Opgeladen: 11-1-2017
Opgeborgen in: Longevity, Hart & bloedvaten, Kanker
Translation: No translation yet

Het is toch echt zo: onverzadigd vet is gezonder dan verzadigd vet

Het is jammer voor de paleojongens, de verkopers van kokosolie en de zuivel- en vleeslobby, maar het is toch echt zo. Onverzadigde vetten zijn een beetje gezonder dan verzadigde. Dat concluderen Amerikaanse epidemiologen uit een analyse van de gegevens die zijn verzameld in twee langlopende en grote epidemiologische projecten. Hun onderzoek verscheen in JAMA Infernal Internal Medicine.

Methodologisch probleem
Het is niet zo eenvoudig om te bepalen hoe gezond of ongezond verschillende soorten vet zijn. Dat komt onder meer omdat je het effect van vetten moet vergelijken met het effect van iets anders. Voor elke hoeveelheid vet in je dieet eet je immers een vergelijkbare hoeveelheid van iets anders niet.

Wetenschappelijke studies die het effect van vetten vergeleken met dat van koolhydraten concluderen meestal dat zowel verzadigde als onverzadigde vetten een positief effect hebben - vooral op de cardiovasculaire gezondheid.

Studie
In de studie die epidemiologen van de universiteit van Harvard in 2016 publiceerden in JAMA Internal Medicine deden de onderzoekers iets anders. Ze vergeleken de gezondheidseffect van verschillende soorten vetten met elkaar. Daarvoor gebruikten ze de gegevens van 126.233 mannen en vrouwen, die gemiddeld 27 jaar werden gevolgd. Dat gebeurde tussen twee haakjes in de Nurses' Health Study en de Health Professionals Follow-up Study.

Resultaten
De figuur hieronder vat de resultaten samen. Voor elke energieprocent dat een dieet uit synthetisch transvet en in mindere mate uit verzadigd vet bestond, nam de sterftekans van de studiedeelnemers een beetje toe.


Onverzadigd vet is goed, verzadigd vet niet


Vervolgens bepaalden de onderzoekers wat er gebeurt als je verzadigd vet vervangt door andere types vet. Ze ontdekten dat vervanging van verzadigd vet door transvetzuren de kans op sterfte verhoogt, maar dat vervanging van verzadigd vet door onverzadigde vetten die kans juist verlaagt - al moet je de grootte van dat laatstgenoemde effect niet overdrijven.


Onverzadigd vet is goed, verzadigd vet niet


Onverzadigd vet is goed, verzadigd vet niet
Er is nog steeds geen consensus onder voedingswetenschappers of er zoiets bestaat als een optimale samenstelling van het onverzadigde vettenpakket in het dieet. Sommige bezorgde wetenschappers vrezen echter dat een te hoge inname van de meervoudige-onverzadigde omega-6-vet negatieve gezondheidseffecten met zich meebrengt.

De Harvardianen vonden geen aanwijzingen voor de juistheid van die theorie. Ook niet toen ze nog eens apart keken naar de sterfte door kanker [Tabel] en hart- en vaatziekten [Tabel].

Conclusie
"We found that different types of dietary fats have divergent associations with total and cause-specific mortality", resumeren de onderzoekers. "Replacement of saturated fats with unsaturated fats can confer substantial health benefits and should continue to be a key message in dietary recommendations. These findings also support the elimination of partially hydrogenated vegetable oils, the primary source of trans-fatty acids."

Bron:
JAMA Intern Med. 2016;176(8):1134-45.

Meer:
Zo dodelijk is boter nou ook weer niet (6-7-2016)
Waarom we langer kunnen leven als we olijfolie gebruiken (31-3-2016)
Omega-3-vetzuren verminderen kans op sterfte door kanker (18-12-2014)


Eet noten of pinda's en leef langer

Leef langer met enkelvoudig onverzadigde vetzuren

Levensverlengend effect van vierge-olijfolie in dikke ratte

Eet noten of pinda's en leef langer
Epidemiologen van Harvard Medical School ontdekten dat een voedingspatroon met veel noten en pinda's je levensduur verlengt doordat het beschermt tegen bijna elke type dodelijke ziekte.

Leef langer met enkelvoudig onverzadigde vetzuren
Als je je verblijf in het ondermaanse zo lang mogelijk wilt maken, dan doe je er misschien goed aan om je vetten zoveel mogelijk te halen uit olijfolie, avocado en noten. Die producten zijn de beste bronnen van enkelvoudig onverzadigde vetzuren. Epidemiologie.

Levensverlengend effect van vierge-olijfolie in dikke ratten
Als de alsmaar verder verdikkende Westerse bevolking versgeperste olijfolie als voornaamste vetbron zou gebruiken, dan zouden we daar niet minder dik van worden, maar die te dikke Westerlingen zouden waarschijnlijk wel gezonder zijn. Dierstudie.