Opgeladen: 31-8-2016
Opgeborgen in: Gelatine & collageen
Translation: After consuming gelatine hydroxyprolylglycine makes your muscles bigger and stronger (5-12-2016)

Na inname van gelatine maakt hydroxyprolylglycine je spieren groter en sterker

Het dipeptide hydroxyprolylglycine, dat in het bloed verschijnt nadat je gelatine of collageen hebt gegeten, heeft waarschijnlijk een anabole werking. Het stimuleert de vorming van spiervezels - en maakt ze groter en sterker. Dat schrijven onderzoekers van Osaka Prefecture University binnenkort in Biochemical and Biophysical Research Communications.

Hydroxyprolylglycine
Hydroxyprolylglycine [structuurformule hieronder] is een dipeptide dat bestaat uit een hydroxylproline- en een glycinedeel. Het is de belangrijkste metaboliet die je in het bloed ziet opduiken nadat mensen gelatine of een gehydroliseerd collageenpeptide hebben gegeten. [J Agric Food Chem. 2005 Aug 10;53(16):6531-6.] Japanse onderzoekers vermoeden dat de positieve effecten van suppletie met collageen en gelatine op de botgezondheid [Biochem Biophys Res Commun. 2014 Oct 24;453(3):498-501], de gewrichten [Osteoarthritis Cartilage. 2009 Dec;17(12):1620-7.] en de huid [Biochem Biophys Res Commun. 2014 Oct 24;453(3):498-501.] voor een belangrijk deel het werk is van hydroxyprolylglycine.

Studie
Na inname van gelatine maakt hydroxyprolylglycine je spieren groter en sterker
In 2015 rapporteerden Duitse onderzoekers dat suppletie met collageen de effecten van krachttraining op de spiermassa en kracht versterkt. De Japanners vroegen zich of ook dat effect iets van doen heeft met hydroxyprolylglycine. Ze stelden jonge spiercellen in een reageerbuis bloot aan oplopende concentraties hydroxyprolylglycine, en keken vervolgens wat er gebeurde.

De onderzoekers werden gesponsord door Nitta Gelatin [nitta-gelatin.com], een producent van collageenpeptides.

Resultaten
Door de aanwezigheid van hydroxyprolylglycine regen de spiercellen zich sneller aaneen tot spiervezels. De fusion index nam toe, zie je linksonder. Het dipeptide zorgde er bovendien voor dat de spiervezels groter werden [rechtsonder]. De combinatie van de losse aminozuren glycine en hydroxyproline had geen effect.


Het dipeptide hydroxyprolylglycine, dat in het bloed verschijnt nadat je gelatine of collageen hebt gegeten, heeft waarschijnlijk een anabole werking. Het stimuleert de vorming van spiervezels en maakt ze groter en sterker. Dat schrijven onderzoekers van Osaka Prefecture University binnenkort in Biochemical and Biophysical Research Communications.In de spiercellen die waren blootgesteld aan hydroxyprolylglycine vonden de Japanners bovendien meer van het samentrekkende spiereiwit myosin heavy chain [MyHC]. Weer had de combinatie van de losse aminozuren glycine en hydroxyproline geen effect.

De onderzoekers ontdekten dat hydroxyprolylglycine de anabole signaalmoleculen Akt, mTOR en p70S6K aanschakelt.


Na inname van gelatine maakt hydroxyprolylglycine je spieren groter en sterkerDe anabole werking van hydroxyprolylglycine werd een beetje minder als de onderzoekers ook histidine in hun reageerbuizen stopten. Ze vermoeden dat histidine en hydroxyprolylglycine via dezelfde manier de spiercellen binnenkomen - via de peptide-histidine transporter 1 [PHT1].

Conclusie
De Japanners vermoeden dat hun onderzoeksresultaten interessant zijn voor krachtsporters en supplementenbedrijven die producten voor krachtsporters ontwikkelen. "The present results demonstrate that hydroxyprolylglycine promotes hypertrophy during myogenic differentiation", schrijven de onderzoekers. "It has recently been reported that a combination of collagen peptide supplementation and resistance training increases muscle strength in elderly men with sarcopenia."

"Future studies should address whether hydroxyprolylglycine administration can positively impact muscle growth when combined with resistance exercise."

"Overall, when considered together with these studies, our data suggest that hydroxyprolylglycine might be a promising dietary supplement to support repair of damaged skeletal muscle or to increase skeletal muscle mass by inducing hypertrophy."

Bron:
Biochem Biophys Res Commun. 2016 Aug 21. pii: S0006-291X(16)31378-X.

Meer:
Zeventigers die krachttrainen bouwen meer spieren op door collageensuppletie (16-10-2015)
Collageensupplement herstelt gewrichten van sporters (28-2-2012)
Twee uur na de gelatinepudding komt de groeihormoonpiek (20-4-2010)


Zo houdt collageen rimpels weg
Zelfs de huid van jonge proefdieren reageert positief op collageensuppletie.

Twee gram gelatine per dag voor sterke nagels
Het idee dat gelatine nagels gezond maakt heeft onder artsen, wetenschappers en experts de status van een urban myth. Da's niet helemaal terecht.

Zeven gram gelatine per dag maakt broze nagels gezond, zegt arts
Dat schreef de Amerikaanse arts Terence Lloyd Tyson in 1950 in de Journal of Investigative Dermatology.