Slik elke dag een multivitamine en blijf makkelijker op gewicht
Gebruikers van multivitamines zijn slanker dan niet-gebruikers. Tot die conclusie komen onderzoekers van Laval University in Canada toen ze de gegevens analyseerden van 267 mannen en 320 vrouwen van 20-65 jaar.
Studie
De mannen en vrouwen deden in de jaren negentig mee aan de Quebec Family Study. In de Quebec Family Study bestuderen onderzoekers de wisselwerking tussen gezondheid, leefstijlfactoren en genen.
De reden dat de Canadezen keken naar supplementengebruik is dat in de literatuur onderzoekers wel eens hebben gemeld dat het slikken van extra vitamines en mineralen de kans op overgewicht vermindert. In 2005 publiceerden onderzoekers van Bastyr University in de VS bijvoorbeeld een epidemiologische studie waarin dikke mensen die multivitamine- en multimineralen slikten minder makkelijk zwaarder werden. [J Altern Complement Med. 2005 Oct;11(5):909-15.] Ook het gebruik extra vitamine B6, B2 en chroom remde de toename van het gewicht.
Een mogelijk mechanisme is dat extra vitamines en mineralen de eetlust afremmen, speculeren de Canadezen. Vitamine C en B6 spelen bijvoorbeeld een sleutelrol bij de omzeting van tryptofaan in serotonine. Maak je te weinig serotonine aan, dan ga je meer eten.
Resultaten
De onderzoekers ontdekten dat in hun onderzoekspopulatie supplementengebruikers inderdaad een paar kilo minder vet hadden. Per kilo lichaamsgewicht verbrandden ze bovendien wat meer kilocalorieën. Pal hieronder zie je de gegevens voor mannen, daaronder voor vrouwen.
Bij de mannen was het effect van suppletie het duidelijkste.
In een experiment met een andere soort proefpersonen hebben de onderzoekers gekeken of ze suppletie het hongergevoel remt, maar daar kwam eigenlijk niets duidelijks uit. Vrouwen kregen door de suppletie een verwaarloosbaar beetje minder trek, bij mannen was er geen effect. In het experiment gingen de proefpersonen op dieet. De onderzoekers speculeren dat multipreparaten in die conditie geen duidelijk hongerremmend gevoel hebben.
Conclusie
Hoewel het mechanisme onduidelijk blijft, lijken multivitamines dus wel te helpen bij het vasthouden van een gezond gewicht. De onderzoekers pleiten trouwens niet voor het slikken van supplementen, wel voor meer geld voor hun eigen onderzoek.
Bron:
Br J Nutr. 2008 May;99(5):1157-67.
Meer:
Caralluma fimbriata vermindert dagelijkse calorie-inname met 200 kilocalorieën (4-2-2011)
Afslankontbijt: halve gram calcium en 9 microgram vitamine D (3-2-2011)
Hoodia-alternatief Caralluma fimbriata remt eetlust in dierstudie (30-1-2011)
|