N-Acetylglucosamine versnelt vorming spiervezels
Heel, heel misschien bouwen sporters op de langere termijn meer spieren op als ze elke dag een paar gram N-acetylglucosamine slikken. We formuleren het voorzichtig, want we baseren ons voornamelijk op in vitro-onderzoek. En een dierstudie - maar dan wel een dierstudie met muizen met een spierziekte.
N-Acetylglucosamine
Als je aan het molecuul van glucosamine een acetylgroep plakt, krijg je N-acetylglucosamine. In het lichaam ontstaat N-acetylglucosamine door omzetting van glucosamine, maar wetenschappers vermoeden dat maar een klein deel van alle glucosamine die je slikt wordt omgezet in N-acetylglucosamine. Vandaar dat supplementenmakers naast glucosamine ook N-acetylglucosamine op de markt brengen.
Die supplementen zijn bedoeld om gewrichten soepeler te maken. Glucosamine en N-acetylglucosamine zijn de grondstoffen van hyaluronzuur, een polymeer in gewrichten.
Onderzoekers van de universiteit van Laval in Canada vermoeden dat N-acetylglucosamine ook een functie heeft in de spierontwikkeling. Als jonge spiercellen zich aaneenrijgen, gebruiken ze N-acetylglucosamine als lijm om zich aan elkaar vast te plakken. En dat zou kunnen betekenen dat suppletie met N-acetylglucosamine een spieropbouwende werking heeft.
Ook buiten de sport is er grote interesse in spieropbouwende middelen. Onderzoekers zoeken nog steeds koortsachtig naar middelen die spierziekten als de ziekte van Duchenne kunnen afremmen. En dus vroegen de Canadezen zich af: is N-acetylglucosamine zo'n middel?
In vitro-studie
De onderzoekers lieten spiercellen in een reageerbuis bij verschillende concentraties N-acetylglucosamine gedurende 62 uur spiervezeltjes vormen. N-Acetylglucosamine versnelde dat proces.
De concentratie zat in de range van de honderden micromollen, en de optimale concentratie is misschien wel 1 millimol. Dat is aan de hoge kant. Maar goed, dan gebeurt er ook wat.
Hieronder zie je het effect van een blootstelling aan 1 millimol N-acetylglucosamine gedurende 72 uur.
Dierstudie
De onderzoekers gaven mdx-muizen - zeg maar: muizen met de ziekte van Duchenne - gedurende 10 dagen dagelijks een fikse dosis N-acetylglucosamine. Als de muizen volwassen mensen waren geweest, dan hadden dagelijks 3-4 gram N-acetylglucosamine geslikt. Na de suppletie vergeleken de onderzoekers de spieren van de dieren met die van mdx-muizen die geen N-acetylglucosamine hadden gekregen.
De suppletie had de spierschade verminderd, en de spieren sterker gemaakt. De onderzoekers hadden de spieren electrische prikkels toegediend, en gekeken hoeveel gewicht de spieren in beweging konden krijgen.
Conclusie
"We present the evidence that [...] N-acetylglucosamine, [...] [has] interesting therapeutic potential for mitigating some symptoms associated with Duchenne muscular dystrophy", resumeren de Canadezen. "This current study suggests the therapeutic potential of short-term treatment with N-acetylglucosamine in the peak of muscle degeneration / regeneration in mdx mice, although it remains to be investigated whether long-term treatment with N-acetylglucosamine continuously alleviates the progression of Duchenne muscular dystrophy."
"Although further study is essential to understanding the mechanism by which [...] N-acetylglucosamine mitigate[s] Duchenne muscular dystrophy and promote myogenesis, the present study indicates that using N-acetylglucosamine as a supplemental agent may present an interesting class of therapy for Duchenne muscular dystrophy, especially because the safety of this inexpensive monosaccharide is relatively established in humans."
Bron:
FASEB J. 2018 Jun 12:fj201701151RRR. [Epub ahead of print].
Meer:
Apigenine, het plantaardige anabool in peterselie (23-1-2018)
Ferulic acid, het anabool in popcorn (5-11-2017)
De anabole werking van granaatappel (23-10-2017)
|