22.07.2012

Liter alcoholvrij bier houdt marathonloper gezond

Liter alcoholvrij bier houdt marathonloper gezond
Marathonlopers kunnen voorkomen dat ze na een wedstrijd ziek worden als ervoor zorgen dat ze dagelijks 326 mg gallic acid-analogen binnenkrijgen. Die moeten dan bestaan uit 47 mg catechin, 8 mg epicatechin, 33 mg procyanidin B-3, 5 mg overige proanthocyanidins, 15 mg vanillic acid, 42 mg syringa acid, 15 mg p-cumar acid, 52 mg ferulic acid, 4 mg sinapinic acid, 9 mg overige hydroxycinnamic acids, 39 mg isoxanthohumol en 55 mg overige flavonolen. Teveel gedoe? Je kunt ook elke dag een liter alcoholvrij bier drinken. Dat komt op hetzelfde neer.

Tot die conclusie komen wetenschappers van de Technische Universitaet Muenchen in een studie waarin ze 63 marathonlopers gedurende 5 weken elke dag 1 tot 1.5 liter Erdinger Alkoholfrei lieten drinken. De brouwer van dat bier, Werner Brombach GmbH, betaalde het onderzoek.

Er zijn aanwijzingen dat fenolen duursporters beschermen tegen ziekte. In sommige trials doet quercetine dat, bijvoorbeeld. [Med Sci Sports Exerc. 2007 Sep;39(9):1561-9.] Omdat bier een bron van fenolen is - een liter levert 350 tot 800 mg fenolen - vroegen de onderzoekers zich af of suppletie met alcoholvrij bier het immuunsysteem van duursporters tijdens inspanning op peil kan houden.

De suppletie begon 3 weken voor een marathon, en ging 2 weken na de marathon nog door. Een controlegroep van 58 marathonlopers dronk een product met dezelfde voedingswaarde als bier waarin geen fenolen zaten.

En verhip. Es hat geklappt, gozers! De proefpersonen die elke dag een liter alcoholvrij bier achterover sloegen kregen inderdaad minder vaak last van kriebelhoest, loopneus en andere uitingsvormen van upper respiratory tract illness. Voor en na de marathon vonden de onderzoekers ook minder immuuncellen in het bloed van de lopers die alcoholvrij bier hadden gedronken.


Liter alcoholvrij bier houdt marathonloper gezond


Liter alcoholvrij bier houdt marathonloper gezond


Duurinspanningen verminderen de aanmaak van toll-like receptors [TLR's] 2 en 4 in immuuncellen. [Eur J Appl Physiol. 2010 May;109(2):251-7.] Met toll-like receptors herkennen de immuuncellen van de natuurlijke afweer ziektekiemen. Meer daarover lees je hier.

De onderzoekers vermoeden dat fenolen de afbraak van TLR's tijdens inspanning afremmen. Ze stellen voor om in vervolgstudies die theorie eens te toetsen.Als de onderzoekers gelijk hebben zouden levensmiddelen of supplementen op basis van rode druiven, bessen of kersen wel eens hetzelfde effect kunnen hebben. Die bevatten fenolen die wel een beetje lijken op de fenolen in bier.

Bron:
Med Sci Sports Exerc. 2012 Jan;44(1):18-26.

Meer:
Overleef het griepseizoen met Aged Garlic Extract (29-3-2012)
Verkouden? Rustig doortrainen kan prima (10-12-2011)
Dierstudie: havermoutvezels beschermen sporters tegen virussen (12-10-2011)