Opgeladen: 19-8-2020
Opgeborgen in: Plantaardige extracten, Ashwagandha, Plantaardige anabolen
Translation: Withaferin-A, an anti-estrogen (and maybe also an anabolic) in ashwagandha (20-8-2020)

Withaferine-A, een antioestrogeen (en misschien ook een anabool) in ashwagandha

Volgens - overwegend gesponsorde - studies verhoogt ashwagandha de testosteronspiegel en stimuleert de opbouw van spierweefsel. Farmacologen van University of Pittsburgh Cancer Institute ontdekten in 2011 mogelijk hoe ashwagandha al die effecten kan sorteren. Hun onderzoek wijst in de richting van withaferine-A, een prominente actieve stof in ashwagandha.

Kankerremmende werking
Toen de onderzoekers withaferine-A in reageerbuizen in concentraties van enkele micromolen stopten bij MCF-7-cellen, werden die cellen minder vitaal. Bovendien beschadigde withaferine-A het DNA van de cellen. MCF-7-cellen zijn borstkankercellen die estradiol nodig hebben om zich te ontwikkelen.


Withaferine-A, een antioestrogeen (en misschien ook een anabool) in ashwagandha


Antioestrogene werking
Withaferine-A, een antioestrogeen (en misschien ook een anabool) in ashwagandha
Je ziet dit soort effecten ook in proeven waarin onderzoekers MCF-7-cellen blootstellen aan antioestrogenen zoals tamoxifen. En dus vroegen de onderzoekers zich af of withaferine-A een antioestrogene werking had.

Om daar achter te komen, stopten de onderzoekers MVC-7-cellen in reageerbuizen bij withaferine-A, en bepaalden vervolgens water er gebeurde met de aanmaak van de estradiolreceptor-alpha. Die receptor zorgt voor de typisch oestrogene effecten van estradiol, zoals de groei van vetweefsel in de borststreek, het vasthouden van vocht en agressie. Die alpha-receptor is ook betrokken bij de groei van estradiolgevoelige kankerceltypes.

Je ziet hieronder dat withaferine-A de aanmaak van de estradiolreceptor-alpha verminderde. Dat gebeurde eveneens als de onderzoekers behalve withaferine-A ook estradiol in de reageerbuizen hadden gestopt.


Withaferine-A, een antioestrogeen (en misschien ook een anabool) in ashwagandha


Withaferine-A, een antioestrogeen (en misschien ook een anabool) in ashwagandha


Spieropbouwende werking?
Tegelijkertijd bewerkstelligde withaferine-A ook de aanmaak van estradiolreceptor-bèta, schrijven de onderzoekers. Via die receptor bewerkstelligt estradiol anabole effecten in spier- en botweefsel en positieve effecten op de bloedvaten.

Ecdysteron, een steroidachtige stof in spinazie, heeft volgens Duitse biochemici van de universiteit van Keulen een anabole werking omdat het estradiolreceptor-bèta activeert.

Zouden withaferine-A en ecdysteron elkaars ergogene effecten kunnen versterken?

Dank
Dit bericht kwam tot stand dankzij de speurzin en wetenschappelijke creativiteit van Josh. Josh, dank je wel!

Bron:
Mol Carcinog. 2011 Aug;50(8):614-24.

Meer:
Humane studie: ashwagandha verhoogt testosteronspiegel (28-5-2014)
Veertig procent meer testosteron door ashwagandha (21-6-2009)


Ashwagandha versnelt toename spierkracht bij beginnende krachtsporters Meer spieren en minder vet door krachttraining dankzij 600 milligram ashwagandha per dag Forse dagelijkse dosis ashwagandha: meer spierkracht, meer vetvrije massa, lager vetpercentage

Ashwagandha versnelt toename spierkracht bij beginnende krachtsporters
Gezonde mannen die met gewichten gaan trainen bouwen versneld spierkracht op als ze een supplement met ashwagandha gebruiken.

Meer spieren en minder vet door krachttraining dankzij 600 milligram ashwagandha per dag
Als bodybuilders of andere krachtsporters ashwagandha slikken, dan bouwen ze meer spieren op en verliezen ze sneller vet.

Forse dagelijkse dosis ashwagandha: meer spierkracht, meer vetvrije massa, lager vetpercentage
En bovendien vermindert de kans op hart- en vaatziekten.