Opgepoetst: 24-6-2022
Opgeladen: 29-11-2014
Opgeborgen in: Psychologie
Translation: Protein supplement and multivitamin users feel fitter and healthier (25-6-2022)

Gebruikers van eiwitten en multivitamines voelen zich fitter en gezonder

Mensen die eiwitsupplementen of multivitamines gebruiken voelen zich gezonder en fitter dan mensen die dat niet doen. Ook voelen supplementengebruikers zich alerter, vrolijker, helderder en meer ontspannen. Dat ontdekten onderzoekers van de US Army Research Institute of Environmental Medicine die meer dan vijfduizend soldaten en medewerkers van de Amerikaanse kustwacht ondervroegen.


Gebruikers van eiwitten en multivitamines voelen zich fitter en gezonderStudie
Zestig procent van de Amerikaanse soldaten gebruikt supplementen. De onderzoekers vroegen zich af of de soldaten zich daardoor gezonder of ongezonder gaan gedragen. Daarom vroegen ze de studiedeelnemers naar hun gemoed, en de mate waarin ze zichzelf fit of gezond achtten.

Resultaten
Het gebruik van supplementen op zichzelf had geen effect, maar toen de onderzoekers onderscheid gingen maken tussen de verschillende soorten supplementen ontdekten ze wel verbanden.


Gebruikers van eiwitten en multivitamines voelen zich fitter en gezonderGebruikers van multivitamines en eiwitten voelden zich over de gehele linie beter. Ze voelden zich wakkerder, meer ontspannen, opgewekter en helderder. De gebruikers van steroidsupplementen voelden zich vijandiger.

Opvallend was ook dat de supplementengebruikers zich gezonder en fitter voelden. In de figuur hieronder zie je de kans dat een supplementengebruiker zich gezond en fit voelt, vergeleken met een niet-gebruiker. De sterretjes geven statistisch significante verschillen aan.


Gebruikers van eiwitten en multivitamines voelen zich fitter en gezonderConclusie
De onderzoekers denken niet dat de supplementengebruikers ook echt gezonder en fitter waren. Ze vermoeden dat ze op een psychologisch mechanisme zijn gestuit waardoor supplementengebruik juist ongezond gedrag in de hand werkt.

Over dat mogelijke mechanisme hebben we al eens eerder geschreven.

"In general, positive mood states are associated with dietary supplements use and a greater level of health self-efficacy in military and Coast Guard personnel", schrijven de onderzoekers. "Based on the present study and recent evidence from others, our findings suggest the use of certain dietary supplements classes may result in a perceived invulnerability to poor mental and physical health and therefore adversely affect health."

Bron:
J Clin Psychopharmacol. 2014 Oct;34(5):595-601.

Meer:
Spirulina maakt energieker (7-9-2018)
Behoefte aan meer energie? Neem een placebo! (7-5-2018)
Krachttraining verdrijft lusteloosheid (19-10-2009)


Muntextract maakt energieker Dagelijkse dosis van 600 milligram carnitine reduceert spierkramp Te weinig slaap? Met creatine blijf je helder en energiek

Muntextract maakt energieker
En dicht de gaten in je geheugen. Gesponsorde humane studie.

Dagelijkse dosis van 600 milligram carnitine reduceert spierkramp
Door suppletie voelen diabeten zich bovendien vitaler.

Te weinig slaap? Met creatine blijf je helder en energiek
Creatine geeft onuitgeslapen hersencellen meer energie. Humaan onderzoek.