Opgepoetst: 14-1-2023
Opgeladen: 29-5-2013
Opgeborgen in: Q10, Duursportsupplementen
Translation: Q10 supplementation makes explosive movements a little faster (20-6-2013)

Q10-suppletie maakt explosieve bewegingen een beetje sneller

Als sporters dagelijks 100 milligram co-enzym Q10 slikken, worden ze een beetje sneller. Om het preciezer te zeggen, hun vermogen om meerdere keren achter elkaar snel en explosief te bewegen neemt een beetje toe. Dat blijkt uit een humane studie die bewegingswetenschappers van Selcuk University publiceerden in de Journal of Strength and Conditioning Research.


Q10-suppletie maakt explosieve bewegingen een beetje sneller


Q10
Het lichaam maakt zelf Q10 aan, maar het zit in kleine hoeveelheden ook in dierlijke producten. Q10 fungeert als een beschermende factor bij de omzetting van voedingsstoffen in energie. Onderzoekers bestuderen daarom het effect van suppletie met Q10 op fysieke prestaties.

De resultaten van de studies zijn wisselend. Uit de ene studie komt niets, uit de andere wel.

Laat je mensen zich helemaal leeg fietsen, dan verbetert suppletie in een studie uit 2008 het uithoudingsvermogen een beetje. Duursporters die al lange tijd op een matig-intensief niveau hebben bewogen, sprinten ietsiepietsie sneller door suppletie met Q10, aldus Japans onderzoek. Ook uit die positieve studies kun je echter niet opmaken in hoeverre sporters baat hebben bij suppletie met Q10.


Q10-suppletie maakt explosieve bewegingen een beetje sneller


Studie
De onderzoekers van Selcuk University in Turkije keken naar de effecten van Q10 op anaerobe beweging. Ze gaven 7 niet-actieve gezonde studenten gedurende 8 weken dagelijks 100 milligram Q10, en gaven 8 studenten een placebo. Voor [Baseline] en na de suppletie testten de onderzoekers het anaerobe vermogen van de studenten met een Wingate-test. De studenten moesten 5 keer achtereen 30 seconden zo hard fietsen als ze konden. Tussen de 30 seconden-sets mochten de studenten 2 minuten rusten.

Resultaten
De onderzoekers zagen dat Q10 de peak power [eerste figuur hieronder] en de mean power [tweede figuur hieronder] tijdens de laatste set verhoogde. De toename van de mean power tijdens de laatste set was significant.


Q10-suppletie maakt explosieve bewegingen een beetje sneller


Q10-suppletie maakt explosieve bewegingen een beetje sneller


Conclusie
"According to these results, CoQ10 may show performance-enhancing effects during the repeated bouts of supramaximal exercises and CoQ10 might be used as ergogenic aid", resumeren de onderzoekers.

Bron:
J Strength Cond Res. 2010 Jan;24(1):97-102.

Meer:
Hoe de combinatie van NADH en Q10 vermoeidheid bestrijdt (26-6-2016)
Meer uithoudingsvermogen en mitochondria door mix van Q10 en andere mitochondrial nutrients (3-6-2011)
Humane studie: Q10 verhoogt uithoudingsvermogen (een beetje) (11-8-2010)
Dierstudie: Q10 verhoogt uithoudingsvermogen met 40 procent (30-7-2010)


Bij deze dosis verhoogt suppletie met Q10 de gevoeligheid voor insuline Magnesium en Q10 beschermen tegen covid Q10 beschermt kraakbeen in de rug misschien tegen slijtage

Bij deze dosis verhoogt suppletie met Q10 de gevoeligheid voor insuline
Suppletie met Q10 maakt de cellen gevoeliger voor insuline, aldus de conclusie van een Chinese metastudie.

Magnesium en Q10 beschermen tegen covid
Deze website heeft al een aantal keren geschreven dat supplementen met zink en uiteraard vitamine D3 beschermen tegen covid.

Q10 beschermt kraakbeen in de rug misschien tegen slijtage
Tussenwervelschijven bestaan uit kraakbeen, zitten tussen de wervels en zorgen ervoor dat de rug kan bewegen.