Opgeladen: 28-9-2019
Opgeborgen in: Carnitine
Translation: Daily dose of 600 milligrams of carnitine reduces muscle cramps (29-9-2019)

Dagelijkse dosis van 600 milligram carnitine reduceert spierkramp

Dagelijkse dosis van 600 milligram carnitine reduceert spierkramp
Of gezonde mensen en sporters iets aan dit verkennende onderzoek hebben? Dat weten we niet. De Japanse onderzoekers gebruikten diabeten als proefpersoon. Diabeten hebben vaak last van spierkramp, en bij hen verminderde suppletie met 600 milligram diabetes per dag het aantal krampaanvallen met een factor 4. Niet verkeerd. Toch jammer van die controlegroep...

Kramp en diabetes
Als je sommige studies mag geloven, heeft ongeveer 40 procent van de mensen wel eens last van spierkramp. Dat percentage ligt hoger bij diabeten. Bij mensen met type-1 en type-2 diabetes zou respectievelijk 58 en 76 procent wel eens last hebben van kramp.

Ook bij mensen met levercirrose komt spierkramp vaker voor. Volgens kleine studies kan suppletie met carnitine dan verlichting geven. [Clin Gastroenterol Hepatol. 2015 Aug;13(8):1540-3.] Vandaar dat de onderzoekers zich afvroegen of carnitine ook interessant is voor diabeten die last hebben van spierkramp.

Studie
De onderzoekers vonden 25 mensen met diabetes type-1 en 2, die last hadden van spierkramp en bereid waren om gedurende 4 maanden carnitine te gebruiken, en 21 maakten de studie ook af. Ze gebruikten elke dag twee capsules met daarin 300 milligram carnitine. De dagelijkse dosis was dus 600 milligram. Er was geen placebogroep.

Carnitine is een verbinding die in cellen vetzuren omzet in energie. Volgens in vitro- en dierstudies heeft suppletie met carnitine spectaculaire effecten, maar humaan onderzoek is minder eenduidig. Dat komt waarschijnlijk omdat carnitine alleen effectief is als je het binnenkrijgt bij een maaltijd - of in ieder geval als de concentratie insuline en glucose hoog is. Meer daarover lees je hier en hier.

Resultaten
In de carnitinegroep verminderde het aantal krampaanvallen per maand met een factor 4. Die trend was statistisch significant.


Dagelijkse dosis van 600 milligram carnitine reduceert spierkramp


Dagelijkse dosis van 600 milligram carnitine reduceert spierkramp


Tijdens het experiment bepaalden de Japanners aan de hand van een gestandaardiseerde vragenlijst meerdere keer de kwaliteit van leven van de proefpersonen. Je ziet hierboven dat de kwaliteit van leven in de carnitinegroep toenam. Carnitinesuppletie zorgde ervoor dat de proefpersonen zich vitaler gingen voelen, en minder last hadden van pijn.

Conclusie
"Our study has some limitations", erkennen de onderzoekers. "Patient allocation was not randomized or double-blinded because the attending physician prescribed L-carnitine supplementation according to the patients' wishes. The current study did not have a control group, and it is difficult to disprove a placebo effect. More studies [...] are needed to confirm the current these findings."

"Our findings indicate [..] that L-carnitine supplementation alleviates muscle cramps and improves the quality of life in diabetic patients with muscle cramps. Thus, clinicians should consider L-carnitine supplementation in diabetic patients with muscle cramps."

Toch nog maar even zeggen. Nee, de onderzoekers zijn niet betaald door een producent van supplementen.

Bron:
Endocr J. 2018 May 28;65(5):521-6.

Meer:
Carnitine maakt bodybuilders sterker (10-8-2019)
Combinatie Q10 en carnitine effectief tegen migraine (12-5-2019)
Dit gebeurt er als je creatine, leucine en carnitine met elkaar combineert (16-5-2018)


Carnitine maakt vasten makkelijker en effectiever Carnitine vermindert symptomen ADHD Carnitine is een haargroeimiddel

Carnitine maakt vasten makkelijker en effectiever
Op z'n tijd is een paar dagen vasten reuze gezond, maar veel mensen hebben er moeite mee. Ze krijgen last van honger en vermoeidheid.

Carnitine vermindert symptomen ADHD
De helft van de kinderen met ADHD reageert goed op suppletie met carnitine. Nederlands onderzoek.

Carnitine is een haargroeimiddel
Sporters kennen carnitine als een stof die de verbranding van vetzuren door spiercellen stimuleert en duurprestaties verbetert. In lotions werkt datzelfde carnitine als een haargroeimiddel.