Opgeladen: 25-9-2017
Opgeborgen in: Duursport & voeding, Duursportsupplementen, Eiwitten
Translation: Thinking of running a marathon? Start taking whey! (5-12-2017)

Een marathon lopen? Aan de whey!

Sporters die een marathon niet aandurven omdat die teveel van hun gestel vraagt, denken daar misschien anders over na een kleine aanpassing van hun dieet. Als ze een paar energiedrankjes of een energy bar uit hun dieet knikkeren, en die vervangen door een shake met whey, dan versnellen ze hun herstel dramatisch. Dat blijkt uit een kleine humane studie uit Taiwan, die is verschenen in de International Journal of Medical Sciences.

Studie
Bewegingswetenschappers van National Taipei University of Nursing and Health Sciences in Taiwan experimenteerden gedurende 5 weken met 12 hardlopers. De helft ervan kreeg elke dag een shake met 33.5 gram whey, de andere helft een shake met het koolhydraat maltodextrine. Beide shakes bevatten evenveel kilocalorieën.

Na 3 weken suppletie liepen de proefpersonen een marathon. Daarvoor, een dag daarna en twee weken later, analyseerden de onderzoekers het bloed en de lichaamssamenstelling van de lopers.

Resultaten
Een week na de marathon moesten de proefpersonen in een tijdsbestek van 12 minuten een zo groot mogelijke afstand afleggen. In de tweede helft van die test maakten de proefpersonen in de wheygroep meer meters dan de proefpersonen in de placebogroep.


Marathonlopers herstellen sneller door suppletie met wheyNa de marathon vonden de onderzoekers minder lactate dehydrogenase en creatine kinase in het bloed van de wheygroep. Dat wijst op minder spierschade.


Marathonlopers herstellen sneller door suppletie met whey


Marathonlopers herstellen sneller door suppletie met wheyWhey zorgde voor een lichte toename van de spiermassa.


Marathonlopers herstellen sneller door suppletie met whey


Marathonlopers herstellen sneller door suppletie met wheyMarathonlopers herstellen sneller door suppletie met whey
Effect op de vetmassa had de wheysuppletie niet, zie je hierboven.

Conclusie
"Whey protein is an important nutrient supplement for muscle-building applications with resistance training", resumeren de onderzoekers. "In the current study, we found that whey protein can also play roles of physiological protection and performance elevation with various types of aerobic exercise."

Bron:
Int J Med Sci. 2017 Jun 22;14(7):648-54.

Meer:
Whey verbetert uithoudingsvermogen duursporters (21-8-2014)
Aanvullen van vocht en toediening van whey-eiwitten kan prima tegelijkertijd (7-7-2014)
Whey-hydrolisaat verhoogt opslag glycogeen in spiercellen (25-10-2013)


Duursporters verzuren minder snel door sportdrank met BCAA's
En met L-arginine. Humaan onderzoek, gesponsord door een Japanse sportvoedingproducent.

Mix van BCAA's, glutamine en arginine verhoogt zuurstoftransport
Voor al die duursporters die niet weten wat ze voor Sinterklaas moeten vragen heeft deze website een suggestie: BCAA's, glutamine en arginine.

Wielrenners herstellen sneller door shake met eiwitten en suikers
Na intensieve inspanning herstellen wielrenners sneller als ze een shake met eiwitten en suikers innemen dan als ze alleen sportdrankjes met suikers gebruiken.