Opgeladen: 17-3-2019
Opgeborgen in: Ongewone anabole middelen, Plantenextracten
Translation: The anabolic effect of a few grams of nori protein per day (18-3-2019)

De anabole werking van paar gram nori-eiwit per dag

De anabole werking van paar gram nori-eiwit per dag
Het eiwit in het Aziatische voedingsmiddel nori heeft een anabole en antikatabole werking. Als je er dagelijks een paar gram van binnenkrijgt, kun je het spierafbrekende effect van het corticosteroid dexamethasone uitschakelen. Dat suggereert een dierstudie die Zuid-Koreaanse onderzoekers, verbonden aan Pukyong National University, publiceerden in Marine Drugs.

Studie
De onderzoekers gaven muizen gedurende 18 dagen het spierafbrekende corticosteroid dexamethasone. Een deel van de proefdieren kreeg daarnaast een supplement met eiwit uit de alg Pyropia yezoensis.

Pyropia yezoensis is een eetbare alg. Het is de grondstof van nori, een voedingsmiddel dat veelvuldig wordt gebruikt in de Aziatische keuken.


De anabole werking van paar gram nori-eiwit per dag


De helft van de muizen in de experimentele groep kreeg dagelijks 150 milligram nori-eiwit per kilo lichaamsgewicht, de andere helft 300 milligram nori-eiwit. Als de muizen mensen van 80 kilo waren geweest, dan hadden ze dagelijks 1200 of 2400 milligram nori-eiwit geconsumeerd. De gedroogde nori-velletjes die je koopt in de winkel bestaan voor 40 procent uit eiwit. Je zou om aan die hoeveelheid eiwit te komen dus 3 of 6 gram nori per dag nodig hebben.

Resultaten
De toediening van dexamethasone [DEX] verminderde de omvang van de kuiten van de muizen, en verminderde de spiermassa van onder meer de kuitspier gastrocnemius. Toediening van het eiwit uit nori [PYP] voorkwam die spierafbraak echter. Klik op de figuren hieronder voor een grotere versie.


De anabole werking van paar gram nori-eiwit per dag


De anabole werking van paar gram nori-eiwit per dag


Dexamethasone verhoogde de concentratie creatinekinase en lactaatdehydrogenase in het bloed van de muizen, zie je hierboven. Creatinekinase en lactaatdehydrogenase zijn merkers voor spierschade. Weer kon suppletie met eiwit uit nori het effect van dexamethasone blokkeren.

Mechanisme
Dexamethasone verminderde in spiercellen de werking van de receptor voor IGF-1 [p-IGF1R], maar nori-eiwit blokkeerde dit effect.


De anabole werking van paar gram nori-eiwit per dag


De anabole werking van paar gram nori-eiwit per dag


Dexamethasone verminderde de activiteit van anabole signaalmoleculen als Akt [p-Akt] en mTOR [p-mTOR], maar suppletie met nori-eiwit hief dat effect op.

Dexamethasone verhoogde de concentratie van katabole eiwitten als Atrogin-1, maar [het wordt eentonig] suppletie met nori-eiwit hief ook die effecten op.


De anabole werking van paar gram nori-eiwit per dag


Conclusie
"These findings demonstrated that Pyropia yezoensis protein supplementation increased protein synthesis and decreased protein breakdown to prevent muscle atrophy", vatten de Koreanen samen.

"Therefore, Pyropia yezoensis protein supplementation appears to be useful for preventing muscle atrophy."

Bron:
Mar Drugs. 2018 Sep 11;16(9).

Meer:
Dierstudie: er zitten levensverlengende stoffen in nori (26-3-2009)


Spirulina jaagt anabolisme meer op dan caseine Nieuw! Injecteer carrageenan in je spieren Aphanizomenon flos-aquae, de microalg die beschadigde spieren repareert

Spirulina jaagt anabolisme meer op dan caseïne
Wat zou het voor het milieu toch mooi zijn als we spirulina gingen eten in plaats van vlees. Maar hoe zouden onze spieren op zo'n omschakeling reageren?

Nieuw! Injecteer carrageenan in je spieren?
Het heet A Slick Sheen, het komt uit algen en bodybuilders moeten het in hun spieren spuiten, net als synthol. Als dat maar goed gaat.

Aphanizomenon flos-aquae, de microalg die beschadigde spieren repareert
Volgens deze dierstudie laat suppletie met een forse dosis van Aphanizomenon flos-aquae-extract beschadigde spieren sneller herstellen.