Opgepoetst: 21-12-2022
Opgeladen: 14-3-2011
Opgeborgen in: Vitamines
Translation: Why some multivitamins can make you feel nauseated (1-4-2011)

Waarom je van sommige multivitamines misselijk kunt worden

Soms, heel soms, worden supplementengebruikers misselijk door hun multivitamines. Tot brakens toe. Een onderzoeker van Pennington Biomedical Research Center ontdekte bij welke multivitamines dat kan gebeuren.


Waarom je van sommige multivitamines misselijk kunt worden


Multivitamine
Het in Baton Rouge gevestigde Pennington bestudeert overgewicht. De aan Pennington verbonden onderzoeker Frank Greenway monitorde een groot commercieel afslankprogramma. Meer dan 88.000 mensen - voor meer dan 95 procent vrouwelijk - maakten ervan gebruik.

Veel afslankprogramma's verstrekken een supplement met extra mineralen en vitamines. Niet onverstandig, want studies geven aan dat de hoeveelheid vitamines en mineralen in veel afslankdiëten aan de krappe kant is. Ook het programma dat Greenway bestudeerde gaf cliënten zo'n supplement.

Tijdens het programma veranderde het bedrijf de samenstelling van de multivitamine, vertellen de tabellen hieronder. Klik erop voor een grotere versie.


Waarom je van sommige multivitamines misselijk kunt worden


Waarom je van sommige multivitamines misselijk kunt worden


Waarom je van sommige multivitamines misselijk kunt worden


Misselijk
Toen old vitamin veranderde in new vitamin kregen 166 mensen - minder dan 2 promille - last van misselijkheid. De bijwerking was soms zo serieus dat ze moesten overgeven.

Dat kwam volgens Greenway omdat er in het nieuwe supplement een citrusextract zat dat bestond uit delen van citroen, sinaasappel, limoen en grapefruit. Zulke citrusextracten bevatten verbindingen die de afbraak van oestrogenen afremmen, vermoedde Greenway. Een verhoging van de oestrogeenspiegel kan je misselijk maken.


Waarom je van sommige multivitamines misselijk kunt worden


Estradiol
In studies waarin vrouwen grapefruitsap krijgen gebeurt er niets met de concentratie estradiol in hun bloed, maar neemt de hoeveelheid estron en andere estradiolmetabolieten toe. [Maturitas. 1994 Dec;20(2-3):155-63.]

Stoffen in grapefruit als het flavonoid naringenin remmen waarschijnlijk de P-450-enzymen die oestrogenen afbreken. De ophopende metabolieten zijn trouwens nauwelijks actief actief, en hebben dus niet de fysieke effecten van estradiol, maar kunnen kennelijk wel misselijk maken.

Na een paar maanden veranderde het bedrijf de samenstelling van de multivitamine nogmaals. New vitamin werd replacement vitamin. Het extract van citrusvruchten verdween - en daarmee de misselijkheid bij de kleine groep afslankers.

Uitslag
Een andere bijwerking van de new vitamin met citrusextract was huiduitslag. Greenway vermoedt dat ook die een gevolg was van het extract.

Bron:
Am J Ther. 2011 Nov;18(6):453-7.

Meer:
Een multivitamine voor je nagels (20-12-2022)
Gebruikers van multivitamines voelen zich fitter en gezonder (25-6-2022)
Multivitamine beschermt tegen virussen (10-11-2020)
Slik elke dag een multivitamine en blijf makkelijker op gewicht (10-2-2011)


Multivitaminepil laat kinderen netter denken Door een multivitamine voelen mannen zich beter Een multivitamine is zo gek nog niet

Multivitaminepil laat kinderen netter denken
Als kinderen dagelijks een supplement slikken met extra vitamines en mineralen werken hun hersenen nauwgezetter. De kinderen maken in psychologische tests minder foutjes.

Door een multivitamine voelen mannen zich beter
Mannen voelen zich gezonder en alerter, en hebben minder last van somberte, angstgevoelens en stress, als ze elke dag een redelijk gedoseerde multivitamine slikken.

Een multivitamine is zo gek nog niet
Duizenden sporters slikken elke dag een multivitaminepreparaat. Zo weten ze zeker dat ze al hun vitamines en mineralen binnenkrijgen.