Opgeladen: 27-12-2020
Opgeladen: 28-8-2011
Opgeborgen in: Psychologie
Translation: Why big studies say supplements don't work (1-10-2011)

Dus daarom werken supplementen volgens grote studies niet

Mensen die een supplement gebruiken gedragen zich ongezonder. Het supplement geeft ze een gevoel van onkwetsbaarheid, en daardoor eten supplementengebruikers ongezonder en bewegen ze minder. Psychologen van de Southern Taiwan University ontdekten waarom supplementen in grote epidemiologische studies vaak geen of maar kleine positieve gezondheidseffecten hebben.

Werken supplementen?
Veel supplementen hebben in het laboratorium interessante effecten, maar maken hun gebruikers volgens grote studies niet gezonder.

Ginkgo biloba is een fraai voorbeeld. Ginkgo bouwt in dierstudies het skelet op, stimuleert seksueel gedrag, schakelt estradiol uit, verlengt de levensduur, vertraagt de veroudering van het spierweefsel en remt cortisol. In legio kleinere studies vertraagt ginkgo mentale veroudering en beschermt het tegen dementie.

Maar toch kunnen epidemiologen, als ze grote groepen mensen door de tijd volgen, vaak niet goed aantonen dat ginkgo de kans op dementie vermindert. [Cochrane Database Syst Rev. 2009 Jan 21;(1):CD003120.] Een recente review concludeerde dat ginkgo veilig is en wel degelijk een positief effect heeft, maar dat dat effect zo bescheiden is dat het niet duidelijk is of het veel gewicht in de schaal legt. [BMC Geriatr. 2010 Mar 17;10:14.]

De Taiwanezen zochten in de psychologie naar een mogelijke verklaring voor de afwezigheid van duidelijke positieve epidemiologische effecten van supplementen en deden twee psychologische experimenten.

Studie 1
Aan het eerste experiment werkten 82 proefpersonen mee van 18-46 jaar. Ze moesten allemaal een pil slikken. De onderzoekers vertelden de ene keer dat het een multivitaminepreparaat was, en de andere keer dat het ging om een neppil zonder actieve stoffen.

Dus daarom werken supplementen volgens grote studies niet
Daarna vroegen de onderzoekers de proefpersonen hoe kwetsbaar of hoe onkwetsbaar ze zich voelden. Ze ontdekten dat de proefpersonen die dachten dat ze vitamines en mineralen hadden geslikt vaker dachten dat ze niet makkelijk ziek konden worden. Supplementen geven dus illusory invulnerability, aldus de onderzoekers.

Toen de onderzoekers hun proefpersonen lieten kiezen tussen een gezonde biologische maaltijd en een buffet met ongetwijfeld schrikbarend veel kilojoules, suikers en transvetten, kozen de proefpersonen die dachten dat ze vitamines hadden geslikt vaker voor het ongezonde buffet.

Studie 2
Voor een tweede experiment gebruikten de Taiwanezen 68 studenten als proefpersoon. Ook die kregen een pil, waarvan de onderzoekers de ene keer vertelden dat er niks in zat, en de andere keer vertelden dat er vitamines en mineralen in zaten. Daarna moesten de proefpersonen wandelen, maar mochten ze zelf kiezen hoe ver en hoe lang.

De onderzoekers zagen vervolgens dat de proefpersonen die dachten dat ze vitamines en mineralen hadden geslikt minder ver liepen.

De tabel hieronder vat de bevindingen van beide studies samen.


Dus daarom werken supplementen volgens grote studies niet


Conclusie
"People who rely on dietary supplements for health protection may pay a hidden price: thecurse of licensed self-indulgence", concluderen de Taiwanezen.

"Policy interventions that remind individuals to monitor the licensing effect may help translate the increased use of dietary supplements into improved public health."

Bron:
Psychol Sci. 2011 Aug 1;22(8):1081-6.

Meer:
Waarom een supplement waarin je niet gelooft je prestaties kan verslechteren (17-7-2015)
Geloofsfactor cruciaal voor werking supplementen (16-7-2015)
Een supplement hoeft niet te werken om goed te verkopen (22-4-2009)


Behoefte aan meer energie? Neem een placebo!

Warmte en competentie versterken placebo-effect

Niet fit? Dan kun je profiteren van het placebo-effect van sportproducten

Behoefte aan meer energie? Neem een placebo!
Ook als je ervan overtuigd bent dat zo'n stomme psychologische truc bij jou niet zal werken, kun je er toch baat bij hebben.

Warmte en competentie versterken placebo-effect
De placebowerking draagt bij aan het effect van voeding, supplementen, lichaamsbeweging - en medicijnen.

Niet fit? Dan kun je profiteren van het placebo-effect van sportproducten
Sportschoenen waarvan je volgens de fabrikant harder gaat rennen. Trainingsoutfit waardoor je volgens de reclamemakers harder kunt fietsen, of in de gym zwaardere gewichten kunt tillen.