Opgepoetst: 1-6-2020
Opgeladen: 10-7-2014
Opgeborgen in: Hydratie, Eiwitten
Translation: Rehydration and whey protein administration go together fine (7-7-2014)

Aanvullen van vocht en toediening van whey-eiwitten kan prima tegelijkertijd

Aanvullen van vocht en toediening van whey-eiwitten kan prima tegelijkertijd
Sporters die ook bij hoge temperaturen hard trainen kunnen na afloop van hun workout met één shake hun vochtspiegel normaliseren en hun spieren voorzien van aminozuren voor herstel. Tot die conclusie komen sportwetenschappers van Nottingham Trent University in Engeland in de Journal of Athletic Training.

Vocht & caseïne
Bij fors vochtverlies vermindert het prestatievermogen van sporters, en is het herstellen van de vochtbalans na de training dan ook een prioriteit. Een sportdrank met suikers werkt beter dan alleen water, maar volgens een studie uit 2007 werkt magere melk weer beter dan een vloeistof met koolhydraten. [Br J Nutr. 2007 Jul;98(1):173-80.]

Lewis James van Nottingham Trent University vermoedde dat het melkeiwit caseïne in de zure maag een wrongel vormt, die relatief langzaam verteert en daarom voorkomt dat de maag zich snel ledigt. [Br J Nutr. 2011 Feb;105(3):393-9.] Daardoor komt het vocht in melk, of in een shake met caseïne, geleidelijk in het lichaam, en gaat het lichaam daar zuiniger mee om.

Vocht & whey
Maar hoe zit dat dan met whey? Whey vormt geen wrongel en de aminozuren in whey komen relatief snel in het bloed. Daar zouden ze in theorie de aanmaak van urine kunnen verhogen - en daarmee het herstel van de vochtbalans juist afremmen. In een experiment met 12 mannelijke recreatieve sporters probeerde James daarover duidelijkheid te krijgen.

James liet zijn proefpersonen bij een temperatuur van 35 graden bij twee gelegenheden fietsen totdat ze 1.7 procent van hun lichaamsgewicht in de vorm van vocht hadden verloren.

Daarna kregen de proefpersonen gedurende een uur anderhalf keer de hoeveelheid vocht die ze hadden verloren - de ene keer via een sportdrank met koolhydraten, de andere keer via een sportdrank met koolhydraten plus whey.


Aanvullen van vocht en toediening van whey-eiwitten kan prima tegelijkertijd


De sportdrank met whey herstelde de vochtbalans net zo goed als de sportdrank met uitsluitend koolhydraten, concludeerde James na analyse van de hoeveelheid en osmolality van de urine.


Aanvullen van vocht en toediening van whey-eiwitten kan prima tegelijkertijd

Aanvullen van vocht en toediening van whey-eiwitten kan prima tegelijkertijd

Aanvullen van vocht en toediening van whey-eiwitten kan prima tegelijkertijd


Conclusie
"Muscle protein synthesis after exercise has been shown to be greater with the coingestion of protein and carbohydrate than with ingestion of an isoenergetic amount of carbohydrate", schrijven de onderzoekers.

"Therefore, our findings suggest that although retention did not differ between a solution of whey protein isolate and carbohydrate and a solution of isoenergetic carbohydrate, the potential benefits for muscle glycogen resynthesis and muscle protein synthesis might make the addition of whey protein isolate to a rehydration solution attractive in some athletic situations."

Bron:
J Athl Train. 2012 Jan-Feb;47(1):61-6.

Meer:
Bij uitdroging beschadigt combinatie anabolen, creatine en eiwitrijk dieet de nieren (11-6-2015)
Complete maaltijd beste rehydratiestrategie (10-8-2009)
Sportdrank met suiker herstelt vochtbalans langduriger dan water (24-7-2009)


3 gram HMB per dag vergroot spieropbouwende werking van whey Whey is een hongerremmer Wanneer je beter wheyhydrolisaat kunt gebruiken dan wheyconcentraat

3 gram HMB per dag vergroot spieropbouwende werking van whey
De manier waarop HMB spiergroei versnelt, doet op moleculair niveau denken aan de manier waarop een eiwitrijk dieet inwerkt op spieren. Heeft het dan nog zin om HMB te gebruiken als je ook whey gebruikt?

Whey is een hongerremmer
Als je tijdens afslankpogingen kierewiet wordt van de constante trek in eten, probeer dan shakes met wheyeiwit in te passen in je dieet. Daardoor neemt je trek in eten af, en neemt de kans toe dat je die overtollige kilo's ook echt gaat verliezen.

Wanneer je beter wheyhydrolisaat kunt gebruiken dan wheyconcentraat
Als je een flinke hoeveelheid poeder in je shakes kunt stoppen, dan werkt een shake met relatief goedkoop wheyconcentraat ongeveer net zo goed als een shake met het prijzige wheyhydrolisaat. Maar...