Opgeladen: 7-10-2019
Opgeborgen in: Eiwitten, Afslanksupplementen
Translation: How using whey hydrolysate makes athletes lose body fat (8-10-2019)

Hoe whey-hydrolisaat vetverlies veroorzaakt

Hoe whey-hydrolisaat vetverlies veroorzaakt
Krachtsporters die whey-hydrolisaat gebruiken verliezen lichaamsvet, schreven we gisteren. Hoe dat precies kan? Het antwoord staat misschien in een dierstudie die Amerikaanse onderzoekers, verbonden aan de University of Missouri, publiceerden in 2014. Volgens dat onderzoek stimuleert whey-hydrolisaat de afgifte van adrenaline.

Studie
De onderzoekers verdeelden ratten, nadat die 8 uur niet hadden gegeten, in 3 groepen. De ene groep kreeg niets [CTL], een andere groep kreeg whey-concentraat [WPC] en weer een andere groep kreeg whey-hydrolisaat [WPH].

Vervolgens analyseerden de onderzoekers het bloed van de ratten met metabolomics-technologie. Daarmee is het mogelijk om stoffen te detecteren waarnaar je niet expliciet op zoek bent.

Resultaten
Zowel whey-concentraat als whey-hydrolisaat leidden na inname tot een flinke toename van de hoeveelheid vrije vetzuren in het bloed van de proefdieren. Dat suggereert dat de vetcellen hun inhoud afgeven aan het bloed, waarna de spieren en andere organen die kunnen verbranden. De toename van de concentratie vetzuren was echter omvangrijker bij de ratten die whey-hydrolisaat hadden gekregen.

Klik op de figuur hieronder voor een grotere versie.


Hoe whey-hydrolisaat vetverlies veroorzaakt


Hoe whey-hydrolisaat vetverlies veroorzaakt


Hoe whey-hydrolisaat die toename waarschijnlijk veroorzaakte, dat zie je hierboven. Dertig minuten nadat de ratten het voorgesplitste eiwit hadden gekregen steeg de concentratie adrenaline [epinephrine] in hun bloed. Adrenaline laat vetcellen hun inhoud afgeven aan de bloedbaan.

Conclusie
"To our knowledge, the latter finding is novel and may be attributable to bioactive peptides acting as an adrenal catecholamine secretagogue, as other peptides [Am J Physiol. 1995 Nov;269(5 Pt 1):E903-9.] have been shown to stimulate catecholamine release", schrijven de onderzoekers.

Bron:
Appl Physiol Nutr Metab. 2014 Feb;39(2):158-6.

Meer:
Graag wat vet verliezen? Vervang whey-concentraat door whey-hydrolisaat (6-10-2019)
Whey-isolaat versus whey-hydrolisaat (11-7-2012)
Dipeptiden in whey-hydrolisaat zijn glucoseboosters (10-1-2011)


Eiwitshake voordat je gaat bewegen zorgt voor meer vetverbranding Dit doet whey-suppletie met bodybuilders in de echte wereld Eiwitrijk voedingspatroon? Anabole prikkel wheyshake wordt er niet minder om

Eiwitshake voordat je gaat bewegen zorgt voor meer vetverbranding
Als je wilt afslanken door meer te bewegen, neem dan vlak voordat je workout begint geen koolhydraten maar eiwitten - en dan liefst langzaam opneembare eiwitten, zoals caseïne. Door eiwitsuppletie neemt niet alleen je totale calorieverbruik toe, maar ook je vetverbranding.

Dit doet whey-suppletie met bodybuilders in de echte wereld
Mannen die met gewichten trainen en daarbij whey gebruiken, worden door hun suppletie niet sterker of gespierder. Wel droger.

Eiwitrijk voedingspatroon? Anabole prikkel wheyshake wordt er niet minder om
Als er veel eiwitten in je voeding zitten, gaat je lichaam slordiger met de aminozuren in die eiwitten om dan als je weinig eiwitten consumeert. Maar dat heeft geen negatieve consequenties voor de anabole prikkel van een eiwitshake.