Opgeladen: 3-3-2024
Opgeborgen in: Thee, Kanker, Prostaatkanker,
Translation: Black tea inhibits prostate cancer more strongly than green tea (4-3-2024)

Zwarte thee remt kanker van prostaat sterker dan groene thee

In thee zitten flavonoïden die terecht kunnen komen in de prostaat en daar misschien de groei van mogelijke tumoren afremmen. Het zou zomaar kunnen dat zwarte thee een betere bron van die flavonoïden is dan groene thee.


Zwarte thee misschien een betere beschermer van prostaat dan groene thee


Studie
In het artikel dat in 2006 verscheen in de Journal of Nutrition, beschrijven pathologen van de University of California Los Angeles dierstudies en een klein experiment met menselijke proefpersonen. In dit webbericht beperken we ons tot het humane deel van de publicatie. Daaraan werkten 20 mannen van 54-76 jaar met prostaatkanker mee.

De mannen stonden op nominatie voor een operatie waarbij hun prostaat zou worden verwijderd. Het experiment begon een week voor de ingreep en duurde 6 dagen.

De onderzoekers verdeelden de mannen in 3 groepen.

Mannen in de controlegroep [SC] dronken 5 keer per dag een glas frisdrank met evenveel cafeïne als in een kop thee. In de ene experimentele groep dronken de mannen elke dag 5 koppen groene thee [GT], in de andere dronken ze dagelijks 5 koppen zwarte Darjeelingthee [BT].

In zowel groene thee als in zwarte thee zitten flavonoïden. In groene thee zitten meer 'kale' flavonoïden - flavanolen - dan in zwarte thee. Flavanolen hebben goed bestudeerde en interessante biologische effecten in vitro - maar een beperkte biobeschikbaarheid in humaan onderzoek. De complexere theaflavines in zwarte thee zijn met minder enthousiasme bestudeerd.


Zwarte thee misschien een betere beschermer van prostaat dan groene thee


Zwarte thee misschien een betere beschermer van prostaat dan groene thee


Zwarte thee misschien een betere beschermer van prostaat dan groene thee


Resultaten
In de verwijderde prostaat van de GT- en BT-groep en vonden de onderzoekers meer flavonoïden dan in de prostaat van de controlegroep. Het ging weliswaar om picomollen, maar in zowel in de prostaat van de GT- als de BT-groep waren ze aanwezig. Dat vertelt de tabel hierboven.

Op de laatste dag van het experiment namen de onderzoekers bloed van de mannen af en stopten daar menselijke LNCaP-prostaatkankercellen bij. Ze zagen de cellen minder snel groeiden in het bloed van de mannen in de groene thee-groep, maar nog minder snel in het bloed van de mannen in de zwarte thee-groep.


Zwarte thee misschien een betere beschermer van prostaat dan groene thee


Conclusie
"Tea polyphenols and theaflavins are bioavailable in the prostate where they may be active in the prevention of prostate cancer", resumeren de onderzoekers.

Bron:
J Nutr. 2006 Jul;136(7):1839-43.

Meer:
Zeker in combinatie met quercetine remt groene thee prostaatkanker 31-12-2013)
Thee beschermt prostaat tegen testosteron (3-11-2013)


Intervaltraining vertraagt prostaatkanker Forse reductie kans prostaatkanker door een paar eetlepels bonen per dag Knoflook, prostaatkanker en Death Receptor 4

Intervaltraining vertraagt prostaatkanker
Als mannen met prostaatkanker drie keer per week een half uur aan intervaltraining doen, neemt de snelheid waarmee hun ziekte zich ontwikkelt fors af.

Forse reductie kans prostaatkanker door een paar eetlepels bonen per dag
Mannen die dagelijks gemiddeld drie grote eetlepels met erwten, kidneybonen of een andere peulvrucht eten, halveren hun kans op prostaatkanker zo ongeveer.

Knoflook, prostaatkanker en Death Receptor 4
Hoe meer prei, uien, bieslook of knoflook mannen eten, hoe kleiner is hun kans op prostaatkanker.