLA of 19.6 percent was observed during the period of low vitamin intake, the individual responses in the deficient subjects varied from -38.7 to +11.6 percent", aldus de TNO-ers.
Bron:
Am J Clin Nutr. 1988 Dec;48(6):1451-62.
Meer:
Denken gaat beter met een multivitamine (13-2-2012)
Waarom je van sommige multivitamines misselijk kunt worden (14-3-2011)
Slik elke dag een multivitamine en blijf makkelijker op gewicht (10-2-2011)
|