Xanthohumol, een levensverlenger in hop en bier
Xanthohumol, een stof in hop en bier, heeft misschien een levensverlengende werking. Dat suggereert een dierstudie die onderzoekers van Ubon Ratchathani Rajabhat University in Thailand publiceerden in Comparative Biochemistry and Physiology, Part C.
Studie
De onderzoekers experimenteerden met het fruitvliegje Drosophilia melanogaster. Ze stelden de vliegjes bloot aan verschillende concentraties xanthohumol, en keken vervolgens hoe lang ze leefden.
Xanthohumol is een prominent flavonoid in hop en bier waarin hop is verwerkt. Het heeft een zwakke oestrogene en antioestrogene werking. Xanthohumol kan veranderen in isoxanthohumol en 8-prenylnaringenine. In het lichaam neemt het enzym CYP1A2 die laatstgenoemde omzetting voor z'n rekening.
8-Prenylnaringenine is het sterkste natuurlijke fyto-oestrogeen in onze voeding. Het zit in kleine hoeveelheden in hop, maar nauwelijks in bier. De eventuele oestrogene werking van hop en bier is het gevolg van metabolisering van xanthomumol tot 8-prenylnaringenine. Voor die metabolisering is dus wel CYP1A2 nodig. Dat enzym deactiveert ook cafeïne. Hoe beter je bestand bent tegen cafeïne, hoe groter de kans dat voedingsmiddelen en supplementen met xanthohumol oestrogene effecten kunnen hebben.
Resultaten
Xanthomul [XN] verlengde de gemiddelde levensduur van de fruitvliegjes met gemiddeld 15 procent. De vliegjes die geen xanthohumol kregen, leefden maximaal 90 dagen. Stopen de onderzoekers xanthohumol in hun medium, dan werden dat 94-98 dagen.
Het levensverlengende effect van xanthohumol werd beter zichtbaar als de onderzoekers ook schadelijke stoffen in het medium stopten. De figuur hierboven heeft betrekking op fruitvliegjes die werden blootgesteld aan waterstofperoxide. Zeg maar: zuurstofradicalen.
In soortgelijke experimenten konden de onderzoekers aantonen dat xanthohumol de vliegjes beter bestand maakte tegen stressfactoren als kou, hitte, azijnzuur en uithongering.
Mechanisme
Xanthohumol stimuleert de aanmaak van natuurlijke beschermende enzymen. De onderzoekers vonden in de vliegjes die xanthohumol kregen verhoogde concentraties SOD1 en -2 en catalase.
Bron:
Comp Biochem Physiol C Toxicol Pharmacol. 2021 Feb 4;244:108994.
Meer:
Alcoholvrij bier werkt als slaapmiddel (dankzij 2-methyl-3-buten-2-ol, myrcenol en xanthohumol) (17-10-2015)
Xanthohumolmetaboliet 8-prenylnaringenine, een natuurlijk anabolicum voor vrouwen (10-12-2012)
Liter alcoholvrij bier houdt marathonloper gezond (22-7-2012)
|