Opgeladen: 13-4-2017
Opgeborgen in: Ongewone anabole middelen
Translation: No translation yet

Aphanizomenon flos-aquae, de microalg die beschadigde spieren repareert

Volgens de dierstudie die onderzoekers van het bedrijf StemTech in 2010 publiceerden in Cell Cycle, laat suppletie met een forse dosis van Aphanizomenon flos-aquae-extract beschadigde spieren sneller herstellen. Het extract zou stamcellen activeren om zich om te vormen tot nieuwe spiercel. Leuk spul voor bodybuilders, en andere sporters die hun spieren dagelijks onderwerpen aan slopende trainingen.
Zou je denken.

Aphanizomenon flos-aquae
Aphanizomenon flos-aquae is een cyanobacterie [hieronder]. Hij groeit in zoet water, en is verwant aan Spirulina platensis and Chlorella pyrenoidosa. De industrie duidt deze organismen vaak aan als 'microalgen'.


Aphanizomenon flos-aquae, de microalg die beschadigde spieren repareertVolgens StemTech, dat extracten van Aphanizomenon flos-aquae als supplement verkoopt, stijgt na inname van die extracten in het bloed van mensen het aantal stamcellen met een kwart. In gesponsorde dierproeven versnelt suppletie met Aphanizomenon flos-aquae na beschadiging het herstel van de lever, de pancreas en de hartspier.

Studie
De onderzoekers bestraalden muizen, zodat de stamcelproducerende weefsels in hun beenmerg afstierven. Daarna gaven ze de muizen een beenmergtransplantatie, waardoor de dieren weer stamcellen konden aanmaken. Die nieuwe stamcellen konden de onderzoekers in het lichaam traceren.

Aphanizomenon flos-aquae, de microalg die beschadigde spieren repareert
Vervolgens injecteerden de onderzoekers in elke muis één kuitspier met cardiotoxin, een stof die spiercellen vernietigt. In de dagen die volgden keken de onderzoekers hoeveel stamcellen in de kuitspieren opdoken.

De helft van de muizen kreeg dagelijks via de orale route een extract op waterbasis van Aphanizomenon flos-aquae toediend. De onderzoekers gebruikten StemEnhance, een product dat StemTech zelf als supplement op de markt zet. Het humane equivalent van de dosis de onderzoekers gebruikten was 2-3 gram StemEnhance per dag. Dat is ongeveer 3-4 keer meer dan de dosis die StemTech consumenten aanbeveelt.

Aphanizomenon flos-aquae zit ook wel eens, meestal samen met veel meer andere stoffen, in bodybuildingsupplementen. De dosis in dat soort producten is echter bescheiden. In een dagelijkse dosis van Grenade Black Ops, een product van MHP, zit bijvoorbeeld slechts 20 milligram extract.


Aphanizomenon flos-aquae, de microalg die beschadigde spieren repareert Aphanizomenon flos-aquae, de microalg die beschadigde spieren repareertResultaten
In de kuitspier die de onderzoekers met cardiotoxin hadden beschadigd, zagen de onderzoekers meer stamcellen opduiken dan in de andere kuitspier. Die toename was een beetje groter als de proefdieren Aphanizomenon flos-aquae-extract hadden gekregen.


Aphanizomenon flos-aquae, de microalg die beschadigde spieren repareert


Aphanizomenon flos-aquae, de microalg die beschadigde spieren repareertDe suppletie met Aphanizomenon flos-aquae had geen effect op het gewicht van de proefdieren. De 'dip' in het lichaamsgewicht in beide groepen was het gevolg van de bestraling. De onderzoekers leiden daaruit af dat het extract veilig is.

Conclusie
"Increasing the number of circulating stem cells with daily administration of StemEnhance enhanced recovery from cardiotoxin induced muscle injury", concluderen de onderzoekers. "This study supports the view that inducing endogenous bone marrow stem cell mobilization could constitute an effective approach to facilitate recovery from various injuries, particularly muscle-related traumas."

Experimenteerlustige bodybuilders die na het lezen van dit stukje supplementen met Aphanizomenon flos-aquae willen gaan inslaan, kunnen misschien nog beter even wachten. Er is misschien iets met die supplementen niet helemaal in de haak.

Morgen meer.

Bron:
Cell Cycle. 2010 May;9(9):1819-23.

Meer:
Broccoli: doet hetzelfde als Aphanizomenon flos-aquae, maar dan veiliger (8-4-2011)
Aphanizomenon flos-aquae activeert stamcellen in kapotte lever, pancreas en hartspier (26-10-2010)
Aphanizomenon flos-aquae activeert stamcellen (18-5-2007)
Hesperedin (een flavonoid in citrusvruchten) stimuleert nieuwvorming spierweefsel

Stamcvel wordt sneller spiercel door vitamine D

Groene thee remt afbraak van snelle spiervezels tijdens langdurige inactiviteit

Hesperedin (een flavonoid in citrusvruchten) stimuleert nieuwvorming spierweefsel
Hesperedin activeert stamcellen. Dierstudie.

Stamcvel wordt sneller spiercel door vitamine D
Amerikaanse in vitro-studie.

Groene thee remt afbraak van snelle spiervezels tijdens langdurige inactiviteit
EGCG lijkt stamcellen te prikkelen om een spiercel te worden. Dierstudie.