29.05.2013

Q10-suppletie maakt explosieve bewegingen een beetje sneller

Als je dagelijks 100 mg co-enzym Q10 slikt, word je een beetje sneller. Om het preciezer te zeggen: je vermogen om meerdere keren achter elkaar snel en explosief te bewegen neemt een beetje toe. Dat blijkt uit een humane studie die bewegingswetenschappers van Selcuk University publiceerden in de Journal of Strength and Conditioning Research.

Co-enzym Q10
Het lichaam maakt zelf Q10 aan, maar het zit in kleine hoeveelheden ook in dierlijke producten. Q10 fungeert als een beschermende factor bij de omzetting van voedingsstoffen in energie. Onderzoekers bestuderen daarom het effect van suppletie met Q10 op fysieke prestaties.

De resultaten van de studies zijn wisselend. Uit veel studies komt niets, uit sommige wel. Laat je mensen zich helemaal leeg fietsen, dan verbetert suppletie in een studie uit 2008 het uithoudingsvermogen een beetje. Duursporters die al lange tijd op een matig-intensief niveau hebben bewogen sprinten ietsiepietsie sneller door suppletie met Q10, aldus Japans onderzoek. Ook uit die positieve studies kun je echter niet opmaken in hoeverre sporters baat hebben bij suppletie met Q10.

De onderzoekers van Selcuk University keken naar de effecten van Q10 op anaerobe beweging. Ze gaven 7 niet-actieve gezonde studenten gedurende 8 weken dagelijks 100 mg Q10, en gaven 8 studenten een placebo. Voor [Baseline] en na de suppletie testten de onderzoekers het anaerobe vermogen van de studenten met een Wingate-test: de studenten moesten 5 keer achtereen 30 sec zo hard fietsen als ze konden. Tussen de 30 sec-sets mochten de studenten 2 min rusten.

De onderzoekers zagen dat Q10 de peak power [eerste figuur hieronder] en de mean power [tweede figuur hieronder] tijdens de laatste set verhoogde. De toename van de mean power tijdens de laatste set was significant.


Q10-suppletie maakt explosieve bewegingen een beetje sneller


Q10-suppletie maakt explosieve bewegingen een beetje sneller


"According to these results, CoQ10 may show performance-enhancing effects during the repeated bouts of supramaximal exercises and CoQ10 might be used as ergogenic aid", concluderen de onderzoekers.

Bron:
J Strength Cond Res. 2010 Jan;24(1):97-102.

Meer:
Meer uithoudingsvermogen en mitochondria door mix van Q10 en andere mitochondrial nutrients (3-6-2011)
Humane studie: Q10 verhoogt uithoudingsvermogen (een beetje) (11-8-2010)
Dierstudie: Q10 verhoogt uithoudingsvermogen met 40 procent (30-7-2010)