Opgeladen: 6-10-2019
Opgeborgen in: Eiwitten, Krachttraining & voeding, Afslanksupplementen
Translation: Do you want to lose some fat? Replace whey concentrate with whey hydrolysate (7-10-2019)

Graag wat vet verliezen? Vervang whey-concentraat door whey-hydrolisaat

Graag wat vet verliezen? Vervang whey-concentraat door whey-hydrolisaat
Krachtsporters die vetmassa willen verliezen, kunnen overwegen om het whey-concentraat in hun shakes te vervangen door whey-hydrolisaat. Whey-hydrolisaat stimuleert spiergroei net zo goed als wheyconcentraat, maar bewerkstelligt op de één of andere manier ook vetverlies. Dat berichtten Amerikaanse onderzoekers in de Journal of the American College of Nutrition.

Studie
De onderzoekers verdeelden 56 jonge mannen die met gewichten trainden in 4 groepen. Alle mannen trainden op een identieke manier. [Details] Het trainingsschema was behoorlijk zwaar.

Alle mannen dronken 2 shakes per dag. Op de trainingsdagen namen de proefpersonen een shake voordat ze gingen trainen, en een shake na afloop. Op de dagen dat ze niet trainden, namen de mannen een shake tussen de maaltijden door.

De placebogroep [PLA] kreeg shakes met glucose. Elke shake bevatte 30 gram glucose.

De overige 3 groepen kregen eiwitshakes. De eerste experimentele groep kreeg shakes met 30 gram wheyconcentraat, de tweede experimentele groep shakes met high lactoferrin wheyconcentraat en een derde experimentele groep shakes met 30 gram wheyhydrolisaat.

Hier kun je lezen wat nu precies het verschil is tussen wheyhydrolisaat en wheyconcentraat. Het experiment duurde 8 weken.

Het onderzoek is uitgevoerd door Christopher Lockwood, een consultant voor de supplementenindustrie. Hij betaalde het onderzoek voor een deel uit eigen zak, maar kreeg daarnaast aanvullende financiering van het in 2017 door Nutrabolt overgenomen Scivation [businesswire.com April 03, 2017] en Progenex [progenexfit.com].

Resultaten
Suppletie met glucose, wheyconcentraat, high-lactoferrin wheyconcentraat en wheyhydrolisaat hadden ongeveer evenveel effect op de spiermassa en kracht.


Graag wat vet verliezen? Vervang whey-concentraat door whey-hydrolisaat


Graag wat vet verliezen? Vervang whey-concentraat door whey-hydrolisaat


Graag wat vet verliezen? Vervang whey-concentraat door whey-hydrolisaat


De proefpersonen die wheyhydrolisaat kregen, verloren lichaamsvet.

Conclusie
"Whey protein hydrolisate supplementation is seemingly more beneficial than whey protein concentrate in reducing body fat while simultaneously increasing muscle mass during resistance training", vat Lockwood samen. "This finding should be further investigated in overweight/obese populations."

Volgens Japanse dierstudies zitten er in whey-hydrolisaat peptides die de spieren gevoeliger maken voor insuline, en de opname van voedingsstoffen uit de bloedbaan vergroten. De onderzoekers konden echter geen effect op de insuline- en glucosehuishouding van whey-hydrolisaat ontdekken. Ze kunnen dus weinig zeggen over de manier waarop whey-hydrolisaat de vetmassa vermindert.

Nou ja... Ze hebben wel een theorie. Maar daarover hebben we het een andere keer.

Bron:
J Am Coll Nutr. 2017 Jan;36(1):16-27.

Meer:
Whey-isolaat versus whey-hydrolisaat (11-7-2012)
Dipeptiden in whey-hydrolisaat zijn glucoseboosters (10-1-2011)


Eiwitshake voordat je gaat bewegen zorgt voor meer vetverbranding Dit doet whey-suppletie met bodybuilders in de echte wereld Eiwitrijk voedingspatroon? Anabole prikkel wheyshake wordt er niet minder om

Eiwitshake voordat je gaat bewegen zorgt voor meer vetverbranding
Als je wilt afslanken door meer te bewegen, neem dan vlak voordat je workout begint geen koolhydraten maar eiwitten - en dan liefst langzaam opneembare eiwitten, zoals caseïne. Door eiwitsuppletie neemt niet alleen je totale calorieverbruik toe, maar ook je vetverbranding.

Dit doet whey-suppletie met bodybuilders in de echte wereld
Mannen die met gewichten trainen en daarbij whey gebruiken, worden door hun suppletie niet sterker of gespierder. Wel droger.

Eiwitrijk voedingspatroon? Anabole prikkel wheyshake wordt er niet minder om
Als er veel eiwitten in je voeding zitten, gaat je lichaam slordiger met de aminozuren in die eiwitten om dan als je weinig eiwitten consumeert. Maar dat heeft geen negatieve consequenties voor de anabole prikkel van een eiwitshake.