Opgeladen: 23-1-2019
Opgeborgen in: Krachttraining & voeding, Afslanken, Eiwitten
Translation: This is the effect of whey on bodybuilders in real life (24-1-2019)

Dit doet whey-suppletie met bodybuilders in de echte wereld

Dit doet whey-suppletie met bodybuilders in de echte wereld
Mannen die met gewichten trainen en daarbij whey gebruiken, worden door hun suppletie niet sterker of gespierder. Maar volgens Portugese onderzoekers, verbonden aan de Escola Superior de Tecnologia da Saude de Lisboa, verlagen ze daardoor wel hun vetpercentage.

Studie
De onderzoekers verzamelden 49 mannen van 18-35 jaar die al geruime tijd trainden met gewichten. Van hen gebruikten er 26 dagelijks supplementen met whey. In deze groep lag de inname op whey-eiwit op gemiddeld 41 gram per dag. De overige 23 mannen gebruikten geen whey.


Dit doet whey-suppletie met bodybuilders in de echte wereld


Beide groepen consumeerden relatief veel eiwitten, maar de inname van de whey-groep lag significant hoger. In de wheygroep lag de inname van koolhydraten daarentegen wat lager.

Resultaten
Toen de onderzoekers het gewicht bepaalden waarmee de mannen net 1 rep konden squatten en bankdrukken, vonden ze geen verschillen tussen de groepen. Dat gold ook voor hun vetvrije massa - zeg maar: de spiermassa.

Suppletie had echter wel een effect op de vetmassa. De mannen in de whey-groep hadden significant minder lichaamsvet en een significant lager vetpercentage.


Dit doet whey-suppletie met bodybuilders in de echte wereld


Dit doet whey-suppletie met bodybuilders in de echte wereld


De mannen die whey gebruikten, consumeerden net zoveel energie per dag als de mannen die geen whey gebruikten. De onderzoekers denken dan ook niet dat whey de eetlust afremt, en dat daarmee het verschil in vetmassa is verklaard. In plaats daarvan denken de Portugezen dat de mannen in de wheygroep slanker zijn omdat een eiwitrijk dieet het lichaam meer voedingsstoffen laat omzetten in warmte.

Conclusie
"If the main goal is to promote fat mass loss, [...] either due to aesthetic, health or performance reasons, whey protein supplements may be an effective dietary strategy", resumeren de Portugezen. "Further research should clarify which amount and type of whey protein, as well as timing of intake (throughout the day, before or after training), has more beneficial effects on whole-body and regional fat mass."

Bron:
Appl Physiol Nutr Metab. 2019 Jan;44(1):7-12.

Meer:
Soldaten worden slanker door eiwitshakes (14-1-2019)
Train je met gewichten en wil je vet verliezen? Drink je eiwitshakes tijdens de maaltijd (1-5-2018)
Vrouwen met Physique-aspiraties verliezen lichaamsvet door eiwitrijke voeding (18-4-2018)


Een shake met alleen whey na krachttraining werkt beter dan een shake met whey plus koolhydraten Zo versterken lichaamsbeweging en eiwitten elkaars effect op vetpercentage en spieren Shake met 20 gram whey maakt afslanken makkelijker

Een shake met alleen whey na krachttraining werkt beter dan een shake met whey plus koolhydraten
De toevoeging van snel opneembare koolhydraten aan whey heeft geen positief effect op de spieren, maar remt wel de afname van de vetmassa.

Zo versterken lichaamsbeweging en eiwitten elkaars effect op vetpercentage en spieren
In de Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics publiceerden Amerikaanse voedingswetenschappers een studie die haarfijn laat zien hoeveel gewicht eiwitconsumptie en lichaamsbeweging in de schaal kunnen leggen.

Shake met 20 gram whey maakt afslanken makkelijker
Sporters die met gewichten trainen en willen afslanken, versnellen hun vetververlies als ze een uur na hun maaltijden een shake met 20 gram whey nemen. Hogere doses werken niet beter.