06.06.2013

Eén op de drie sprinters wordt een beetje sneller door Q10

Worden sporters nou wel of niet sneller door suppletie met Q10? We hebben wel eens geschreven over een Duitse studie die zei van wel, maar daarbij voelden we ons weinig comfortabel. We vonden een recenter Amerikaans onderzoek naar het effect van Q10 op sprintprestaties dat meer vertrouwen inboezemt.

Studie
In het Amerikaanse onderzoek, dat in 2012 verscheen in Oxidative Medicine and Cellular Longevity, kregen 15 getrainde mannen en vrouwen van 30-65 jaar gedurende 4 weken elke dag 300 mg ubiquinol [chemische structuur hieronder]. De onderzoekers herhaalden de procedure met een placebo.

Eén op de drie sprinters wordt een beetje sneller door Q10
Ubiquinol is de actieve variant van co-enzym Q10. Het wordt gemaakt door het Japanse Kaneka. Kaneka heeft met studies kunnen aantonen dat het lichaam ubiquinol beter opneemt dan Q10, de reguliere analoog van Q10. Kaneka betaalde ook het Amerikaanse onderzoek.

Toen de suppletieperiode was afgelopen lieten de onderzoekers hun proefpersonen in een sessie vijf keer tien sec sprinten op een fiets. Tussen de sprints fietsten de proefpersonen op een matig tempo zodat ze konden herstellen.

Resultaten
Toen de onderzoekers keken hoeveel energie de proefpersonen tijdens de sprints genereerden konden ze de onderstaande figuur samenstellen. Een half dozijn proefpersonen lijkt op de suppletie met Q10 positief te reageren. Ze konden meer joules uit hun benen persen dan na de placebotoediening. Als groep reageerden de sporters niet op de Q10-suppletie.


Eén op de drie sprinters wordt een beetje sneller door Q10


Eén op de drie sprinters wordt een beetje sneller door Q10


Voordat de suppletie begon en daarna bepaalden de onderzoekers de concentratie Q10 in het bloed van hun proefpersonen. Vervolgens zagen ze dat de proefpersonen bij wie de concentratie Q10 meer steeg door de suppletie tijdens de test ook meer kJoules produceerden. Honderd procent = evenveel joules tijdens Q10-suppletie als tijdens placebo; minder dan 100 procent = minder joules tijdens Q10-suppletie dan tijdens placebo; meer dan honderd procent = meer joules tijdens Q10-suppletie dan tijdens placebo.

Conclusie
"This pattern does not shed any light on a given population who may respond best to treatment with CoQ10, but highlights what has been observed for almost all nutritional supplements - some individuals respond to treatment and some do not", schrijven de onderzoekers.

Bron:
Oxid Med Cell Longev. 2012;2012:465020.

Meer:
Olympische Q10-studie rammelt - en niet zo'n beetje ook (3-6-2013)
Q10-suppletie maakt explosieve bewegingen een beetje sneller (29-5-2013)
Meer uithoudingsvermogen en mitochondria door mix van Q10 en andere mitochondrial nutrients (3-6-2011)