|
Dus daarom werken supplementen volgens grote studies niet
Mensen die een supplement gebruiken gedragen zich ongezonder. Het supplement geeft ze een gevoel van onkwetsbaarheid, en daardoor eten supplementengebruikers ongezonder en bewegen ze minder. Psychologen van de Southern Taiwan University ontdekten waarom supplementen in grote epidemiologische studies vaak geen of maar kleine positieve gezondheidseffecten hebben.
Werken supplementen?
Maar toch kunnen epidemiologen, als ze grote groepen mensen door de tijd volgen, vaak niet goed aantonen dat ginkgo de kans op dementie vermindert. [Cochrane Database Syst Rev. 2009 Jan 21;(1):CD003120.] Een recente review concludeerde dat ginkgo veilig is en wel degelijk een positief effect heeft, maar dat dat effect zo bescheiden is dat het niet duidelijk is of het veel gewicht in de schaal legt. [BMC Geriatr. 2010 Mar 17;10:14.]
De Taiwanezen zochten in de psychologie naar een mogelijke verklaring voor de afwezigheid van duidelijke positieve epidemiologische effecten van supplementen en deden twee psychologische experimenten.
Studie 1
Toen de onderzoekers hun proefpersonen lieten kiezen tussen een gezonde biologische maaltijd en een buffet met ongetwijfeld schrikbarend veel kilojoules, suikers en transvetten, kozen de proefpersonen die dachten dat ze vitamines hadden geslikt vaker voor het ongezonde buffet.
Studie 2
De onderzoekers zagen vervolgens dat de proefpersonen die dachten dat ze vitamines en mineralen hadden geslikt minder ver liepen.
De tabel hieronder vat de bevindingen van beide studies samen.
Conclusie
"Policy interventions that remind individuals to monitor the licensing effect may help translate the increased use of dietary supplements into improved public health."
Bron: Meer:
|
|