|
Wanneer je beter wheyhydrolisaat kunt gebruiken dan wheyconcentraat Als je een flinke hoeveelheid poeder in je shakes kunt stoppen, dan werkt een shake met relatief goedkoop wheyconcentraat ongeveer net zo goed als een shake met het prijzige wheyhydrolisaat. Maar als je, om wat reden dan ook, alleen shakes met weinig eiwit kunt gebruiken, dan heb je waarschijnlijk meer aan een shake met wheyhydrolisaat. Dat ontdekten onderzoekers van het Japanse zuivelconcern Meiji. [meiji.com] Studie Vervolgens bepaalden de onderzoekers in de triceps van de dieren de aanmaak van nieuw spierweefsel. Als je het preciezer wilt weten: de onderzoekers keken naar de fractional synthetic rate of FSR. Dierstudie 1
Dierstudie 2 Het verschil tussen wheyhydrolisaat en wheyconcentraat is dat de in wheyhydrolisaat de eiwitten in stukjes zijn geknipt. Hoe groot die stukjes precies zijn, is bij elk product weer anders. Toen de onderzoekers na 1 uur, dus op het moment dat de fractional synthetic rate maximaal zou moeten zijn, de triceps van de ratten bestudeerden, zagen ze dat bij de verhoudingsgewijs hoge dosis van 2 gram de fractional synthetic rate bij de wheyconcentraatgroep ongeveer even hoog was als bij de wheyhydrolisaatgroep.
Bij de ratten die de lagere dosis van 0.5 gram hadden gekregen, was dat echter anders. Bij die dosis was wheyhydrolisaat de betere spieropbouwer. Mechanisme De onderzoekers vermoeden dat er in wheyhydrolisaat peptiden zitten met een anabole werking, die in mindere mate aanwezig zijn in wheyconcentraat. Meer over die dipeptiden lees je hier. Conclusie "Although intact whey protein is consumed worldwide and it is well known that intact whey protein intake is highly effective for stimulating muscle protein synthesis, whey protein hydrolisate may be an alternative nutrition strategy to improve protein synthesis and impact muscle mass maintenance." Bron: Meer:
|
|