Opgeladen: 23-7-2016
Opgeborgen in: Parkinson, Vitamine D
Translation: Sunlight and vitamin D protect against Parkinson's disease (6-1-2016)

Zonlicht en vitamine D beschermen tegen de ziekte van Parkinson

Mensen die elke dag twee uur buiten zijn hebben twee keer minder kans op de ziekte van Parkinson die dagelijks een uur of minder buiten zijn. Dat schrijven Chinese neurologen, verbonden aan Chongqing Medical University, in Nutrients. Zonlicht laat de huid vitamine D aanmaken, en het is waarschijnlijk die vitamine die tegen Parkinson beschermt.

Studie
De onderzoekers bestudeerden tweehonderden volwassenen waarbij artsen zojuist de ziekte van Parkinson hadden vastgesteld. Ze bepaalden in hun bloed de concentratie vitamine D3, en achterhaalden hoeveel uur per week de huid van de studiedeelnemers werd blootgesteld aan zonlicht. De onderzoekers bestudeerden ook tweehonderd vergelijkbare volwassenen zonder Parkinson.

Aan de hand van de hoeveelheid vitamine D in hun bloed verdeelden de onderzoekers de studiedeelnemers in vier even grote groepen. Kwartielen, heten die. Quartile 1 = 018 nanogram vitamine D3/mL, Quartile 2 = 1822 nanogram vitamine D3/mL, Quartile 3 = 2225 nanogram vitamine D3, Quartile 4 = meer dan 25 nanogram vitamine D3/mL.

De onderzoekers deden hetzelfde met de blootstelling aan zonlicht. Quartile 1 = 07 uur zonlicht per week, Quartile 2 = 710 uur zonlicht per week, Quartile 3 = 1014 uur zonlicht per week, Quartile 4 = meer dan 14 uur zonlicht per week.

Resultaten
Zoals je hieronder ziet reduceerden zonlicht en de hoeveelheid vitamine D3 in het bloed allebei het risico op de ziekte van Parkinson.


Zonlicht en vitamine D beschermen tegen de ziekte van Parkinson


Zonlicht en vitamine D beschermen tegen de ziekte van ParkinsonDe onderzoekers vonden ook een duidelijk verband tussen zonlicht en de concentratie vitamine D3 in het bloed. De inname van vitamine D via de voeding had veel minder effect. Dat kwam waarschijnlijk omdat er weinig vitamine D3 in de voeding van de studiedeelnemers aanwezig was.

Conclusie
"In sum, our study found that lower levels of serum vitamin D3 and sunlight exposure are significantly associated with a higher risk for Parkinson's disease", vatten de onderzoekers de uitkomsten van hun studie samen. "Further cohort and vitamin D supplementation studies are needed to confirm this finding."

Bron:
Nutrients. 2016 Mar 4;8(3):142.

Meer:
Vitamine B6 beschermt tegen Parkinson (29-9-2015)
Paprika's beschermen tegen de ziekte van Parkinson (14-12-2014)
Sporters hebben minder kans op de ziekte van Parkinson (13-12-2014)


Krachtsport beschermt tegen de ziekte van Parkinson
Fitnessfanaten, powerlifters en bodybuilders zijn praktisch dagelijks actief in de gym, en tillen in hun workouts in totaal tonnen van de grond. Dat zware werken beschermt hun hersenen tegen de ziekte van Parkinson.

Dierstudie: combinatie creatine en Q10 beschermt hersencellen, verlengt levensduur
De combinatie van twee sportsupplementen vertraagt misschien de snelheid waarmee bij de ziekte van Parkinson en Huntington onmisbare hersencellen afsterven.

Hoe visolie beschermt tegen ziekte van Parkinson
Dierstudie.