Opgeladen: 8-2-2020
Opgeborgen in: Eiwitten
Translation: When you should use whey hydrolyzate instead of whey concentrate (9-2-2020)

Wanneer je beter wheyhydrolisaat kunt gebruiken dan wheyconcentraat

Als je een flinke hoeveelheid poeder in je shakes kunt stoppen, dan werkt een shake met relatief goedkoop wheyconcentraat ongeveer net zo goed als een shake met het prijzige wheyhydrolisaat. Maar als je, om wat reden dan ook, alleen shakes met weinig eiwit kunt gebruiken, dan heb je waarschijnlijk meer aan een shake met wheyhydrolisaat. Dat ontdekten onderzoekers van het Japanse zuivelconcern Meiji. [meiji.com]

Studie
Het onderzoek dat de Japanners publiceerden in Nutrition and Metabolism is een dierstudie. De onderzoekers lieten in een serie experimenten ratten twee uur zwemmen, en gaven ze onmiddellijk daarna eiwitten.

Vervolgens bepaalden de onderzoekers in de triceps van de dieren de aanmaak van nieuw spierweefsel. Als je het preciezer wilt weten: de onderzoekers keken naar de fractional synthetic rate of FSR.

Dierstudie 1
In een eerste experiment gaven de onderzoekers hun ratten 2 gram wheyconcentraat per kilo lichaamsgewicht. Ze ontdekten dat de fractional synthetic rate een uur na toediening maximaal was.


Wanneer je beter wheyhydrolisaat kunt gebruiken dan wheyconcentraatDierstudie 2
In een tweede reeks experimenten gaven de onderzoekers hun ratten na de zwemsessie 0.5 of 2 gram wheyconcentraat per kilo lichaamsgewicht, of 0.5 of 2 gram wheyhydrolisaat per kilo lichaamsgewicht, of water. De ratten die water kregen fungeerden als controlegroep.

Het verschil tussen wheyhydrolisaat en wheyconcentraat is dat de in wheyhydrolisaat de eiwitten in stukjes zijn geknipt. Hoe groot die stukjes precies zijn, is bij elk product weer anders.

Toen de onderzoekers na 1 uur, dus op het moment dat de fractional synthetic rate maximaal zou moeten zijn, de triceps van de ratten bestudeerden, zagen ze dat bij de verhoudingsgewijs hoge dosis van 2 gram de fractional synthetic rate bij de wheyconcentraatgroep ongeveer even hoog was als bij de wheyhydrolisaatgroep.


Wanneer je beter wheyhydrolisaat kunt gebruiken dan wheyconcentraatBij de ratten die de lagere dosis van 0.5 gram hadden gekregen, was dat echter anders. Bij die dosis was wheyhydrolisaat de betere spieropbouwer.

Mechanisme
Waarom wheyhydrolisaat bij een betrekkelijk lage inname meer anabole werking heeft dan wheyconcentraat weten de onderzoekers niet. Volgens een populaire theorie leidt wheyhydrolisaat tot een snelle toename van de concentratie aminozuren in het bloed, en stimuleert die piek anabole processen. De Japanners monitorden het bloed van hun proefdieren, en zagen dat die theorie niet klopt.

De onderzoekers vermoeden dat er in wheyhydrolisaat peptiden zitten met een anabole werking, die in mindere mate aanwezig zijn in wheyconcentraat. Meer over die dipeptiden lees je hier.

Conclusie
Wanneer je beter wheyhydrolisaat kunt gebruiken dan wheyconcentraat
"These results demonstrate that ingestion of whey protein hydrolisate was associated with greater post-exercise muscle protein synthesis compared with intact whey protein [...] at lower doses", resumeren de onderzoekers.

"Although intact whey protein is consumed worldwide and it is well known that intact whey protein intake is highly effective for stimulating muscle protein synthesis, whey protein hydrolisate may be an alternative nutrition strategy to improve protein synthesis and impact muscle mass maintenance."

Bron:
Nutr Metab (Lond). 2019;16:90.

Meer:
Hoe whey-hydrolisaat vetverlies veroorzaakt (7-10-2019)
Graag wat vet verliezen? Vervang whey-concentraat door whey-hydrolisaat (6-10-2019)
Whey-hydrolisaat verhoogt opslag glycogeen in spiercellen (25-10-2013)
Dipeptiden in wheyhydrolisaat zijn glucoseboosters (10-1-2011)


De anabole werking van paar gram nori-eiwit per dag

Na inname van gelatine maakt hydroxyprolylglycine je spieren groter en sterker

N-Acetylglucosamine versnelt vorming spiervezels

De anabole werking van paar gram nori-eiwit per dag
Het eiwit in het Aziatische voedingsmiddel nori heeft een anabole en antikatabole werking. Als je er dagelijks een paar gram van binnenkrijgt, kun je het spierafbrekende effect van het corticosteroid dexamethasone uitschakelen.

Na inname van gelatine maakt hydroxyprolylglycine je spieren groter en sterker
Het dipeptide hydroxyprolylglycine, dat in het bloed verschijnt nadat je gelatine of collageen hebt gegeten, heeft waarschijnlijk een anabole werking. Het stimuleert de vorming van spiervezels - en maakt ze groter en sterker.

N-Acetylglucosamine versnelt vorming spiervezels
Heel, heel misschien bouwen sporters op de langere termijn meer spieren op als ze elke dag een paar gram N-acetylglucosamine slikken.