10.02.2012

Baas die traint met gewichten is liever

De economie is nog steeds niet optimaal, en in de bedrijven en instellingen staan de managers onder druk. Wie worden daar de dupe van? De mensen die het echte werk doen. Zij krijgen bij elk wissewasje van meneer of mevrouw de manager de spreekwoordelijke emmer darminhoud over zich heen. Maar niet als de manager in kwestie traint of aan yoga doet, ontdekten onderzoekers van Northern Illinois University.

Studie
De onderzoekers ondervroegen studenten met een werkverleden over hun ervaringen met hun managers. Waren de studenten vernederd? Bedreigd? Getreiterd? Waren ze publiekelijk in hum hemd gezet? Kortom: waren ze geconfronteerd met abusive supervision?

Vervolgens spoorden de onderzoekers de managers op, en ondervroegen hen over de stress op hun werk. Liepen ze kans op het mislopen van hun bonus? Viel de verkoop tegen? Haalden ze hun targets niet? Bovendien vroegen de onderzoekers de managers of ze aan sport deden. Uit de literatuur wisten de onderzoekers dat lichaamsbeweging psychologische stress kan opvangen.

Resultaten
Toen de onderzoekers hun gegevens verwerkten, zagen ze dat managers hun stress afreageerden op hun ondergeschikten - maar niet als die managers geregeld aan lichaamsbeweging deden.


Baas die traint met gewichten is liever


De hoeveelheid beweging die gestresste managers nodig hebben om zich normaal te blijven gedragen tegenover hun ondergeschikten is niet hoog: minimaal 1-2 keer per week.

Het soort beweging maakte niet uit. Of de managers nu aan krachttraining, aerobics of yoga deden, het maakt hun gedrag tijdens moeilijke omstandigheden minder onaangenaam.

Conclusie
"Our study supports a link between supervisor stress and employee perceptions of abusive supervision", concluderen de onderzoekers, "but this is a link that can be loosened if supervisors engage in the healthy buffering mechanism of a moderate level of physical exercise".

Bron:
J Bus Psychol DOI 10.1007/s10869-011-9255-0.