03.04.2015

Groene thee remt afbraak van snelle spiervezels tijdens langdurige inactiviteit

Een supplement met een paar honderd milligram extract uit groene thee beschermt de spiervezels van krachtsporters misschien tegen afbraak als ze hun spieren langere tijd niet gebruiken. Dat suggereert een dierstudie die onderzoekers van West Virginia University in de VS publiceerden in de Journal of Applied Physiology. De onderzoekers deden proeven met oude labratten.

Studie
De onderzoekers zorgden ervoor dat hun proefdieren een achterpoot gedurende twee weken niet kon gebruiken, en gaven een deel van hun ratten gedurende het experiment elke dag groene thee-extract. Het humane equivalent van de dosis was 600-800 mg groene thee-extract per dag.

Toen de twee weken waren afgelopen zorgden de onderzoekers ervoor dat de ratten hun achterpoot gedurende een periode van twee weken weer konden gebruiken.

De onderzoekers bestudeerden tijdens beide perioden het effect van de suppletie op de spieren in de achterpoot.

Resultaten
De suppletie had geen effect op de soleus, wel op de plantaris. In de soleus zitten vooral langzame spiervezels, in de plantaris snelle. Krachtsporters ontwikkelen vooral hun snelle spiervezels. Tijdens de periode dat de ratten hun achterpoot [HLS] niet konden gebruiken, remde het supplement de afbraak van spierweefsel in de plantaris.


Groene thee remt afbraak van snelle spiervezels tijdens langdurige inactiviteitSuppletie met groene thee versnelde het herstel van de spieren tijdens de herstelperiode echter niet.

Hoe het extract de spierafbraak in de plantaris tijdens inactiviteit verminderde zie je hieronder. De onderzoekers vonden minder protein carbonyls en minder 8-iso-PGF2-alpha in de spieren van ratten die groene thee hadden gekregen. Dat wijst op een verminderde activiteit van vrije radicalen.


Groene thee remt afbraak van snelle spiervezels tijdens langdurige inactiviteitToen de ratten de spieren in hun achterpoot weer gingen gebruiken had de suppletie geen effect op de spiermassa. Maar toch ontdekten de onderzoekers dat het groene thee-extract in zowel de soleus als de plantaris de transformatie van stamcellen naar spiercellen stimuleerde. Dat effect was kennelijk niet sterk genoeg om de groei van het spierweefsel te versnellen.


Groene thee remt afbraak van snelle spiervezels tijdens langdurige inactiviteitConclusie
"These data suggest that muscle recovery following disuse in aging is complex", schrijven de onderzoekers.

"Although satellite cell proliferation and differentiation are critical for muscle repair to occur, green tea-induced changes in satellite cell number is by itself insufficient to improve muscle recovery following a period of atrophy in old rats."

Bron:
J Appl Physiol (1985). 2015 Feb 1;118(3):319-30.

Meer:
HMB remt verlies spiermassa als je niet traint (13-11-2012)
Leucine houdt spiermassa vast als je niet traint (29-7-2010)
Creatine houdt inactieve spier op peil (8-3-2009)