Opgepoetst: 5-9-2021
Opgeborgen in: Immuunsysteem, Magnesium, B-vitamines, Vitamine D, Vitamines, Zink, Q10
Translation: Magnesium and Q10 protect against covid (6-9-2021)

Magnesium en Q10 beschermen tegen covid

Deze website heeft al een aantal keren geschreven dat supplementen met zink en uiteraard vitamine D3 beschermen tegen covid. Onderzoekers van Clalit Health Services in Israël analyseerden de gegevens van duizenden covidpatiënten, en ontdekten nog een paar natuurlijke stoffen die mogelijk beschermen tegen SARS-Cov2. De twee belangrijkste zijn Q10 en magnesium.


Magnesium en Q10 beschermen tegen covid


Suppletie tegen covid
Eventjes herhalen. Wie supplementen wil inzetten om zichzelf te beschermen tegen covid, denkt natuurlijk als eerste aan vitamine D en zink. En dan denk je bij zink uiteraard aan een combinatie met quercetine, dat op zichzelf trouwens ook een antivirale werking lijkt te hebben.

Op de tweede plaats denk je dan aan vitamine K, en misschien omega-3-vetzuren en selenium.

Zijn er nog meer supplementen die kunnen beschermen tegen covid? Dat is niet precies wat Ariel Israel en zijn collega's wilden weten. Zij waren vooral op zoek naar medicijnen die al in gebruik zijn en die de kans op ziekenhuisopname na infectie met SARS-Cov2 kunnen verminderen.

Studie
Dus bepaalden de onderzoekers in twee samples van respectievelijk 6530 en 6953 covidpatiënten die in het ziekenhuis belandden het medicijngebruik, en vergeleken dat in de ene studie met het medicijngebruik van 32650 doorsnee-Israëlis [studie 1] en in de andere met dat dat van 13906 covidpatiënten die niet in het ziekenhuis terechtkwamen [studie 2].

Bij die medicijnen zaten ook supplementen. Daarop richten we ons in dit bericht.

Resultaten
In studie 1 vonden de onderzoekers opmerkelijk weinig opgenomen covidpatiënten die Q10, vitamine D3 [da's hetzelfde als cholecalciferol], magnesium en Ginkgo biloba hadden gebruikt. Vooral de beschermende werking van Q10 was opvallend.

Klik op de tabellen hieronder voor een grotere versie.


Magnesium en Q10 beschermen tegen covid


Magnesium en Q10 beschermen tegen covid


Ook studie 2 suggereerde dat Q10, magnesium en vitamine D3 beschermden tegen covid. Daarnaast leken in deze studie ook supplementen met vitamine B12 en zink de kans op ziekenhuisopname door covid te beschermen.

Mechanismen
Israels publicatie bevestigt wat we al weten over vitamine D en zink. De twee grote verrassingen in de studie zijn de beschermende werking van magnesium en Q10.

De onderzoekers vermoeden dat magnesiumsuppletie de activatie van vitamine D in het lichaam vergroot. Over Q10 zijn ze minder zeker. Ze speculeren dat tijdens een covid-infectie de hoeveelheid Q10 in het lichaam snel en fors afneemt, waardoor cellen kwetsbaarder worden en SARS-Cov2 meer schade aanricht.

Een alternatieve hypothese, die wij als verstokte zeurpieten op deze fraaie najaarsdag graag naar voren schuiven, is dat de meeste Q10-gebruikers in deze studie ook allerlei cholesterolverlagers slikten. Op een manier die we nog even niet helemaal helder hebben, verminderen die cholesterolverlagers de kans op covid.

Inderdaad. Niet erg overtuigend. Toch maar op het lijstje zetten.

Epiloog
Een attente lezer stuurde ons een review over de immunologische functies van Q10 die meer inzicht geeft. [Antioxidants (Basel). 2021 May 11;10(5):759.]

Bron:
eLife 2021;10:e68165.

Meer:
Haalt quercetine de angel uit corona? (11-8-2021)
Covid-patiënten sneller beter door suppletie met quercetine-complex (8-8-2021)
Selenium vergroot kans op overleving bij besmetting met coronavirus (9-7-2021)


Covid-19 | Vitamine K vergroot overlevingskansen Besmetting met covid-19 zonder een centje pijn - dankzij de zonnebank? Houden omega-3-vetzuren het coronavirus buiten de deur?

Covid-19 | Vitamine K vergroot overlevingskansen
Als je tot de groep behoort waarop het coronavirus het heeft voorzien - je bent zwaarder dan zou moeten - dan biedt een voedingspatroon met een royale hoeveelheid vitamine K misschien bescherming.

Besmetting met covid-19 zonder een centje pijn - dankzij de zonnebank?
Je hebt alle kenmerken van iemand die door besmetting met gevreesde covid-19-virus doodziek kan worden, maar toch heeft infectie nauwelijks effect op je gezondheid. Het enige wat je merkt is een droge hoest.

Houden omega-3-vetzuren het coronavirus buiten de deur?
Een voedingspatroon met veel omega-3-vetzuren kan misschien de kans op besmetting met het coronavirus verminderen.