L-Carnitine vermindert symptomen ADHD
De helft van de kinderen met ADHD reageert goed op suppletie met L-carnitine. Dat blijkt uit een verkennend Nederlands onderzoek, dat in 2002 verscheen in Prostaglandins, Leukotrienes and Essential Fatty Acids. De kinderen bij wie L-carnitine niet werkt nemen L-carnitine waarschijnlijk minder goed op.
Carnitine & hyperactiviteit
Ratten die na hun geboorte te weinig zuurstof hebben gekregen, vertonen soms hyperactief gedrag. Dat is waarschijnlijk het gevolg van hersenbeschadiging, maar Italiaanse onderzoekers rapporteerden in 1997 dat ze daaraan door suppletie met acetyl-L-carnitine iets konden doen. [Neurosci Lett. 1997 Feb 28;223(3):201-5.]
Waarschijnlijk laat acetyl-L-carnitine de hersencellen beter werken doordat het de verbranding van vetzuren vergemakkelijkt, en helpt het hersen- en zenuwcellen bij het in stand houden van hun membranen.
Nederlandse onderzoekers, verbonden aan het Westfriesgasthuis en Erasmus Universiteit, vroegen zich af op L-carnitine ook in kinderen hyperactief gedrag kan verzachten. Net als acetyl-L-carnitine helpt L-carnitine cellen bij de verbranding van vetzuren. Bovendien kan toediening van L-carnitine de concentratie van acetyl-L-carnitine in het lichaam verhogen.
Studie
Daarom deden de onderzoekers een experiment met 22 jongens van 6-13 jaar, waarbij artsen ADHD hadden vastgesteld. De onderzoekers gaven de jongens twee keer per dag, na de maaltijden, een vloeibaar L-carnitine-preparaat. Dagelijks kregen de jongens per kg lichaamsgewicht 100 mg L-carnitine, tot een maximale dosis van 4 gr L-carnitine per dag.
De toediening duurde 8 weken. De onderzoekers gaven de jongens ook 8 weken lang een placebo.
Voor en na de toediening lieten de onderzoekers de ouders van de kinderen de Child Behavior Checklist invullen. Psychologen gebruiken die vragenlijst als ze via de ouders willen vaststellen of een kind ADHD heeft.
Resultaten
De helft van de kinderen reageerde positief op de toediening van L-carnitine, iets meer dan tien procent reageerde positief op de toediening van een placebo.
Je ziet hieronder de scores van de kinderen voor en na de suppletie. De onderzoekers splitsten de kinderen in responders en non-responders. De onderzoekers vertelden niet precies hoe de kinderen reageerden op een placebo. Je ziet ter vergelijking ook de gemiddelde scores van Nederlandse kinderen zonder ADHD.
Bij de responders verminderde L-carnitine de symptomen van ADHD met 20-65 procent. Ook bij de responders was van 'genezing' door het supplement dus geen sprake.
Toen de onderzoekers het bloed van de jongens analyseerden, vonden ze in de responders meer L-carnitine en meer acetyl-L-carnitine dan in de non-responders.
Conclusie
"Given twice daily, carnitine appeared to be effective and well tolerated for the treatment of a group of children with ADHD, that showed a significantly abnormal behavior compared to normal Dutch boys", concluderen de onderzoekers. "A larger scale study will be done to investigate the effect of treatment on the many more biochemical and psychological aspects of ADHD behavior."
Die "larger scale study" hebben we niet kunnen vinden.
Sponsor
De Nederlanders werkten samen met carnitine-producent Sigma Tau. Sigma Tau sponsorde het onderzoek door "randomization and blinding of the labeled medication" en "continuous support" in de vorm van een begeleider. De onderzoekers zelf kregen geen geld van Sigma Tau.
Bron:
Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 2002 Jul;67(1):33-8.
Meer:
Kwart Amerikaanse studenten aan de ADHD-medicijnen in examenperiode (5-3-2013)
Supplement geeft hyperactieve kinderen focus (23-11-2011)
Multivitaminepil laat kinderen netter denken (2-8-2008)
|